Liberalii obțin o victorie surprinzătoare la alegerile din Canada, sub influența factorului Trump: „Relația noastră cu SUA s-a schimbat radical”

Liberalii obțin o victorie surprinzătoare la alegerile din Canada, sub influența factorului Trump: „Relația noastră cu SUA s-a schimbat radical”
Premierul canadian Mark Carney. FOTO: Dave Chan / AFP / Profimedia

Rezultatul alegerilor federale de luni a demonstrat o revenire notabilă a liberalilor, care în luna ianuarie se aflau cu 20 de puncte procentuale în spatele conservatorilor. Această schimbare a survenit după anunțul demisiei fostului premier Justin Trudeau și după amenințările lui Donald Trump referitoare la taxe vamale și posibile acțiuni asupra Canadei, conform Reuters.

Liberalii, conduși de premierul Mark Carney, au câștigat alegerile, având însă un număr redus de locuri pentru a obține majoritatea dorită, necesară negocierii taxelor comerciale cu președintele american.

Partidul liberal s-a impus sau se afla în frunte în 167 de circumscripții, în timp ce conservatorii au obținut 145 de circumscripții, voturile fiind în continuare numărate.

Liberalii necesitau 172 de locuri din cele 343 disponibile în Camera Comunelor pentru a forma o majoritate autonomă.

În ciuda acestui fapt, premierul a salutat o victorie care părea imposibilă acum câteva luni și a obținut astfel un al patrulea mandat consecutiv, după nouă ani de guvernare liberală sub Justin Trudeau.

„Vechea noastră relație cu Statele Unite, una bazată pe integrare continuă, s-a încheiat”, a afirmat Carney într-un discurs de victorie susținut la Ottawa.

„Sistemul comercial global deschis, sprijinit de SUA din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, deși imperfect, a fost esențial pentru prosperitatea noastră, dar acum s-a încheiat”, a adăugat el.

„Aceste situații reprezintă tragedii, dar constituie și noua noastră realitate”, a subliniat Carney.

Premierul a menționat că luni următoare vor fi pline de provocări și vor necesita sacrificii.

„Oricine, dar nu conservator“

Shachi Kurl, președintele Institutului Angus Reid, a declarat pentru Reuters că succesul liberalilor a fost determinat de trei factori.

„Unul dintre acești factori este sentimentul «oricine, dar nu conservator», pe lângă influența tarifelor președintelui Trump și demisia lui Trudeau, care a deschis drumul pentru alegătorii centrali-stânga și cei liberal-tradiționali să revină la partid”, a explicat Kurl, referindu-se la căderea popularității lui Trudeau.

Carney a promis o atitudine fermă față de Washington în privința taxelor vamale, precizând că Canada va trebui să investească miliarde pentru a-și diminua dependența de SUA.

Rămâne de văzut ce măsuri va reuși Carney să implementeze. Istoria arată că guvernele minoritare din Canada nu durează adesea mai mult de 2 ani și jumătate.

Pierre Poilievre, liderul conservator, a recunoscut înfrângerea și a promis că partidul său va solicita răspunsuri de la noul guvern.

Alegerile au confirmat revenirea spectaculoasă a liberalilor, care anterior se aflau cu 20 de puncte procentuale în urma conservatorilor, iar amenințările lui Trump cu taxe vamale au influențat decisiv rezultatul.

„America își dorește pământul nostru, resursele, apa, țara noastră”, a declarat Carney. „Acestea nu sunt simple amenințări. Președintele Trump caută să ne submineze, astfel încât SUA să poată obține controlul. Asta nu se va întâmpla niciodată”, a afirmat el.

Valul de patriotism

Amenințările lui Trump au suscitat un sentiment puternic de patriotism, sporind sprijinul pentru Carney, un nou venit pe scena politică, cu experiență în conducerea băncilor centrale.

Trump a reapărut în campanie săptămâna trecută, sugerând că ar putea impune o taxă vamală de 25% pentru automobilele fabricate în Canada, și afirmând că ar putea transforma Canada în al 51-lea stat american.

Carney a subliniat că vasta sa experiență în gestionarea problemelor economice îi oferă competențele necesare pentru a negocia cu Trump, în timp ce Poilievre a atras atenția asupra creșterii costului vieții, criminalității și crizei imobiliare.

Într-o postare pe rețelele sociale, Trump a reiterat ideea ca Canada să devină cel de-al 51-lea stat.

„Mult succes, popor minunat al Canadei”, a scris el.

„Alegeți persoana care are puterea și înțelepciunea de a reduce impozitele, de a vă întări armata la cele mai înalte standarde mondiale, de a spori semnificativ industriile auto, metalurgice și de energie, fără taxe și impozite, dacă Canada devine al 51-lea stat al SUA. Este timpul să încheiem vechile delimitări”, a concluzionat Trump.

Influența lui Trump

Tensiunile cu Statele Unite au determinat susținătorii altor partide, precum Noul Partid Democrat (NDP) și separatistul Bloc Quebecois, să voteze în favoarea liberalilor. Liderul NDP, Jagmeet Singh, a recunoscut propria înfrângere și a anunțat intenția de a demisiona din funcția de lider.

Conservatorii păreau să câștige în zona Toronto pentru a preveni un guvern liberal majoritar, însă Poilievre se afla în spatele în propriul district din zona Ottawa, iar voturile continuau să fie numărate.

„Nu am ajuns încă la final”, le-a transmis Poilievre susținătorilor săi.

„Știm că este nevoie de o schimbare, dar aceasta nu este ușor de obținut. Necesită timp”, a adăugat el.

Recomandari
Show Cookie Preferences