Rebelii Houthi lansează o campanie împotriva aeroporturilor din Israel, avertizând toate companiile aeriene internaționale

Duminică seară, rebelii Houthi din Yemen au anunțat că vor institui o blocadă aeriană „cuprinzătoare” asupra Israelului, vizând în mod continuu aeroporturile din această țară, ca reacție la decizia Israeli de a intensifica ofensiva din Gaza, conform Reuters.
Aliniați Iranului, rebelii Houthi au revendicat atacul cu rachetă care a avut loc în apropierea Aeroportului Internațional Ben Gurion din Israel, acesta fiind printre ultimele dintr-o serie de atacuri, afirmând că acționează din solidaritate cu palestinienii din Gaza.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a promis răzbunare în urma acestor atacuri.
Deși majoritatea atacurilor din Yemen au fost interceptate de sistemele de apărare antirachetă israeliene, anul trecut, o dronă a lovit Tel Avivul. Racheta de duminică a fost singura care a reușit să ajungă la țintă dintr-o serie de atacuri care au început în luna martie.
Centrul de coordonare a operațiunilor umanitare al grupării Houthi a emis amenințarea referitoare la aeroporturile israeliene și a descris Aeroportul Ben Gurion ca fiind principala țintă.
Rebelii Houthi avertizează companiile aeriene internaționale
În comunicatul lor, Houthi fac referire la un e-mail pe care susțin că l-au trimis către Asociația Internațională de Transport Aerian și Organizația Aviației Civile Internaționale a ONU.
Forțele Houthi au cerut „tuturor companiilor aeriene internaționale să acorde o atenție deosebită acestui anunț… și să anuleze toate zborurile către aeroporturile inamicului israelian, pentru a asigura siguranța aeronavelor și a pasagerilor lor”, conform e-mailului menționat.
Cabinetul de securitate al Israelului a dat undă verde extinderii operațiunilor în Fâșia Gaza, suggerând că eforturile de a opri violențele și de a elibera ostaticii deținuți de Hamas nu au avut succes.
Generalul-locotenent Zamir, șeful armatei, a declarat: „Intensificăm presiunea pentru a-i recupera pe oamenii noștri (ostaticii, n.r.) și pentru a înfrunta Hamas.”
După prăbușirea armistițiului în martie, forțele israeliene au instituit zone tampon extinse în Fâșia Gaza, restrângând populația de 2,3 milioane de palestinieni la porțiuni și mai înguste în centrul enclavei și pe litoral. O blocadă israeliană a fost implementată și în ceea ce privește ajutorul umanitar.