Ce se întâmplă după demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier / Procedurile implicate

Ce se întâmplă după demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de premier / Procedurile implicate
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu a anunțat luni că își va depune mandatul de premier în fața Coaliției, iar demisia sa oficială va declanșa o serie de proceduri constituționale și politice pentru constituirea unui nou guvern. Surse politice indică faptul că actualii miniștri PSD nu vor pleca odată cu demisia lui Ciolacu și că se va constitui un guvern interimar, alături de PNL și UDMR, pentru o durată maximă de 45 de zile, conform legislației. Cel mai probabil, un nou guvern va fi format abia după desfășurarea alegerilor, conform acestor surse.

Marcel Ciolacu se află la al doilea său mandat de premier, fiind numit prima dată pe 15 iunie 2023, conform protocolului coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR, care prevedea preluarea funcției de prim-ministru după mandatul lui Nicolae Ciucă (PNL). Ciolacu, clasat pe locul 3 în primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, a fost numit în funcție după alegerile parlamentare din 2024, pe 23 decembrie.

Principalele acte normative care reglementează demisia prim-ministrului României sunt Constituția României și OUG 57 privitoare la Codul Administrativ.

Primul pas constă în anunțarea publică a demisiei de către prim-ministru, care trebuie prezentată în scris președintelui României. Demisia devine irevocabilă în momentul în care președintele ia act de aceasta, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Președintele României confirmă demisia printr-un decret.

Președintele României va desemna, prin decret, un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile premierului până la formarea noului Guvern. Aceasta va dura maxim 45 de zile, timp în care un nou Guvern trebuie să fie constituit. Guvernul interimar poate emite acte privitoare la administrarea publică până la depunerea jurământului de către noii membri ai Guvernului.

Candidații pentru funcția de premier se decid de noul președinte: George Simion sau Nicușor Dan

Viitorul președinte al României are datoria de a consulta partidele politice din Parlament pentru a desemna un nou candidat la funcția de prim-ministru. Având în vedere că Coaliția plănuiește menținerea unui guvern interimar până după alegeri, actualul președinte interimar nu va coordona aceste consultări; aceasta va fi responsabilitatea viitorului președinte ales, fie George Simion, fie Nicușor Dan.

Președintele României va desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru, bazându-se pe consultările cu partidul care deține majoritatea absolută în Parlament, sau, în lipsa acesteia, cu partidele reprezentate.

Candidatul desemnat pentru funcția de prim-ministru va solicita, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului pentru programul și lista completă a Guvernului.

Noul guvern, alături de programul său de guvernare, trebuie să obțină votul de încredere al Parlamentului în cadrul unei ședințe comune a Camerei Deputaților și Senatului. Acordarea acestui vot necesită o majoritate simplă din voturile deputaților și senatorilor prezenți.

După ce a obținut votul de încredere, președintele României va numi noul Guvern prin decret.

Prim-ministrul și membrii noului Guvern vor depune individual jurământul de credință în fața președintelui României. După acest moment, noul Guvern va începe să își exercite atribuțiile. Întregul Guvern, precum și fiecare membru al său, își va exercita mandatul începând cu data depunerii jurământului.

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale este programat pentru 18 mai. La finalizarea acestuia, când noul președinte ales depune jurământul, mandatul de președinte interimar deținut de Ilie Bolojan va înceta, acesta revenind în conducerea Senatului.

Recomandari
Show Cookie Preferences