Brașovul devine primul mare oraș din România cu prețul biletului de transport în comun de suprafață de 5 lei. Ce costuri au călătoriile în cele mai mari orașe ale țării?

Brașovul devine primul mare oraș din România cu prețul biletului de transport în comun de suprafață de 5 lei. Ce costuri au călătoriile în cele mai mari orașe ale țării?
Autobuz din Brasov (foto Vlad Barza)

Începând cu 1 mai, prețul unui bilet de călătorie în Brașov va crește de la 4 lei la 5 lei, iar abonamentele lunare pe o linie vor crește cu 35%. Biletul unic, care permitea călătorii către comunele și orașele din jur, va fi eliminat, iar abonamentele de o zi vor avea o majorare de 65%. O călătorie cu metroul bucureștean costă tot 5 lei, această scumpire fiind aplicată din începutul anului.

Costurile călătoriilor cu mijloacele de transport în comun în marile orașe ale țării

  • 2,5 lei: Ploiești, Brăila
  • 3 lei: București (STB), Constanța, Oradea, Cluj, Craiova, Târgu Jiu
  • 3,5 lei: Sibiu, Galați
  • 4 lei: Iași, Timișoara
  • 5 lei: Metroul din București

Este important de menționat că în unele orașe, biletul este valabil un anumit interval de timp și permite utilizarea oricărui mijloc de transport în comun, în timp ce în altele, tichetul este valabil doar pe o anumită linie de autobuz, troleibuz sau tramvai.

Majorări uniforme în Brașov

Începând cu 1 mai 2025, o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul în Brașov va costa 5 lei, iar abonamentul lunar va crește de la 80 de lei la 110 lei, conform publicației mytex.ro. Biletul de 5 lei va fi valabil timp de 60 de minute.

Abonamentele pe o zi, valabile pe toate liniile, vor crește de la 12 lei la 20 de lei, iar cele pe trei zile vor fi majorate de la 30 de lei la 50 de lei, rezultând în scumpiri de 60-65%.

De asemenea, în Brașov va dispărea „biletul unic” care costa 4 lei și era valabil pentru călătorii în zona metropolitană deservită de RATBV, fără restricții de distanță.

Pentru călătoriile în afara Brașovului, prețurile vor varia în funcție de distanța până la localitate, existând trei zone tarifare distincte. O călătorie va costa 5 lei spre Cristian, Ghimbav, Sânpetru, Hărman și Săcele, 7 lei spre Bod, Hălchiu, Vulcan, Prejmer, Tărlungeni, Codlea și Râșnov, și 8 lei spre Zărnești, Feldioara și Vama Buzăului. Abonamente lunare vor fi disponibile pentru fiecare zonă, la prețuri cuprinse între 80 și 240 de lei.

Asociația Metropolitană de Transport Brașov a decis pe 24 martie majorarea prețurilor pentru transportul de călători în Zona Metropolitană și revenirea la tarifarea diferențiată, în funcție de distanță, conform Bună Ziua Brașov. Amenda pentru călătorii fără bilet va rămâne la 200 lei.

RATBV a justificat aceste scumpiri prin faptul că numărul de călători nu a crescut în ultimii doi ani. Revenirea la sistemul de taxare în funcție de distanța parcursă este considerată necesară după ce modelul actual de tarifare, implementat în 2023, nu a generat rezultatele așteptate în ceea ce privește creșterea numărului de clienți, conform declarațiilor companiei de transport.

Recomandari
Show Cookie Preferences