Descoperă-ți opțiunea de vot. Află care candidat ți se potrivește cel mai bine

Descoperă-ți opțiunea de vot. Află care candidat ți se potrivește cel mai bine
FOTO: Aplicația TestVot 2025

Aplicația TestVot 2025, elaborată de Median Research Centre (MRC) și OpenPolitics.ro, este o resursă utilă pentru a înțelege cum se aliniază candidații la alegerile prezidențiale din acest an cu convingerile tale.

TestVot a fost disponibilă pentru fiecare proces electoral din 2008 încoace.

„Fie că ai deja un favorit, TestVot îți oferă ocazia să te familiarizezi cu perspectivele și pozițiile candidaților la președinție din 2025 privind subiecte importante pentru români”, afirmă dezvoltatorii aplicației.

„Desigur, în alegerea cuiva pentru vot suntem influențați de diverse aspecte, cum ar fi dorința de a ne exprima opiniile sau încrederea în anumite grupuri politice. Totuși, este benefic să cunoaștem pozițiile candidaților pentru a înțelege așteptările, diferențele și similitudinile dintre ei. Astfel putem verifica, ulterior, dacă își respectă angajamentele”, completează autorii aplicației.

Puteți accesa aplicația TestVot 2025 disponibile AICI.

Noua versiune a aplicației pentru alegerile prezidențiale din 2025 include 26 de afirmații, fiecare având două opțiuni de răspuns (sunt de acord / nu sunt de acord). Utilizatorii pot, de asemenea, să semnaleze ce subiecte le sunt cele mai importante, aspect ce va influența calculul final.

La fel ca în anii anteriori, creatorii aplicației au căutat să abordeze teme relevante care:

  • au legătură cu rolul președintelui și interacțiunea acestuia cu guvernul, parlamentul și alte instituții importante;
  • dezvăluie viziuni și idei diferite între candidați și partidele care îi susțin;
  • sunt deosebit de importante pentru opiniile cetățenilor;
  • sunt discutate de candidați sau partidele care îi susțin (preferabil în programele electorale, materiale de campanie sau declarații la care putem face referire directă).

Pozițiile au fost codificate pe baza unor surse precum: programele electorale ale candidaților, programele de guvernare ale partidelor care îi sprijină și declarațiile candidaților (discursuri, interviuri, dezbateri etc).

„Au fost câteva întrebări pentru care nu am reușit să identificăm o poziție clară. Acest fapt nu este surprinzător, conform cercetărilor în științele politice, deoarece politicienii evită frecvent să adopte o poziție ferma pe subiecte unde adversarii au o opinie clară”, adaugă autorii.

Dacă un utilizator își exprima o opinie asupra unei întrebări dar un candidat specific nu are o poziție, TestVot abordează această situație astfel: considerând că poziția candidatului ar putea fi fie „de acord” fie „împotrivă”, se calculează distanța față de respondent pentru ambele scenarii, iar media acestor distanțe este tratată ca reprezentând distanța probabilă dintre respondent și candidat față de acea temă.

„Scopul nostru principal este de a oferi informații utile publicului referitoare la aceste teme și pozițiile candidaților, fără a impune o clasificare strictă în „stânga-dreapta”, mai ales dat fiind că formațiunile politice din țara noastră nu sunt foarte preocupate de coerența ideologică. De asemenea, nu impunem interpretarea pozițiilor candidaților în absența unor informații credibile care să arate clar cum se poziționează”, concluzionează autorii aplicației.

Recomandari
Show Cookie Preferences