LIVE Război în Ucraina, ziua 1160: Trump afirmă că Zelenski ar putea renunța la Ucraina / Coreea de Nord confirmă trimiterea soldaților în Rusia

Donald Trump a declarat că, în opinia sa, Volodimir Zelenski ar fi dispus să renunțe la planul de a recupera Crimeea, într-o săptămână considerată crucială pentru negocierile legate de Ucraina, conform surselor din Washington. Deși Ucraina a respins constant ideea de a abandona peninsulă "anexată" de Rusia în 2014, liderul american a sugerat că s-ar putea produce o schimbare în poziția lui Zelenski. „Cred că da. Crimeea a fost acum 12 ani”, a spus Trump, răspunzând la o întrebare în New Jersey, conform agenției AFP. Renunțarea Ucrainei la Crimeea este adesea văzută ca o posibilă condiție pentru un plan de pace cu Rusia, care ar include și o înghețare a liniei frontului, conform propunerilor administrației americane.
Evoluțiile din luni, ziua 1160 a războiului din Ucraina:
Ucraina a stabilit că asistența anterioară pe care SUA o oferă nu va fi parte a acordului de colaborare pe minerale ce urmează a fi semnat cu Washingtonul, a declarat premierul ucrainean Denis Șmîhal.
Șmîhal, aflat săptămâna trecută în Statele Unite pentru întâlnirile de primăvară ale FMI și Băncii Mondiale, a menționat că a fost înregistrat un „progres semnificativ” în ceea ce privește acest acord, după discuțiile cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent.
„Este crucial – am stabilit clar limitele noastre, acest acord trebuie să fie în conformitate cu obligațiile europene și să nu contravină Constituției și legislației Ucrainei”, a subliniat el, adăugând că echipele juridice ale ambelor țări colaborează la elaborarea documentului.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, a declarat duminică că acordul „va fi finalizat”, conform agenției Reuters.
Coreea de Nord a anunțat pentru prima dată că a trimis soldați să lupte alături de Rusia, Kim Jong Un afirmând: „Toți sunt eroi”.
Coreea de Nord a confirmat luni că a trimis soldați pentru a lupta alături de Rusia în conflictul cu Ucraina, la ordinul liderului Kim Jong Un, specificând că a contribuit la recucerirea unor teritorii rusești ocupate de Ucraina, conform Reuters.
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Înalți oficiali ai administrației Trump au cerut duminică Rusiei și Ucrainei să facă progrese în negocierile pentru un acord de pace, după întâlnirea dintre Trump și Zelenski de la Vatican.
- Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că propunerea lui Trump pentru Ucraina „se aseamănă cu o capitulare” și că oficialii de la Kiev nu ar trebui să o accepte.
- Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a amenințat duminică că forțele ruse vor continua să atace „locațiile utilizate de armata Ucrainei.”
- Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a menționat că forțele ucrainene continuă lupta în regiunea Kursk a Rusiei, după ce Moscova a declarat „eliberarea completă” a zonei.
- Criticile recente ale lui Donald Trump la adresa lui Vladimir Putin nu indică o poziție mai fermă față de Rusia.
- Președintele Estoniei, Alar Karis, a afirmat că l-a întrebat pe Donald Trump despre progresele negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina.