INTERVIU: „Scroll, like, repeat…” - O piesă de teatru după cartea Ioanei Pârvulescu, menită să-i îndepărteze pe părinți și copii de ecrane

INTERVIU: „Scroll, like, repeat…” - O piesă de teatru după cartea Ioanei Pârvulescu, menită să-i îndepărteze pe părinți și copii de ecrane
Piesa de teatru „Invizibilii”

Într-o eră în care copiii aleg să facă swipe mai degrabă decât să răsfoiască paginile unei cărți, o regizoare și scenaristă a creat un musical care abordează un subiect sensibil: dependența de ecrane, atât a părinților, cât și a copiilor. Piesa „Invizibilii”, inspirată din opera Ioanei Pârvulescu, reflectă oboseala și goana după like-uri, precum și tăcerea din fiecare sufragerie.

Regizoarea Claudia Ciobanu a transformat o idee simplă – „copiii doresc povești, nu notificări” – într-un spectacol emoționant care provoacă și face părinții să simtă.

Am avut ocazia să discutăm cu regizoarea și scenarista acestei piese despre originea „Invizibililor”, necesitatea „Scrollinei” – personajul negativ al poveștii – și importanța alegerii interacțiunii reale într-o lume dominată de tehnologie.

„Cartea Invizibilii mi-a reamintit de copilăria mea”

– Cum a venit ideea de a adapta „Invizibilii” într-un musical? Ce te-a atras la povestea Ioanei Pârvulescu? – Claudia Ciobanu: Cartea mi-a readus aminte de copilărie, de momentele în care mă pierdeam în povești și rămâneam captivată chiar și după ce închideam cartea. Am trăit alături de Laura o mică parte din magia pe care poveștile mi-au oferit-o.

Pe măsură ce parcurgeam fiecare pagină, am realizat că autoarea îi îndeamnă pe copii să descopere lectura într-un mod atrăgător. Mi-am dorit să transmit acest mesaj prin muzică, dans și teatru, sperând că spectacolul va atrage mai mulți copii într-o lume în care mulți își petrec ore în șir în fața ecranelor. Cititul mi-a îmbogățit mintea și imaginația, dorindu-mi același lucru pentru copii.

– Scrollina reprezintă un personaj contemporan – o influențatoare ce îi ține pe copii departe de lectură. Ce te-a determinat să o conturezi astfel? – Am simțit nevoia de a avea un antagonist care să genereze conflict. Ambiția Laurei este să citească pentru a nu fi mutată la o altă școală. Inițial, Scrollina era doar o vrăjitoare cu un aspect atrăgător care încerca să o ademenească pe Laura în diverse feluri. Discutând și rescriind cu Andrei Boncea și Cornel Ilie, am realizat că pierderea timpului pe telefon reprezintă cel mai mare dușman al lecturii.

Astfel, am creat-o pe Scrollina ca pe un personaj amuzant și atrăgător, ce-i îndeamnă pe copii să exploreze Tărâmul Timpului Pierdut. Când Laura ajunge acolo, descoperim împreună cu ea pericolul de a căuta validare în online și superficialitatea acelui univers.

„Telefonul este prietenul nostru cel mai bun”

– Într-o lume în care „prietenul nostru cel mai bun este telefonul”, care crezi că este impactul tehnologiei asupra imaginației și creativității copiilor? – Copiii au la dispoziție telefoane care pot să le dezvolte imaginația prin aplicații pentru muzică, desen, sau audiobooks, dar riscul de a-și pierde capacitatea de concentrare din cauza scrolling-ului este considerabil.

Comparându-se constant cu cei pe care îi urmăresc, copiii pot ajunge să se simtă insuficienți, ceea ce poate deschide calea către izolarea emoțională, anxietate și alte probleme legate de atenție. Aceasta este o preocupare serioasă și e esențial să găsim modalități de a-i ajuta să facă selecții benefice în această eră tehnologică.

– Ai menționat că părinții oferă copiilor telefoane pentru a câștiga puțin timp liber pentru ei înșiși, cum ai integrat această contradicție în piesă? E „Invizibilii” și un apel pentru părinți? – Dependența de telefoane nu afectează doar copiii; toți suntem atrași de ecrane. De multe ori, ne dorim să ne relaxăm pentru zece minute, dar ajungem să petrecem o oră pe telefon fără să ne dăm seama.

Aceasta este o ocazie în care am putea să ne dedicăm pasiunilor personale sau timpului cu cei dragi. Revenim la copii fiindcă suntem agitați și nu putem oferi liniștea de care au nevoie. Sper că părinții vor reflecta asupra modului în care își petrec timpul și ce fac copiii lor când au nevoie de o pauză.

