EXCLUSIV „Rusia continuă să avanseze. Să fim conștienți”. Avertismentul adresat românilor de către viceministrul apărării dintr-o țară membră a UE, vecină cu Rusia

EXCLUSIV „Rusia continuă să avanseze. Să fim conștienți”. Avertismentul adresat românilor de către viceministrul apărării dintr-o țară membră a UE, vecină cu Rusia
Viceministrul lituanian al apărării Karolis Aleksa, într-o discuție la Vilnius cu jurnaliștii din proiectul transfrontalier PULSE Foto: Delfi (Lituania)

Viceministrul apărării din Lituania, Karolis Aleksa, a fost întrebat în timpul unei vizite efectuate la Vilnius despre măsurile adoptate de țara sa pentru asigurarea unor alegeri corecte și pentru combaterea propagandei ruse.

  • Discuțiile au avut loc în capitala Lituaniei, Vilnius, între Karolis Aleksa și jurnaliști din diverse țări participante la proiectul transfrontalier Pulse.

„Alegerile reprezintă un instrument eficient pentru influențarea societății”

„Rusia încearcă să utilizeze toate metodele posibile pentru a influența mediul de securitate, pentru a diminua voința societăților și a elitelor politice. Unul dintre cele mai eficiente instrumente în acest sens sunt alegerile. Este mai ușor să influențezi politica decât să folosești forța militară”, a declarat viceministrul lituanian al apărării Karolis Aleksa, răspunzând la întrebările adresate despre măsurile de siguranță ale alegerilor.

Cei aproximativ trei milioane de locuitori ai Lituaniei sunt conștienți de impactul și amenințarea ruse. Țara, care a fost parte a Uniunii Sovietice până în 1990, se învecinează direct cu Rusia prin enclava Kaliningrad și cu Belarus, considerată un aliat al Rusiei.

După invazia din Ucraina, Lituania a implementat diverse măsuri pentru a preveni un scenariu similar. Cea mai recentă acțiune: oficialii din Vilnius au anunțat un plan de evacuare pentru cazurile de invazie a orașului.

„Să fim vigilenți față de acțiunile Rusiei și Belarusului”

Viceministrul a discutat despre evenimentele din România care au condus la anularea și reluarea alegerilor prezidențiale, subliniind că nu este expert în domeniul electoral, dar că instituția sa se ocupă de securitatea cibernetică. Parlamentul de la Vilnius a adopta o nouă lege pentru a întări această luptă.

„Facem tot posibilul pentru a asigura protecția sistemelor noastre informatice. Trebuie să fim precauți în privința intențiilor ostile din partea Rusiei și Belarusului. Vigilenta noastră trebuie să rămână ridicată, să interzicem acțiunile ostile și să le expunem”, a declarat Aleksa.

El consideră că societatea lituaniană este bine pregătită pentru aceste provocări, dar avertizează că autoritățile nu trebuie să se complacă în această viziune, ci să își conștientizeze continuarea pericolelor.

„Situația de securitate din lume și din regiune depinde de Ucraina. Există nelămuriri cu privire la apărarea NATO și la Articolul 5. Acest domeniu este foarte favorabil propagandei. Trebuie să ne intensificăm eforturile și să nu rămânem pasivi. Dacă ne uităm la tineretul nostru, care vorbește limbi străine precum engleza sau germana, putem spune că avem capacitatea de a ne dissocia de propaganda rusă. Cu toate acestea, trebuie să ne menținem soliditatea, să cunoaștem limba rusă și modul în care ne pot influența”, a explicat el.

Lituania dispune de un departament militar special pentru monitorizarea propagandei rusești

În Lituania, mai multe instituții se ocupă de monitorizarea propagandei și dezinformării. Unul dintre acestea este Departamentul de Comunicare Strategică al Forțelor Armate Lituaniene, care analizează propaganda rusă de mai bine de un deceniu, potrivit surselor lituaniene.

Experții armatei evaluează și urmăresc mediile informaționale ostile, în special din Rusia și Belarus, iar Forțele Armate colaborează cu alte instituții implicate în combaterea dezinformării.

Conform Departamentului de Securitate al Statului din Lituania, acest proces de monitorizare a incidentelor informaționale include și analizele diferitelor instituții, informațiile fiind centralizate de Centrul Național de Management al Crizelor.

Departamentul de Securitate al Statului primește constant raportări de la cetățeni care semnalează mesaje pro-Rusia sau de denigrare a statului lituanian, întâlnite pe platforme ca YouTube, Facebook și TikTok.

Acțiunile ilegale din spațiul digital sunt documentate, iar poliția lituaniană și Parchetul iau rapid măsuri.

Instituția responsabilă de combaterea dezinformării în mass-media audiovizuală este Comisia Lituaniană de Radio și Televiziune (LRTC), care supraveghează emisiunile rusești precum NTV, Pervyi Kanal sau Rossiya 1. LRTC primește aproximativ 20 de plângeri lunar legate de dezinformare. După verificări, în cazul constatării de dezinformare, LRTC poate aplica amenzi.

Aceste penalizări pot ajunge până la 3% din venitul anual total al radiodifuzorului, conform legislației actuale.

„Trebuie să fim vigilenți pentru a înțelege ce se petrece”

Întrebat de un reporter despre o eventuală saturație în societățile occidentale cu privire la război și despre posibilitatea de a explora alte metode de negociere cu Rusia, viceministrul lituanian a avertizat că „amenințarea este reală”.

„Este obligația liderilor politici să aducă această realitate în atenția publicului. Societățile din estul Europei observă clar amenințările. Această amenințare este reală și este înrădăcinată în istoria noastră și în evenimentele din Ucraina. Cum putem fi siguri că nu ni se va întâmpla și nouă?”, a declarat viceministrul.

El a îndemnat societățile occidentale să fie „vigilente” și să înțeleagă intențiile Kremlinului.

„Trebuie să fim conștienți de perspectivele viitoare. Rusia se reîntețește și își dezvoltă capacitățile militare. Trebuie să înțelegem ce își dorește Rusia: o Mare Rusie. Acesta este un subiect important pentru noi, dar și pentru toată lumea occidentală. Am observat că, după trei ani petrecuți la Bruxelles, societățile de acolo consideră că se poate ajunge la un acord pașnic. Dar realitatea este că Rusia nu va înceta. Este vital să prevenim o escaladare a conflictului, demonstrându-ne capacitatea de apărare”, a adăugat Karolis Aleksa.

Recomandari
Show Cookie Preferences