Mineralele critice disponibile în Ucraina

Mineralele critice disponibile în Ucraina
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și vicepremierul ucrainean Yulia Svyrydenko, la semnarea acordului privind mineralele ucrainene, în 30 aprilie 2025, la Washington. Credit: Handout / AFP / Profimedia

Kievul și Washingtonul au încheiat, miercuri, un acord promovat intens de președintele american Donald Trump, care va permite Statelor Unite să aibă acces preferential la proiecte noi legate de resursele minerale din Ucraina și va susține investițiile destinate reconstrucției Ucrainei, conform informațiilor furnizate de Reuters.

Pământurile rare constituie un grup de 17 metale necesare pentru fabricarea magneților care transformă energia în mișcare, având aplicabilitate în vehicule electrice, telefoane mobile, sisteme de rachete și alte echipamente electronice. Nu există alternative viabile pentru acestea.

US Geological Survey (USGS), agenția americană specializată în monitorizarea geologică, identifică 50 de minerale critice, printre care se numără pământurile rare, nichelul și litiul.

Mineralele critice sunt fundamentale pentru industrii precum apărarea, tehnologia avansată, aerospace și energia verde.

Ucraina dispune de aproape două treimi din mineralele critice listate de UE

Conform datelor ucrainene, Ucraina deține zăcăminte cu 22 din cele 34 de minerale considerate critice de Uniunea Europeană. Acestea includ atât materiale industriale și de construcții, cât și feroaliaje, metale prețioase și neferoase, precum și unele elemente din categoria pământurilor rare.

Institutul de Geologie din Ucraina afirmă că țara dispune de pământuri rare precum lantanul și ceriul, care sunt utilizate în televiziune și iluminat; neodimul, folosit în turbinele eoliene și bateriile vehiculelor electrice, alături de erbiu și ytriu, care au aplicații variate de la energia nucleară până la lasere. De asemenea, cercetările finanțate de UE sugerează existența rezervelor de scandiu în Ucraina, dar detaliile sunt confidențiale.

Forumul Economic Mondial a subliniat că Ucraina are potențialul de a deveni un furnizor cheia de litiu, beriliu, mangan, galiu, zirconiu, grafit, apatită, fluorită și nichel.

Ucraina, un important furnizor de litiu în Europa

Serviciul Geologic de Stat al Ucrainei susține că țara are unele dintre cele mai mari rezerve confirmate de litiu din Europa, estimate la 500.000 de tone, esențiale pentru fabricarea de baterii, ceramică și sticlă.

Zăcămintele de titan din Ucraina sunt predominant situate în nord-vestul și centrul țării, în timp ce litiul se găsește în regiunile centrală, estică și sud-estică.

Rezervele de grafit din Ucraina, un material crucial pentru bateriile electrice și reactoarele nucleare, reprezintă 20% din resursele globale, fiind localizate în regiunile centrală și vestică.

Deși Ucraina deține rezerve semnificative de cărbune, majoritatea acestora se află sub controlul Rusiei, în teritoriile ocupate.

Experții din sectorul mineritului afirmă că Ucraina nu dispune în prezent de mine de pământuri rare care să fie funcționale din punct de vedere comercial.

China este cel mai mare producător din lume de pământuri rare și alte minerale critice.

Acordul semnat la Washington, miercuri

O publicație britanică a analizat un proiect al acordului încheiat miercuri între SUA și Ucraina, expunând șapte concluzii ale înțelegerii, care includ o abordare mai fermă a părții americane față de Rusia și clarificarea că documentul nu reprezintă un obstacol pentru aspirațiile Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

Alte concluzii subliniază includerea petrolului și gazelor naturale în acord, menționând, de asemenea, că, potrivit premierului ucrainean, documentul nu impune Ucrainei să plătească vreo 'datorie' către SUA, după cum a solicitat anterior Donald Trump în schimbul sprijinului oferit de administrația precedentă.

Recomandari
Show Cookie Preferences