Medici de familie din România solicită sancțiuni legale pentru doctorii care se opun vaccinării: „Aceasta nu este o poziție compatibilă cu practica medicală liberă!”

Medici de familie din România solicită sancțiuni legale pentru doctorii care se opun vaccinării: „Aceasta nu este o poziție compatibilă cu practica medicală liberă!”
Vaccinarea salvează vieți / Sursa foto: Shutterstock

Cu ocazia Săptămânii europene a vaccinării, Societatea Națională de Medicina Familiei își exprimă ferm dezacordul față de medicii care se opun vaccinării. Reprezentanții medicilor de familie subliniază că opiniile personale nu ar trebui să se suprapună cu deciziile privind sănătatea publică și că profesioniștii care ignoră dovezile științifice și afectează sănătatea populației ar trebui să suporte consecințele legale.

„Un medic care se opune vaccinării nu poate exercita liber practica medicală!”, afirmă conducerea medicilor de familie din România.

Societatea Națională de Medicina Familiei, într-un comunicat, anunță că se alătură profesioniștilor din sănătate care sărbătoresc 50 de ani de la inițierea primului program global de imunizare (EPI) de către Organizația Mondială a Sănătății, care a avut ca scop oferirea de șanse egale la o viață sănătoasă pentru fiecare copil.

Peste 150 de milioane de vieți salvate prin vaccinare

Programul extins de imunizare a fost demarat în mai 1974, concentrându-se pe vaccinările împotriva celor mai grave șase boli: tuberculoză, tetanos, tuse convulsivă, difterie, rujeolă și poliomielită, și include acum 13 vaccinuri destinate tuturor grupelor de vârstă.

„Se estimează că în decursul acestor 50 de ani, au fost salvate peste 154 de milioane de vieți, aproximativ 6 vieți în fiecare minut. Vaccinarea la nivel global a contribuit cu mai mult de 40% la reducerea mortalității infantile și reprezintă un exemplu clar al unei colaborări eficiente între comunități, profesioniști din sănătate, lideri politici, cercetători și organizații ale societății civile, independent de barierele geografice”, declară Societatea Națională de Medicina Familiei.

„Suntem pe deplin convinși de faptul că vaccinarea salvează vieți și că implementarea conceptului de imunizare pe parcursul întregii vieți în România va duce la o scădere a mortalității infantile, la creșterea speranței de viață și la prevenirea principalelor boli care pot fi evitate prin vaccinare. Aceste obiective vor fi realizabile doar prin atingerea nivelului optim de acoperire vaccinală”, mai adaugă medicii de familie.

Scăderea încrederii în vaccinare în contextul postpandemic

Medicii semnalează că „ne confruntăm cu o perioadă provocatoare, marcată de o scădere a încrederii în vaccinuri, pe fondul postpandemiei, a influențelor negative din mediul online și a teoriilor conspiraționiste, care, din păcate, au câștigat adeziunea și din partea unor profesioniști din domeniul sănătății.”

„Dorim să subliniem faptul că politicile de sănătate trebuie să sprijine mereu activitățile preventive pentru beneficiul comunității. Toată clasa politică, indiferent de orientare, trebuie să își asume un angajament față de politicile de sănătate care vizează atât individul, cât și comunitățile, iar vaccinarea trebuie să facă parte din aceste politici”, adaugă medicii de familie.

„Numai printr-o comunicare constantă și eficientă despre avantajele vaccinării și printr-o finanțare adecvată, inclusiv prin perfecționarea programelor de vaccinare cu produse autorizate de Agenția Europeană a Medicamentelor care sunt disponibile la nivel european, putem îmbunătăți speranța de viață și calitatea acesteia”, conchid aceștia.

Recomandari
Show Cookie Preferences