China sugerează deschiderea negocierilor cu SUA. Trump: „Copiii ar putea avea doar două păpuși în loc de 30… poate că acestea vor costa câțiva dolari în plus”

China sugerează deschiderea negocierilor cu SUA. Trump: „Copiii ar putea avea doar două păpuși în loc de 30… poate că acestea vor costa câțiva dolari în plus”
Donald Trump și Xi Jinping. FOTO: Susan Walsh / AP / Profimedia

Mass-media chineză afirmă că „nu ar fi nimic rău” în desfășurarea unor discuții comerciale cu administrația Trump, semnalând o atitudine mai deschisă din partea Beijingului, cu ambele părți căutând o soluție pentru a ieși din conflictul tarifar.

Această mișcare apare în momentul în care Trump a exprimat speranța de a negocia cu China, având în vedere că ambele tabere au avut doar de suferit în urma conflictului. Activitatea porturilor din SUA a scăzut substanțial, iar în China, fabricile au început să-și trimită angajații acasă.

Yuyuan Tantian, un canal controlat de televiziunea de stat CCTV, a menționat pe platforma Weibo că Beijingul nu simte presiune să inițieze discuțiile și că oficialii americani „au luat inițiativa de a contacta China prin diferite canale pentru a discuta despre tarife”.

Aceasta a punctat și despre situația economică din SUA, incluzând porturile goale și o scădere a PIB-ului în primul trimestru, subliniind că Washingtonul este „cu siguranță cel mai nerăbdător” să inițieze negocierile.

„Dacă vorbim despre discuții, ușa este deschisă”, a declarat Yuyuan Tantian. „Dacă este vorba de un război, vom lupta până la capăt.”

Analiștii consideră că această formulare este un semn de relaxare a poziției Beijingului, în contrast cu săptămâna precedentă, când Ministerul Comerțului susținea că SUA trebuie să renunțe la tarifele impuse înainte de a începe negocierile.

Zichen Wang, expert la think-tank-ul Centrului pentru China și Globalizare din Beijing, a observat că mesajele din partea Yuyuan Tantian și altor conturi de socializare sugerează o deschidere din partea Chinei pentru discuții comerciale.

„Utilizarea acestor platforme pentru a transmite mesaje este o practică relativ nouă în China”, a adăugat el, observând că Beijingul a apelat și anterior la rețelele sociale pentru a-și comunica poziția în timpul primului război comercial cu SUA.

Wang a menționat că SUA „trebuie să demonstreze respect, să evite o retorică agresivă și să manifeste sinceritate” pentru a atinge un progres semnificativ.

Washington și Beijing continuă să escaladeze tensiunile după ce Trump a început să crească tarifele la produsele chinezești din februarie, iar aceste tarife au ajuns la 145%, în timp ce Beijingul a răspuns cu o taxă de retorsiune de 125%.

Miercuri, Trump a declarat jurnaliștilor că speră să discute cu președintele Chinei, Xi Jinping, la un moment dat. În ultimele săptămâni, Trump a adus în discuție subiectul întâlnirilor cu China, afirmații care au fost contestate de oameni familiarizați cu situația din Beijing și Washington.

Jamieson Greer, reprezentantul comercial al SUA, menționează că nu au existat negocieri comerciale între SUA și China de la începutul mandatului "},{

„În prezent… se confruntă cu dificultăți semnificative, deoarece fabricile lor nu funcționează”, a declarat Trump, sugerând că SUA ar putea funcționa fără produsele chineze.

„Unii au spus: «Rafturile vor fi goale». Ei bine, poate copiii vor avea doar două păpuși în loc de 30… și poate că acestea vor costa câțiva dolari mai mult decât în mod normal.”

Declarațiile sale vin ca răspuns la avertismentele transmise de marii retaileri americani, precum Walmart și Target, care i-au comunicat lui Trump că acest război comercial ar conduce la goluri pe rafturi.

Chiar dacă cele două țări se află într-un impas în războiul comercial, ambele au reușit să atenueze impactul unora dintre tarife prin scutiri pentru produse esențiale, cum ar fi iPhone-urile și importurile de produse chimice.

Cu toate acestea, impasul a început să aibă repercusiuni asupra economiilor ambelor părți. Activitatea în porturile americane a scăzut rapid, în timp ce în China, fabricile care depind de exporturi au început să-și trimită angajații în șomaj tehnic.

„Punctul critic pentru China în acest test al răbdării dintre China și SUA rămâne sănătatea pieței muncii”, a afirmat Lynn Song, economist-șef pentru China la ING.

Recomandari
Show Cookie Preferences