Decizie decisivă în Germania: Partidul AfD, clasificată ca organizație extremistă ce amenință democrația

Decizie decisivă în Germania: Partidul AfD, clasificată ca organizație extremistă ce amenință democrația
Manifestație la Berlin împotriva CDU și a AfD. FOTO: Stefan Boness/Ipon / Sipa Press / Profimedia

Decizia de a clasifica AfD ca o amenințare „extremistă” la adresa democrației, deși anticipată, are un impact major pe scena politică germană, conform Deutsche Welle. Cererile de interzicere a acestui partid s-au intensificat, dar fostul cancelar Olaf Scholz a subliniat: „Nu trebuie să ne grăbim”.

Analiza Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), serviciul de securitate internă, a avut la bază mii de declarații, relevând o mișcare care subminează ordinea democratică prin denigrare, incitare la ură și defăimare.

Un raport intern de 1.000 de pagini citat de radiodifuzorul public german ARD, a fundamentat decizia, subliniind încălcări ale principiilor fundamentale constituționale, precum demnitatea umană și statul de drept.

Documentul evidențiază utilizarea retoricii instigatoare la ură de către partid, precum și incitarea împotriva instituțiilor democratice.

Agenția a ajuns la concluzia că ideologia etnocentrică a AfD contravine Constituției Germane, încălcând principiul demnității umane.

„Concepția etnică și de ascendență predominantă în cadrul partidului nu este compatibilă cu ordinea democratică liberă”, a declarat agenția.

„Aceasta urmărește să excludă anumite grupuri de la participarea egală în societate, să le supună unor tratamente ilegale și să le confere un statut de subordonare juridică”, se stipulează în comunicat.

Raportul menționează, de asemenea, retorica autoritară a AfD, care contestă structurile democratice și statul de drept.

Apeluri pentru interzicerea AfD din partea stângii

Raportul se află acum la Ministerul de Interne, care va decide asupra măsurilor de urmat. Una dintre opțiuni ar putea fi inițierea procedurilor de interzicere a partidului.

Solicitări în acest sens au fost deja formulate.

Heidi Reichinnek, liderul Partidului Stângii în parlamentul german, a afirmat că va face „toate eforturile” pentru a obține interzicerea AfD.

„Trebuie să fie clar: O democrație nu poate supraviețui împărțindu-și puterea cu extremiști de dreapta precum AfD”, a declarat politiciana.

„Cei care au sprijinit normalizarea AfD și continuă să o facă consolidează extremiștii de dreapta și pun în pericol democrația”, a adăugat aceasta.

Critica s-a îndreptat și către viitorul cancelar Friedrich Merz, care a încercat să introducă o lege controversată cu sprijinul AfD în luna ianuarie. Această măsură a generat controverse și proteste la nivel național.

O interzicere oficială a partidului ar necesita aprobarea Curții Constituționale, împreună cu sprijinul guvernului sau parlamentului național, ceea ce reprezintă o provocare juridică și politică majoră.

Dificultățile legale în vederea interzicerii unui partid sunt considerabile în Germania, dat fiind contextul istoric al țării, dar decizia agenției a amplificat cererile pentru interzicerea AfD.

Reacția AfD: „O lovitură gravă împotriva democrației”

AfD a condamnat această acțiune ca fiind „motivată politic” și a anunțat intenția de a o contesta în instanță.

„Decizia de astăzi reprezintă o lovitură gravă împotriva democrației germane”, au subliniat liderii partidului Alice Weidel și Tino Chrupalla.

Aceștia au subliniat că actualul guvern se va retrage în patru zile și s-au angajat să lupte împotriva „defăimării” legale.

„AfD este stigmatizată și incriminată ca partid de opoziție, înainte de schimbarea guvernului”, au declarat Weidel și Chrupalla, menționând că atacurile asupra „procesului democratic de formare a opiniei sunt, evident, motivat politic”.

Olaf Scholz emite un avertisment

Referitor la posibilitatea de a interzice AfD, fostul cancelar Olaf Scholz a afirmat că această problemă „nu trebuie tratată cu grabă”.

Scholz a criticat extremismul de dreapta și a subliniat importanța „respectului” ca antidot, în cadrul unui discurs susținut la Hanovra. De asemenea, a cerut prudență în ceea ce privește AfD, subliniind că implicațiile pentru partid necesită discuții suplimentare.

„Acest lucru necesită o gândire atentă, sunt împotriva unei acțiuni pripite”, a adăugat el.

Avertismentul lui Scholz vine în contextul în care analiștii spun că decizia poate crește sprijinul pentru AfD, susținând astfel narațiunea sa despre marginalizare de către un „cartel” de partide.

Această decizie va permite BfV să monitorizeze mai atent partidul, care s-a clasat pe locul al doilea în alegerile federale din februarie.

Statutul de amenințare va facilita utilizarea unor metode de monitorizare de către autorități, inclusiv recrutarea de informatori și interceptarea comunicațiilor.

Stigmatul și restricțiile privind angajarea în sectorul public ar putea, de asemenea, să afecteze capacitatea partidului de a atrage membri.

Mandat clar pentru combaterea extremismului și protejarea democrației

Ministrul de interne demisionară Nancy Faeser a subliniat că decizia agenției de informații a fost una independentă și nu a fost influențată politic.

„Raportul a fost creat fără nicio influență politică”, a afirmat Faeser.

„Oficiul Federal pentru Protecția Constituției are un mandat legal clar de a combate extremismul și de a apăra democrația noastră”, a declarat ea.

Vineri, Faeser a mai declarat că AfD conduce o campanie împotriva ordinii democratice.

„AfD promovează o viziune etnică care discriminează grupuri de populație întregi și tratează cetățenii cu istorie de migrație ca pe germani de clasa a doua”, a adăugat ea.

„Atitudinea lor etnică se reflectă în declarații rasiste, în special împotriva imigranților și musulmanilor”, a concluzionat ea.

Recomandari
Show Cookie Preferences