Peste 70% dintre firmele de capital privat din România nu mai prevăd o creștere economică în acest an, conform unui sondaj recent

Recenta analiză realizată de Roland Berger a evidențiat o schimbare notabilă în perspectiva economiei locale, arătând că doar 24% dintre respondenți estimează o creștere economică pentru acest an, comparativ cu 73% anul precedent.
Optimiști în activitatea lor, fondurile locale de Private Equity rămân încrezătoare, peste 50% dintre respondenți anticipând o creștere a numărului de fuziuni și achiziții (M&A) în acest an, mai mult decât anul trecut. De asemenea, 40% dintre participanți consideră că oportunitățile de investiții din 2025 vor fi mai promițătoare decât cele din 2024.
În 2024, fondurile de Private Equity au realizat 9 achiziții și 11 exituri în România. Incluzând achizițiile de tip add-on, România s-a clasat pe locul doi în Europa Centrală și de Est în ceea ce privește activitatea din sectorul Private Equity.
Atracția capitalului s-a numărat printre prioritățile de top în 2024, cu fonduri locale și regionale care au strâns peste 2 miliarde de euro. În 2025, fondurile de Private Equity din România își vor concentra eforturile pe achiziționarea de noi companii și dezvoltarea celor existente.
În 2025, accentul investițional se va pune pe industriile IT și Servicii Medicale, în timp ce sectorul Bunurilor de Larg Consum și Retail, cel mai activ în 2024, va fi pe locul 3 în preferințele fondurilor locale.
Există un interes crescut pentru achizițiile de tip add-on, concomitent cu optimizarea eficienței companiilor din portofoliu. Utilizarea inteligenței artificiale devine din ce în ce mai prevalentă în sectorul Private Equity, atât la nivel local, cât și internațional.
Deși percepția generală asupra economiei locale este reținută, peste jumătate dintre fondurile de Private Equity active în România prezic o creștere a fuziunilor și achizițiilor în 2025 față de anul anterior, conform studiului Roland Berger.
Aproximativ 3.000 de specialiști din sectorul Private Equity din întreaga Europă au fost invitați să participe la studiu, iar în România, mai mult de 80% dintre fondurile active au răspuns pozitiv invitației.
Conform spuselor lui Szabolcs Nemes, Managing Partner la Roland Berger România, în 2024 fondurile de Private Equity au efectuat 9 achiziții, o scădere față de cele 13 din 2023, dar au crescut exiturile la 11, comparativ cu 7 în anul anterior.
Sentimentul general: scăderea optimismului între experții din Private Equity despre economia locală în 2025
Percepția asupra mediului macroeconomic s-a deteriorat, cu doar 24% dintre fondurile locale de Private Equity previzionând o creștere economică în 2025, în comparație cu 73% din 2024. Majoritatea, respectiv 76%, se așteaptă la stagnare sau la o ușoară scădere economică.
Comparativ cu tendințele din Europa Centrală și de Est sau Europa de Vest, care raportează 64% și, respectiv, 40% dintre respondenți previzionând o creștere economică, perspectiva României este mai optimistă.
România, a doua cea mai activă piață de Private Equity din CEE în 2024 – Așteptări pozitive pentru 2025
Peste 50% dintre participanții din România se așteaptă la o creștere a fuziunilor și achizițiilor în acest an, iar peste 40% consideră că oportunitățile de investiții din 2025 vor fi mai atractive decât cele din 2024.
Deși previziunile din România rămân optimiste, acestea sunt mai rezervate decât cele din alte regiuni, pe fondul incertitudinilor geopolitice și provocărilor economice actuale.
În Europa de Vest, unde activitatea fondurilor de Private Equity a înregistrat o scădere continuă în ultimii ani, 90% dintre participanți estimează o creștere a tranzacțiilor în 2025, cu peste 70% așteptând oportunități de investiții mai atractive.
Prioritățile principale ale fondurilor de Private Equity din România în 2025: achiziția de noi companii și dezvoltarea portofoliilor existente
Strângerea de capital a fost o prioritate în 2024, fondurile locale și regionale având succes în atragerea a peste 2 miliarde de euro. În 2025, atenția se va îndrepta spre noi investiții și dezvoltarea portofoliilor existente, având ca obiectiv strategic achizițiile complementare.
Pentru fondurile care nu și-au încheiat strângerea de capital, activitatea din acest an va fi provocatoare, datorită incertitudinilor economice și geopolitice și lipsei de investitori instituționali activi pe piața locală.
În Europa de Vest, aproape 60% dintre fonduri intenționează realizarea de exituri în 2025, ca răspuns la cererile din partea investitorilor, după ce multe tranzacții au fost amânate.
În 2025, atenția fondurilor de Private Equity din România se va concentra asupra industriilor IT și Servicii Medicale, iar sectorul Bunurilor de Larg Consum și Retail se va reduce la locul 3 în preferințele lor.
Portofoliul fondurilor de Private Equity din România includea la finalul anului 2024 aproximativ 80 de companii, având o cifră de afaceri cumulată de aproximativ 2,5 miliarde de euro, majoritatea provenind din sectoare esențiale precum Servicii medicale, Energie și Bunuri de consum.
Sectoarele care atrag fonduri de Private Equity în România coincid în mare parte cu cele din Europa Centrală și de Est, însă există diferențe față de Europa de Vest, unde infrastructura și producția industrială sunt mai căutate.
Interes crescut pentru achizițiile complementare și eficientizarea operațiunilor – Inteligența artificială capătă relevanță
Pe lângă achizițiile complementare, care se preconizează că reprezintă o prioritate semnificativă pentru sectorul de Private Equity, fondurile locale vor să îmbunătățească eficiența operațională a companiilor din portofoliu.
Fondurile din România anticipă că inteligența artificială va aduce un impact pozitiv, fiind utilizată pentru descoperirea de oportunități de investiții și managementul mai eficient al portofoliilor.