Studiu alarmant: Saltelele și lenjeriile de pat pot elibera substanțe toxice periculoase pentru bebeluși în timpul somnului

Studiu alarmant: Saltelele și lenjeriile de pat pot elibera substanțe toxice periculoase pentru bebeluși în timpul somnului
Substanțele toxice eliberate de saltele pot fi periculoase pentru bebeluși / Foto: Anna Om | Dreamstime.com

Conform unui studiu realizat de Environmental Science & Technology, saltelele și lenjeriile de pat pot emite substanțe chimice nocive pentru bebeluși și copii, care sunt legate de perturbări hormonale și probleme de dezvoltare.

Miriam Diamond, profesor la Departamentul de Științe ale Pământului al Universității din Toronto și unul dintre autorii studiului, a declarat pentru CNN: „Am analizat aerul din 25 de dormitoare pentru copii cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani și am descoperit concentrații îngrijorătoare de ftalați, substanțe ignifuge și filtre UV.”

Cele mai mari niveluri ale acestor substanțe au fost identificate în jurul paturilor copiilor, conform cercetării.

Cercetătorii au constatat că greutatea corporală a copilului și căldura generată în timpul somnului pot spori emisiile acestor substanțe toxice. Jane Houlihan, director de cercetare la organizația non-profit Bebeluși sănătoși, a explicat: „Chiar și un aspect atât de banal precum căldura emanată și greutatea corporală a copilului pe o saltea pot accelera eliberarea de substanțe chimice toxice în aer, un considerent pe care standardele actuale de siguranță nu îl iau în calcul.”

Prețul ridicat nu garantează un produs mai sigur

Deși autorii studiului nu au specificat brandurile testate, au menționat pentru CNN că saltelele proveneau de la mărci renumite, accesibile, disponibile în magazine importante.

Rezultatele sugerează că părinții nu au control asupra calității acestor produse, chiar dacă sunt dispuși să plătească mai mult. „Părinții nu pot remedia problema doar optând pentru anume produse din magazine. Saltelele testate au eliberat substanțe toxice indiferent de preț, material sau țara de origine.”

În apărarea siguranței produselor, Consiliul American al Industriei Chimice a declarat că membrii săi iau în serios problemele legate de siguranță: „Utilizarea substanțelor ignifuge poate fi esențială în cazuri de incendii generate de scântei sau cabluri defecte.”

Reprezentanții acestui consiliu au adăugat că, deși va dura un timp pentru a analiza rezultatele studiului, „prezența unei substanțe chimice nu implică neapărat un risc sau un impact negativ asupra sănătății. Toate substanțele importate sau utilizate în SUA trebuie să fie supuse unui proces riguros de aprobat de agențiile guvernamentale, cum ar fi EPA (Agenția pentru Protecția Mediului) și FDA (Administrația pentru Alimente și Medicamente).

Substanțe chimice periculoase în produse de consum frecvent

Ftalații sunt substanțe utilizate pentru a face ambalajele din plastic mai flexibile, fiind întâlniți în ambalajele alimentare, folii de aluminiu și capacele borcanelor. Aceștia pot pătrunde în alimente, iar specialiștii avertizează că pot genera perturbări hormonale și disfuncții în sistemul endocrin.

Aceste substanțe sunt prezente în sute de produse de uz comun, incluzând ambalaje pentru alimente, șamponuri, cosmetice, parfumuri și jucării pentru copii.

„Cercetarea noastră a identificat concentrații ridicate de ftalați, niveluri care sunt restricționate în cazul jucăriilor, dar nu și în saltele,” a explicat unul dintre autorii studiului.

Prezența acestor substanțe este asociată cu instalarea precoce a pubertății, probleme ale sistemului reproducător, defecțiuni genitale, dezechilibre hormonale și alte afecțiuni, conform experților de la Institutul Național de Științe ale Sănătății Mediului din Statele Unite.

Foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences