„Este esențial să sprijinim marii consumatori de energie, nu pe cei mici. De exemplu, costul electricității nu este la fel de relevant pentru un cabinet stomatologic”, afirmă șeful autorității de concurență.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, susține că marii consumatori de energie au nevoie de asistență după eliminarea subvențiilor și consideră că este necesar un sistem de ajutor de stat.
„Este de dorit ca toată lumea să beneficieze de prețuri accesibile, dar nu poate statul să subvenționeze toate segmentele. Costul energiei este semnificativ și nu poate fi omis. Interesele joacă un rol în acest aspect, unde companiile mari cu consumuri mari de energie, cum ar fi (fostul) Sidex sau Alro, au un impact major. Dacă dorim ca aceste companii să rămână active în România și să contribuie la economie, trebuie să găsim soluții pentru costurile energetice. Astfel, cu toate că susținem ajutorul pentru cei săraci, este la fel de important să sprijinim marii consumatori de energie”, a declarat Chirițoiu.
Chirițoiu crede că este necesară o propunere din partea Comisiei Europene, având în vedere că și alte națiuni solicită un sprijin similar.
„Comisia trebuie să intervine, cu siguranță sunt conștienți de problemă, nu este doar România care solicită ajutoare. Este necesar să dezvoltăm un ajutor de stat, probabil prin contracte pe termen lung cu furnizorii de energie și asistență din partea statului. Aceste contracte permit derularea unor investiții și, având sprijinul statului, este posibil să protejăm companiile de fluctuațiile de preț din piață, asigurându-le, în același timp, un cost competitiv în raport cu rivalii lor din afara Uniunii Europene”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.
Bogdan Chirițoiu a afirmat recent că, deși piața de energie poate funcționa eficient, acest lucru nu implică și prețuri reduse, iar pentru a menține competitivitatea economică este nevoie de energie la prețuri mai mici.
„Piața de energie poate funcționa corect, dar nu înseamnă că prețul energiei va fi redus. Pentru a menține un nivel de competitivitate economică, este necesară o energie mai accesibilă decât cea de pe piața europeană actuală, ceea ce aduce în discuție politicile industriale. Este important de observat cum va reacționa noua Comisie și cum vor acționa principalele economii europene, cum ar fi Germania, care are nevoie de energie ieftină pentru a rămâne competitivă. Având în vedere interconexiunile economice, este esențial ca Germania să rămână competitivă pentru a avea efecte benefice și asupra economiei noastre”, a subliniat Chirițoiu.
Chirițoiu a subliniat importanța eliminării subvențiilor la energie în viitor, concluzionând că „în esență, lucrurile progresează într-o direcție pozitivă”.
„Liberalizarea pieței de energie este un pas important pe care trebuie să-l facem. O piață funcțională este fundamentală, iar recent au fost exprimate opinii favorabile privind reguli mai stricte pentru respectarea contractelor, un element cheie pentru atingerea acestui obiectiv. Fără mecanisme care să asigure respectarea contractului, piața nu poate funcționa optim și apreciem eforturile ANRE în acest sens, în cadrul procesului de consultare publică”, a declarat șeful autorității de concurență.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a anunțat o consultare publică pe marginea unui proiect de ordin pentru introducerea unei garanții pentru contractele de energie electrică, stabilită la un procent de 30% din valoarea contractelor, a declarat președintele ANRE, George-Sergiu Niculescu.
„Al doilea subiect pe care vrem să-l abordăm este Ordinul care a fost publicat pentru consultare publică pe site-ul ANRE, acest ordin se referă la introducerea unei garanții pentru contractele de energie. Autoritatea propune ca valoarea acestei garanții să fie de 30% din suma contractelor”, a menționat Niculescu.
El a subliniat că, încă din 2018, pentru tranzacțiile de gaze naturale, această garanție a fost implementată sub formă de scrisori de garanție bancară sau sume de bani depuse de participanții la piață.
„Această măsură va îmbunătăți modalitatea de tranzacționare, contribuind la maturizarea pieței de energie din România. Introducerea acestor garanții va stabili reguli mai clare și ferme, prevenind eventualele nerespecări ale contractului. Credem că, pe termen lung, această măsură va sprijini dezvoltarea pieței de energie”, a concluzionat președintele ANRE.