Așteptările față de noul papă: „Va trebui să fie foarte atent la aceste aspecte. Momentan, totul este blocat”. Interviu la Roma cu liderul catolicilor români

Așteptările față de noul papă: „Va trebui să fie foarte atent la aceste aspecte. Momentan, totul este blocat”. Interviu la Roma cu liderul catolicilor români
ÎPS Aurel Percă, în slujbă la Roma / Sursă: HotNews - Laurențiu Ungureanu

Arhiepiscopul Aurel Percă, mitropolit al Arhidiecezei de București, a discutat despre aşteptările sale de la noul papă. Liderul spiritual al catolicilor din România a fost prezent la Roma, sâmbătă și duminică, pentru a participa la funeraliile papei Francisc și a se întâlni cu comunitatea românească din capitala italiană.

În prima duminică după Paşte, ÎPS Aurel Percă a condus liturghia în două biserici preferate de românii din diaspora stabilită în Roma. Călătoria sa în Italia a fost dedicată ceremoniilor de înmormântare ale papei Francisc, dar și reîntâlnirii cu credincioșii români.

ÎPS Aurel Percă a vizitat biserica „San Vitale e Compagni Martiri in Fovea” din Roma pentru a discuta despre moștenirea lăsată de papa Francisc și pentru a împărtăși viziunea sa asupra misiunii noului papă, care va fi ales la conclavul ce se va desfășura din 6 mai.

ÎPS Aurel Percă a fost numit Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti pe 21 noiembrie 2019, prin intermediul papei Francisc.

„Papa Francisc a comunicat din inimă, care rezonează mai bine decât rațiunea”

ÎPS Aurel Percă: Suntem la finalul unei epoci. Care sunt sentimentele dumneavoastră în aceste momente?

ÎPS Aurel Percă: Principalul sentiment este cel al pierderii. Este întotdeauna dificil când cineva la care ne-am obișnuit nu mai este printre noi. Deși vârsta și suferințele sale anunțau acest final, a fost o surpriză că a părăsit această lume chiar în a doua zi de Paște. Reflectez că, la fel cum a fost suferință și apoi Înviere pentru Hristos, la fel a fost și pentru papa, trecerea sa fiind o eliberare spre fericirea Cerului. Trebuie să ne adaptăm acum la o perioadă în care prezența sa fizică nu mai este.

Papa Francisc ne lasă o moștenire semnificativă, atât prin bogata sa învățătură, cât și prin stilul său pastoral. Anii săi de conducere au fost plini de provocări, iar învățăturile sale vor continua să rezoneze în sufletele oamenilor și al conducătorilor. A comunicat din inimă spre inimă, având credința că inima percepe mai profund decât rațiunea. Este trist să nu-l mai avem.

– Ce putem anticipa în continuare?

– La fiecare moarte a unui papă se încheie o etapă marcată de personalitatea sa. Dacă ne gândim la inovațiile aduse de papa Francisc, este important să ne întrebăm dacă următorul papă va continua pe aceleași direcții. Va trebui să mențină continuitatea Bisericii, care avansează ca o navă ce înfruntă valuri, dar fiecare papă își va lăsa amprenta personală, conform carismei dăruite de Duhul Sfânt.

– Care probleme vor necesita atenția noului papă?

– Noul papă va avea de abordat provocările actuale. Acum 12 ani, când papa Francisc a fost ales, provocările erau mai puține, dar între timp numărul acestora a crescut. Există probleme legate de pacea globală, binele comun, dar și aspecte ce pot destabiliza Biserica. Cu toate acestea, avem încredere că stabilitatea promisiunii lui Hristos va proteja Biserica.

– Ce nevoi ale oamenilor credeți că-l vor preocupa pe noul papă?

– Noul papă va trebui să acorde o mare atenție aspectelor pastorale ale Bisericii, așa cum a făcut papa Francisc. Acesta a pus accent pe apropierea de cei marginalizați și pe sprijinirea săracilor. Numele său a fost inspirat de Sfântul Francisc din Assisi. Este important ca Biserica să îmbine influența clerului cu implicarea laicilor, iar Sinodul convocat de papa Francisc ar putea reprezenta o continuitate în acest sens.

– Privind activitatea papei, ce provocări politice anticipați?

– În ceea ce privește politica internațională, am așteptări ca noul papă să fie conștient de aceste schimbări. Ne dorim pace, dar viitorul rămâne incert. De asemenea, considerațiile asupra schimbărilor climatice și protecția mediului sunt esențiale, iar papa, în calitate de lider spiritual, va trebui să sublinieze importanța respectului față de creație.

Recomandari
Show Cookie Preferences