– Laura învață să citească dintr-o dorință profund umană de a-și recâștiga prietenii. Crezi că aceasta reflectă o metaforă pentru ceea ce se pierde când copiii nu citesc? Ce anume dispare? – Cred că lectura ne ajută să empatizăm, ne face să înțelegem dorințele personajelor, ceea ce ne dezvoltă capacitatea de a înțelege și a ne conecta cu ceilalți.

– Care este rolul lecturii în dezvoltarea emoțională și cognitivă a copiilor? Ce aduce cititul unde telefonul doar „timpul” îl umple? – Urmărind un personaj, copiii își pot dezvolta înțelegerea asupra poveștii și comportamentului acestuia. Pot observa efectele acțiunilor într-un mod în care nu pot în realitate, iar acest lucru le oferă o perspectivă asupra relațiilor interpersoanei.

Cititul îi ajută să își corecteze comportamentul și să înțeleagă impactul acțiunilor proprii asupra altora. O poveste furnizează o vedere de ansamblu, spre deosebire de viața reală unde suntem personaje principale doar într-o fracțiune din story-ul altora. Consider că lectura dezvoltă umanitatea și compasiunea față de cei din jur.

– Cărțile din spectacol sunt pline de viață, iar lectura reprezintă o aventură. Cum putem, ca adulți, să revitalizăm în copii percepția cititului ca o poartă spre noi lumi? – Prin joacă. Să citim împreună seara, să dăm formă personajelor din hârtie sau să fim inventivi în a le crea povești noi. Să nu impunem cititul, ci să le arătăm entuziasmul nostru față de lectură. Dacă ei observă câtă bucurie ne aduce, cu siguranță vor deveni curioși.

„Vorbele automate” transmise de părinți copiilor

– Ai menționat anterior „vorbele automate” pe care părinții le transmit fără gândire. Cum poate acest spectacol să ajute părinții să își reanalizeze relația cu copiii? – Laura ne oferă, prin cântec, o imagine a sentimentelor sale și a gândurilor despre cele întâmplate, arătându-le astfel părinților impactul pe care îl au cuvintele asupra copiilor.

– Într-o eră dominată de tehnologie, lectura devine un act curajos. Cum speri că acest musical va revitaliza dragostea pentru povești atât în rândul copiilor, cât și în rândul părinților? – Într-un spectacol plin de muzică și dans, aportul vizual și magic al unei cărți devine motivant și ne dorim ca fiecare spectator să fie inspirat să creeze imagini cu ajutorul imaginației atunci când citesc.

– Ce feedback ai primit de la copii? Au înțeles mesajul? Dar părinții? Am auzit că unii au ieșit plângând. – Copiii au reținut foarte bine mesajul și unii dintre ei și-au exprimat dorința de a citi mai mult. O melodie deosebită scrisă de Cornel, intitulată „Un vis interzis”, transpare o emoție profundă.

Deși mai multe momente de intensitate emoțională apar în spectacol, această melodie vizează adulții care au uitat să petreacă timp alături de copiii lor. Aici intervine un mesaj puternic care le reamintește de importanța familiei, prieteniei și iubirii. Emoțiile sunt palpabile atât în timpul repetițiilor, cât și în rândul spectatorilor care iau conștientizarea asupra nevoilor copiilor.

– Laura are nevoie de susținere, nu de judecăți. Ce mesaj ai pentru părinții care doresc „rezultate” imediate, dar nu au răbdare cu dezvoltarea interioară a copiilor? – Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar fiecare copil are propria sa cale. Aceștia necesită un mediu potrivit pentru a crește, fără constrângeri, încurajându-i să evolueze în propriul lor ritm.

– În cele din urmă, care este esența acestei povești? Este despre lectură sau despre cum îi sprijinim pe copii să se simtă valorizați? Ce schimbări dorești să vezi nu doar în sala de spectacol, ci și în realitate? – Este nevoie de toate acestea: dragoste pentru lectură, formarea unor adulți adecvați pentru copii. Îmi place un vers scris de Cornel: „Lumea e mai frumoasă, fiindcă tu ești în ea”. Aceasta este o pledoarie pe care ar trebui să o reînnoim zilnic pentru copii.

Am dorit mereu să transmit acest mesaj în fiecare spectacol al meu: noi construim lumea, realitatea este ceea ce alegem să credem, iar puterea noastră este crucială pentru a modela o lume în care copiii pot prospera. Sunt recunoscătoare întregii echipe de la „Invizibilii” că putem răspândi aceste idei. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim acest mesaj cu voi!

Recomandari
Show Cookie Preferences