JD Vance afirmă că „ucrainenii nu câștigă războiul”, iar continuarea acestuia crește riscurile unui conflict nuclear

Vicepreședintele american JD Vance a declarat luni că Ucraina nu se află într-o poziție favorabilă în confruntarea cu Rusia, subliniind eforturile administrației Trump de a facilita un acord de pace, conform raportului Kyiv Independent.
Deși președintele Donald Trump a promis, în primele sale 100 de zile de mandat, că va încheia războiul, Statele Unite continuă să facă presiuni asupra ambelor părți pentru a ajunge la o încetare a focului. Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a menționat pe 27 aprilie că săptămâna următoare va fi crucială în ceea ce privește implicarea Statelor Unite în procesul de pace sau retragerea lor ca mediator.
„Uneori ești extrem de frustrat cu ucrainenii, iar alteori cu rușii”, a afirmat Vance în cadrul podcastului Charlie Kirk Show.
Vicepreședintele a menționat că echipa americană „face progrese” în negocieri, dar nu a garantat un acord de pace.
„Nu pot afirma cu certitudine că vom reuși să realizăm acest lucru”, a adăugat Vance.
Deși Vance nu a detaliat propunerile de pace, el consideră că Ucraina nu va reuși să învingă Rusia militar și nu își va putea recupera teritoriile prin forță.
„Dacă acest conflict nu se va încheia, ucrainenii nu vor câștiga războiul”, a subliniat Vance.
Vance a menționat că, deși există o percepție în rândul presei că, dacă conflictul va continua câțiva ani, Rusia va colapsa, iar ucrainenii își vor recăpăta teritoriile, această viziune nu reflectă realitatea.
El a avertizat că o prelungire a războiului ar putea duce la colapsul societății atât în Rusia, cât și în Ucraina, precum și la pierderea altor milioane de vieți și la un risc sporit de izbucnire a unui conflict nuclear.
„Acest conflict trebuie să se încheie. Politica administrației noastre este ca acest război să înceteze”, a mai spus Vance.
Propunerea Statelor Unite pentru pace în Ucraina include concesii considerabile din partea Kievului, inclusiv recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia. În schimb, oficialii ucraineni și europeni au propus un plan alternativ care prevede garanții de securitate din partea Statelor Unite, fără să ofere promisiuni de concesii teritoriale până după implementarea unei încetări complete a focului, conform surselor din presa americană.