Vocea Americii își reia emisia. Motivul revenirii administrației Trump asupra deciziei de suspendare

Postul de radio Vocea Americii, care a fost început să fie desființat de administrația lui Donald Trump în luna martie, va putea relua emisiile săptămâna viitoare, conform anunțurilor făcute sâmbătă de Departamentul de Justiție și Reporteri fără Frontiere.
Avocații ONG-ului Reporteri fără Frontiere (RSF) și Vocea Americii (VOA) au primit un e-mail din partea Departamentului de Justiție, care confirmă că echipele acestei organizații emblematice de radiodifuziune internațională vor putea redeveni active în curând, potrivit comunicatului RSF.
În mesajul transmis avocaților, ministerul a menționat că „azi dimineață, conturile a 1.406 angajați și contractanți ai USAGM (agenția federală responsabilă cu supravegherea mai multor instituții media interne, n.r.) și Voice of America au fost reactivate. Toți angajații ar trebui să aibă acum acces la sistem.” USAGM estimează că programele Vocea Americii se vor relua săptămâna viitoare.
Doi angajați ai VOA au comunicat pentru AFP că le-au fost redeschise căsuțele poștale, care au fost blocate timp de mai multe săptămâni, deși nu au primit încă o notificare oficială cu privire la revenirea la muncă.
La mijlocul lunii martie, administrația Trump a concediat jurnaliștii și a început să reducă personalul de la Vocea Americii dar și din alte instituții media publice. Totuși, instanțele americane au contestat aceste măsuri: la sfârșitul lunii martie, un magistrat federal din New York a hotărât că Vocea Americii nu poate fi închisă.
„Acest pas înainte este salutat, însă calea incertă adoptată de administrația Trump ne face să fim prudenți: este esențial să se asigure continuitatea finanțării oferite de Congresul SUA pentru toate mijloacele media sub egida USAGM”, a declarat Thibaut Bruttin, directorul general al RSF. „Dreptul la informație corectă pentru milioane de ascultători nu trebuie să depindă de decizii politice arbitrare”.
Vocea Americii, fondată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de Radio Europa Liberă, creată în timpul Războiului Rece, și Radio Asia Liberă, înființată în 1996, sunt menite să transmită „vocea Americii” în întreaga lume, în special în regimuri autoritare.
În martie, Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care a clasificat agenția guvernamentală USAGM, care va conta pe 3.384 de angajați în 2023, drept „o parte inutilă a birocrației federale”.