Dilemele legale ale lui Maru, tânărul care a surprins pe camera video un adolescent de 20 de ani consumând droguri, înainte de tragedia fatală. Șase dosare penale și scutiri până la incidentul de la 2 Mai

Tudor Duma, cunoscut sub pseudonimul Maru, a fost acuzat de vânzarea de droguri începând cu vârsta de 16 ani, conform informațiilor din dosarele aferente, consultate de surse de încredere. De-a lungul anilor 2020 și 2022, Duma a fost implicat în două dosare penale, dar procurorii DIICOT au decis să oprească urmărirea penală, considerând că faptele nu au un interes public. Într-o altă etapă, a fost cercetat în două cazuri privind acte de violență, însă fără luarea unor măsuri suplimentare împotriva lui. În total, Tudor Duma a avut șase dosare penale deschise, însă doar două dintre ele, investigate în urma tragediei de la 2 Mai, au dus la condamnări. În prezent, el se află în arest preventiv, în urma decesului lui Rareș Ion, tânărul pe care l-a filmat consumând droguri și pe care ulterior l-a lăsat pe trotuar.
Soluțiile în dosarele lui Tudor Duma, prezentate cronologic:
- 18 iulie 2022, renunțare la urmărirea penală pentru deținere de droguri de risc în vederea consumului (fapta din 2020)
- 16 septembrie 2022, renunțare la urmărirea penală pentru port sau utilizare necorespunzătoare de obiecte periculoase (fapta din 2021)
- 29 martie 2023, renunțare la urmărirea penală pentru deținere de droguri de risc în vederea consumului (fapta din 2022)
- 5 septembrie 2023, clasare pentru loviri și alte violențe, respectiv amenințare
- 20 mai 2024, 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pentru furtul de la Spitalul Floreasca (fapta din 14 septembrie 2023), sentința fiind definitivată pe 28 noiembrie 2024
- 18 noiembrie 2024, 4 ani și 3 luni închisoare pentru trafic de droguri de risc și mare risc, deținere de droguri pentru consum propriu, și nerespectarea regimului armelor și munițiilor (faptele din septembrie 2023)
În toamna anului 2020, un bărbat din București a solicitat ajutorul DIICOT, acuzându-l pe Tudor Duma, pe atunci de 16 ani, că vinde droguri tinerilor.
În denunțul formulat pe 22 octombrie 2020, tatăl a menționat că fiica sa a început să cumpere cannabis de la Maru cu aproximativ o lună în urmă.
Duma se afla deja în atenția autorităților de prevenire a crimei organizate, fiind depistat pe 24 august 2020 în zona Piața Romană, având asupra sa un grinder care conținea fragmente vegetale cu un miros specific marijuanei.
După denunțul tatălui, DIICOT a început urmărirea penală pentru trafic de droguri în aprilie 2021.
Prins de trei ori cu cannabis într-un interval de un an
În perioada în care era sub observație, Tudor Duma a fost de mai multe ori prins cu cannabis.
Potrivit dosarului consultat, în ianuarie 2021, Duma a fost depistat pe Calea Floreasca având asupra sa o pungă cu 9.08 grame de cannabis.
Ulterior, în iunie 2021, a fost prins de polițiști cu 0,70 grame de cannabis, gest înregistrat în dosar ca „deținere de droguri pentru consum propriu”.
În noaptea de 28 august 2021, poliția l-a oprit din nou și a găsit asupra sa un grinder cu 0,35 grame de cannabis.
Audiat un an mai târziu, afirmând că nu mai are contact cu anturajele de consum
Dosarele lui Tudor Duma au fost unificate în unul singur, iar pe 3 iunie 2022 a avut loc audierea acestuia ca suspect. Tânărul, care între timp și-a abandonat studiile, a oferit o declarație sumară procurorilor, dar nu a putut oferi detalii despre cei de la care a procurat drogurile.
„Nu mai frecventez anturaje în care se consumă droguri”, a afirmat Duma în timpul audierilor.
Referitor la fata a cărei tată îl reclamase, Duma a spus că nu a mai avut contact cu ea în ultimul an.
„Referitor la depistarea din 25.01.2021, pentru cei 9,08 grame de cannabis, susțin că erau destinate consumului propriu, având în vedere că am cumpărat o cantitate mai mare, de 10 grame, deoarece mi-a fost oferită o reducere”, a explicat Tudor Duma în fața anchetatorilor.
După audierea sa, procurorul a decis să renunțe la urmărirea penală, motivând că „nu există un interes public în continuarea cazului”.
