Bugetele de apărare globale au crescut cu aproape 10% anul trecut / Ce sume au investit Rusia și Ucraina

Cheltuielile globale pentru apărare au ajuns la 2.720 miliarde de dolari în 2024, marcând o creștere de 9,4% comparativ cu 2023, și fiind cea mai semnificativă creștere anuală de la finalul Războiului Rece, conform unui raport publicat luni de un renumit think tank axat pe conflicte.
Creșterea tensiunilor geopolitice a contribuit la majorarea cheltuielilor de apărare în toate regiunile lumii, în special în Europa și Orientul Mijlociu, conform datelor furnizate de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), citate de Reuters.
„Peste 100 de țări au crescut cheltuielile pentru apărare în 2024,” a declarat SIPRI.
„Pe măsură ce guvernele aleg să acorde o prioritate tot mai mare securității militare, deseori în detrimentul altor sectoare bugetare, compromisurile economice și sociale ar putea influența considerabil societățile în anii ce vin,” a subliniat institutul.
Conflictul din Ucraina și incertitudinile privind angajamentul SUA față de NATO au condus la o creștere de 17% a cheltuielilor de apărare în Europa (care include și Rusia), ridicând aceste cheltuieli peste nivelurile înregistrate la sfârșitul Războiului Rece.
Investițiile Rusiei și Ucrainei în apărare
Bugetul militar al Rusiei a ajuns la aproximativ 149 miliarde de dolari în 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 38% față de 2023 și dublul sumei cheltuite în 2015, constituind 7,1% din PIB-ul Rusiei și 19% din totalul cheltuielilor guvernamentale.
Cheltuielile totale de apărare ale Ucrainei au crescut cu 2,9%, atingând 64,7 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 43% din suma cheltuită de Rusia.
Cu un procentaj de 4% din PIB, Ucraina se află în fruntea țărilor cu cea mai mare povară militară în 2024.
„Ucraina alocă toate veniturile sale fiscale către apărare. Într-un context bugetar atât de strâns, va fi o provocare pentru Ucraina să mențină ritmul de creștere a cheltuielilor militare,” a adăugat SIPRI.
Cheltuielile militare ale SUA au crescut cu 5,7%, ajungând la 997 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă 66% din cheltuielile NATO și 37% din cheltuielile militare globale în 2024.