Riscul principal pe termen scurt: retrogradarea în categoria nerecomandată pentru investiții, afirmă președintele asociației economiștilor de marcă

Un nou aspect introdus în sondajul lunar realizat de Asociația CFA România, dedicat profesioniștilor din domeniul investițiilor, a fost referitor la așteptările legate de retrogradarea României în categoria de rating nerecomandată investițiilor („junk”).
Rezultatele arată că 82% dintre respondenți se așteaptă ca România să rămână în categoria investitorilor recomandați în următoarele 12 luni, pe când 18% prevăd o retrogradare în zona nerecomandată pentru investiții („junk”).
Statisticile indică faptul că, în cazul unei perspective negative pentru un emitent, este posibil ca acesta să fie retrogradat în proporție de o treime în următoarele 12 luni.
Mai mult, un rating mai slab (ex: BBB-, BB+) crește probabilitatea de retrogradare în urma unei revizuiri negative.
Adrian Codirlașu, președintele Asociației CFA România, a declarat: "În contextul deficitelor gemene nesustenabile, principalul risc pe termen scurt pentru economia noastră este retrogradarea în categoria nerecomandată pentru investiții („junk”). Acest risc este intim legat de necesitatea consolidării fiscale, așa cum au solicitat agențiile de rating, pentru a ajusta deficitul bugetar spre o zonă de sustenabilitate într-un interval rezonabil."
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut cu 7,3 puncte în luna martie, atingând valoarea de 43,9 puncte, datorită creșterii componentei de așteptări, în timp ce condițiile curente au rămas la valori similare cu cele anterioare.
Rata anticipată a inflației pentru un termen de 12 luni (aprilie 2026) a scăzut comparativ cu martie, ajungând la 4,65%.
Referitor la cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 79% dintre respondenți se așteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul prevăd o stagnare. Valoarea medie anticipată pentru 6 luni este de 5,0311 lei pentru un euro, în timp ce pentru 12 luni se preconizează un curs de 5,0735 lei pentru un euro.
În ceea ce privește prețurile proprietăților rezidențiale din orașe, 61% dintre participanți prevăd o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 29% anticipează o scădere. Totodată, 74% consideră că prețurile actuale sunt supraevaluată, iar 21% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetar prevăzut pentru 2025 rămâne constant, cu o anticipare medie de 7,4% din PIB. Estimările pentru creșterea economică din 2025 au scăzut față de raportul anterior, ajungând la 1,0%, existând și temeri în rândul respondenților privind o posibilă recesiune a economiei.
Datoria publică estimată ca procent din PIB este preconizată să crească până la 58% în următoarele 12 luni.