Guvernul condus de Viktor Orbán, acuzat de acordarea de subvenții ilegale presei pro-guvernamentale: mai mult de un miliard de euro pentru consolidarea liderului maghiar

Guvernul condus de Viktor Orbán, acuzat de acordarea de subvenții ilegale presei pro-guvernamentale: mai mult de un miliard de euro pentru consolidarea liderului maghiar
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Sursa foto: Attila KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Conform unui raport anexat unei plângeri adresate Comisiei Europene de către două instituții media maghiare, se evidențiază o corelație între ajutoarele de stat considerate ilegale și orientarea pro-guvernamentală a publicațiilor beneficiari, ceea ce afectează concurența pe piața media din Ungaria, favorizând publicațiile care sprijină guvernul, informează Financial Times.

Acuzațiile la adresa guvernului lui Orbán subliniază faptul că au fost oferite peste un miliard de euro ca subvenții ilegale presei care sprijină guvernul. Această situație ridică îngrijorări cu privire la utilizarea sprijinului de stat pentru a întări puterea liderului maghiar, conform relatărilor din Financial Times.

Două instituții media din Ungaria - Magyar Hang (Vocea maghiară) și o a doua instituție care și-a dorit anonimatul - au declarat pentru Financial Times că vor depune luni o plângere la Comisia Europeană.

Aceste instituții susțin că între 2015 și 2023, veniturile din publicitate au fost direcționate către ziare, canale TV și platforme online pro-Orbán, pentru a asigura sprijinul pentru partidul de guvernământ și pentru a marginaliza jurnalismul critic.

Mecanismul de recompensare a presei pro-guvernamentale

Orbán, cel mai pro-rus lider din Uniunea Europeană, se confruntă de multă vreme cu critici din partea blocului comunitar, din cauza aspirației sale de a transforma Ungaria într-un stat „iliberal”.

Bruxelles-ul a suspendat în repetate rânduri fondurile europene, iar instanțele UE s-au pronunțat împotriva inițiativelor guvernului de a reduce independența sistemului judiciar, a mass-media și a educației.

Anterior, prim-ministrul a utilizat fonduri europene pentru a-și răsplăti susținătorii politici, potrivit Financial Times. El a numit colaborarea dintre guvern și sectorul privat un „sistem de cooperare națională”.

Se presupune că utilizarea fondurilor publice coincide cu o campanie de eliminare a posturilor media critice în Ungaria, a explicat Kai-Uwe Kühn, fost funcționar european în domeniul concurenței, care a realizat un studiu economic anexat plângerii.

„După ce cineva preia un ziar și îl transformă într-unul pro-guvernamental, publicitatea începe să crească semnificativ”, a declarat acesta pentru Financial Times.

Kühn a subliniat că datele din raportul său sugerează o relație de cauzalitate între ajutoarele de stat ilicite și orientarea pro-guvernamentală a publicațiilor, ceea ce denaturează competiția în sectorul media din Ungaria.

Dificultăți crescânde pentru presa independentă

De-a lungul timpului, Orbán a accentuat controlul asupra presei din Ungaria, eliminând perspectivele critice.

În ultimii ani, numeroase publicații independente s-au închis sau au fost cedate unor antreprenori apropiați guvernului.

Organizațiile care monitorizează libertatea presei, precum Reporteri fără Frontiere, au retrogradat semnificativ Ungaria în clasamentele de libertate a presei.

Presa independentă se confruntă cu provocări tot mai mari, iar ajutoarele de stat complică și mai mult situația, conform lui Lukács Csaba, directorul general al Magyar Hang. „Afaceri de denigrare sunt frecvente, iar noi suntem dați în judecată”, a afirmat acesta.

Plângerea sa survine după ce, în 2019, alte entități media din Ungaria au sesizat comisia în legătură cu problemele legate de ajutoarele de stat ilegale pentru grupurile favorabile guvernului sub formă de reclame publicitare.

Plângerea antrenorilor solicită o reacție rapidă din partea Comisiei

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că evaluarea plângerii este „în curs de desfășurare”, însă acest lucru nu mulțumește susținătorii plângerii.

„Încercăm să exercităm presiuni asupra Comisiei pentru a acționa rapid”, a afirmat Oliver Bretz de la Euclid Law, firma de avocatură ce sprijină reclamanții.

Dacă ar fi vorba despre un alt sector industrial, nu ar fi existat o atâta întârzâre din partea comisiei, a afirmat el.

În același timp, Comisia a inițiat acțiuni legale împotriva guvernului Ungariei referitor la o lege de securitate, invocând că aceasta contravine normelor UE privind protecția vieții private, libertatea de exprimare și asociere.

Alegerile generale din anul următor s-ar putea dovedi a fi un test crucial pentru Orbán, ale cărui rezultate în sondaje de opinie au scăzut, contrar așteptărilor.

Tisza, un nou grup de opoziție condus de Péter Magyar – fost membru al Fidesz – a criticat strategia lui Orbán de restrângere a libertății mass-media, a justiției și a economiei.

Tisza a obținut un rezultat pozitiv la alegerile europarlamentare de anul trecut, făcându-l pe Magyar un adversar serios al guvernării îndelungate a lui Orbán.

Recomandari
Show Cookie Preferences