Hotărârea de a renunța la urmărirea penală a fost confirmată de Tribunalul București pe 18 iulie 2022.
„Nu prezintă un grad de periculozitate deosebită”, a justificat instanța, luând în considerare circumstanțele personale ale lui Tudor Duma: era minor, nu avea antecedente penale și a promis că va continua studiile.
De la consumul de cannabis la droguri de mare risc
La doar două zile după audierea sa, Tudor Duma a fost prins din nou, pe 5 iunie, având asupra sa 4,77 grame de cannabis și 16 comprimate de Clonazepam.
Acesta a dus la deschiderea unui nou dosar penal, dar și de această dată, procurorul a renunțat la urmărirea penală, invocând cantitatea mică de droguri și lapsele de timp.
În această perioadă, procurorul din primul dosar nu a luat o decizie, iar pe 29 iunie 2022, dosarul respectiv a fost de asemenea clasat.
Decizia de clasare a fost, de asemenea, validată de Tribunalul București, instanța concluzionând că nu există un interes public în continuarea urmăririi penale.
Tatăl său a solicitat un ordin de protecție împotriva lui
Paralel cu anchetele legate de droguri, Tudor Duma a fost implicat în alte trei dosare penale ce vizează infracțiuni tratate de procurorii Parchetului Sectorului 1.
În 2021, pe când era sub observația DIICOT, Duma a fost prins cu un baston telescopic, iar dosarul respectiv a fost clasat pe motiv de lipsă a interesului public.
În ianuarie 2022, Duma a fost implicat într-un incident violent cu alți doi tineri, iar pe 5 septembrie 2023, cazul a fost clasat din cauza lipsei unei plângeri din partea vătămaților.
În octombrie 2022, tatăl lui Tudor Duma a cerut intervenția poliției, după ce a fost agresat și amenințat de fiul său.
Tânărul s-a baricadat în camera sa, blocând ușa cu mobilă și punând muzica la maxim.
În urma intervenției polițiștilor, s-au descoperit 7 cuțite și o sabie de 1 metru în camera tânărului, conform documentelor.
Tatăl a informat autoritățile că fiul său l-a amenințat, iar instanța a emis un ordin de protecție împotriva lui Tudor Duma pentru o perioadă de 6 luni.
Primele condamnări
După accidentul tragic de la 2 Mai, Tudor Duma a fost reținut, după ce Vlad Pascu a declarat că el era furnizorul drogurilor.
Reținerea sa a avut loc pe 15 septembrie 2023, la două zile după ce a fost surprins în timp ce încerca să spargă farmacia de la Spitalul Floreasca.
În cadrul dosarului în care a fost denunțat de Vlad Pascu, în noiembrie anul trecut, Duma a fost condamnat la 4 ani și 3 luni închisoare cu executare. Multe dintre acuzațiile de trafic de droguri nu au fost menționate, din cauza dependenței de marturia lui Vlad.
Tot anul trecut, pe 20 mai, Tudor Duma a primit o condamnare la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare pentru furtul din Spitalul Floreasca, în care a sustras diverse articole medicale. Sentința în acest caz a fost definitivată pe 28 noiembrie 2024.
În instanță, Duma a afirmat că „a comis fapta pentru a atrage atenția pe rețelele sociale, fiind sub influența alcoolului”.
Instanța a stabilit o pedeapsă minimă din cauza gravității reduse a faptei.
Judecătorul a menționat că „aplicarea pedepsei este suficientă și că, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni.”
Abandonarea tânărului care a murit din cauza supradozei
Tudor Duma a fost reținut pe 17 aprilie și se află în arest preventiv, fiind acuzat de facilitarea consumului de droguri după moartea lui Rareș Ion. Decizia de arestare nu este definitivă.
Pe 15 aprilie, Duma a fost live pe TikTok, încurajându-l pe Rareș Ion, un tânăr de 20 de ani cu probleme de dependență, să consume substanțe interzise.
Înregistrările obținute din telefonul victimei și camerele de supraveghere surprind momente dramatice în care tânărul căuta ajutor în timp ce Duma îl încuraja să se drogheze.
După ce Rareș Ion a căzut, Duma l-a scos din garaj și l-a pus pe un trotuar, abandonându-l.
O tânără a fost cea care a alertat autoritățile, anunțând prezența unei persoane aflate într-o stare gravă pe trotuar.
Procurorii au evidențiat în solicitarea lor de arestare „cinismul lui Tudor Duma, refuzând să solicite asistență medicală pentru victima aflată într-o stare critică, din temerea de a-și complica situația juridică, ceea ce a dus la grave consecințe pentru viața acesteia.”