AEP contestă afirmațiile unui partid politic ca fiind „informații false”. Detalii despre procesul de radiere a alegătorilor decedați.

AEP contestă afirmațiile unui partid politic ca fiind „informații false”. Detalii despre procesul de radiere a alegătorilor decedați.
Alegeri 2024 / FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat, joi, că un partid politic a diseminat în spațiul public informații considerate „false” referitoare la corectitudinea datelor din Registrul electoral. Această reacție a AEP vine ca răspuns la afirmațiile partidului că aproximativ patru milioane de persoane decedate sunt în continuare menționate oficial ca având „drept de vot” în România.

AEP afirmă că „baza de date a Registrului electoral este actualizată constant, prin înregistrarea cetățenilor români care împlinesc vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor, prin înregistrarea persoanelor care obțin cetățenia română, prin radierea cetățenilor care și-au pierdut dreptul de vot, au decedat sau au renunțat la cetățenia română și prin actualizarea identificării cetățenilor români cu drept de vot deja înscriși în Registrul electoral”.

„Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor transmite Autorității Electorale Permanente, prin importuri regulate, actualizările intervenite în datele personale ale cetățenilor români cu drept de vot și informații despre persoanele decedate, inclusiv cele care au mențiuni de deces în Registrul Național de Evidență a Persoanelor (RNEP), gestionat de DGEP,” se menționează în comunicatul AEP.

AEP a subliniat că „actualizarea datelor din Registrul electoral pentru alegătorii cu domiciliul sau reședința în țară este o responsabilitate a primarilor sau a altor persoane desemnate de aceștia.”

„Astfel, radierea alegătorilor din Registrul electoral în caz de deces se efectuează automat, pe baza actelor sau comunicărilor oficiale sau la cererea persoanei interesate, care trebuie să prezinte certificatul de deces, exclusiv de către persoanele autorizate,” se precizează în comunicat.

De asemenea, instituția a evidențiat că „radierea automată a alegătorilor decedați care au domiciliul în România este realizată de personalul autorizat din unitatea administrativ-teritorială unde a fost redactat actul de deces, inclusiv în cazul alegătorilor fără domiciliu în acea unitate, într-un termen de 48 de ore de la emiterea actului de deces.”

AEP a adăugat că „orice persoană interesată poate depune o sesizare scrisă, datată și semnată, la primar în cazurile în care un alegător decedat este încă menționat pe listele electorale permanente cu ultimul domiciliu în unitatea administrativ-teritorială respectivă.”

Declarațiile partidului

În aceeași zi, partidul lui George Simion a anunțat că a sesizat AEP și Avocatul Poporului, solicitând intervenția promptă pentru a verifica și actualiza registrele electorale permanente și a demara o anchetă cu privire la utilizarea acestora în procesul de vot.

„Partidul susține că se confruntă cu una dintre cele mai grave fraude sistemice tolerate de stat în ultimele decenii: menținerea persoanelor decedate pe listele electorale permanente. Potrivit estimărilor acestui partid, circa patru milioane de persoane decedate sunt în continuare înregistrate oficial cu „drept de vot” în România, distorsionând realitatea electorală și oferind oportunități de manipulare într-un sistem corupt care refuză să își piardă controlul,” a afirmat partidul, conform Agerpres.

Ministerul Afacerilor Interne a contestat aceste informații, catalogându-le drept „false”.

„Informațiile nu sunt corecte! Direcția Generală de Evidență a Persoanelor din Ministerul Afacerilor Interne a actualizat și a trimis, acum 10 zile, către Autoritatea Electorală Permanentă listele cu persoanele care au împlinit sau împlinesc 18 ani până în ziua alegerilor,” a declarat MAI, joi, în cadrul unor precizări de presă, conform News.ro.

Recomandari
Show Cookie Preferences