Alegerile federale din Canada au loc astăzi într-un context tensionat / Schimbare semnificativă în sondajele de opinie din cauza amenințărilor lui Trump

Alegerile federale din Canada au loc astăzi într-un context tensionat / Schimbare semnificativă în sondajele de opinie din cauza amenințărilor lui Trump
Canada. Lierul conservator Pierre Poilievre si prim-ministrul interimar liberal Mark Carney. FOTO: Geoff Robins / AFP / Profimedia

În urmă cu câteva luni, opoziția conservatoare din Canada considera că victorie este garantată, având în vedere cei nouă ani de guvernare liberală sub conducerea premierului Justin Trudeau. Cu toate acestea, conflictul comercial inițiat de SUA împreună cu amenințările lui Donald Trump de a anexa Canada au readus liberalii în competiția electorală din ziua de azi.

Canadienii au început votul luni pentru un scrutin general neobișnuit, marcat de războiul comercial inițiat de SUA, incertitudinea economică și amenințările cu anexarea venite din partea lui Trump.

Alegătorii vor decide dacă îi vor oferi prim-ministrului interimar Mark Carney un mandat de patru ani, după o guvernare liberală de nouă ani, sau dacă vor aduce la putere Partidul Conservator.

Tensiunile în relațiile Canadei cu SUA au influențat semnificativ desfășurarea campaniei electorale din acest an.

Taxele impuse de SUA asupra exporturilor canadiene reprezintă o provocare majoră pentru economia țării, iar amenințările lui Trump de a transforma Canada în „al 51-lea stat” au generat reacții furioase în rândul canadienilor, indiferent de orientarea politică.

„Respingem orice încercare de a slăbi Canada, de a ne epuiza sau de a ne diviza, în scopul de a ne controla”, a spus Carney la finalul lunii martie.

„Suntem stăpâni în propria noastră casă”, a subliniat el.

Schimbări majore în sondaje

În ciuda opțiunilor variate de partide disponibile pe buletinele de vot federale, competiția principală se desfășoară între liberalilor în exercițiu, conduși de Carney din martie, și opoziția conservatoare, sub conducerea veteranului Pierre Poilievre.

Carney a preluat funcția de prim-ministru în martie, după demisia lui Trudeau, cauzată de sondaje extrem de negative ce anticipau o posibilă înfrângere la alegerile federale.

Ca un politician nou, dar cu experiență ca fost guvernator al Băncii Canadei și al Băncii Angliei, Carney s-a confruntat cu provocările legate de taxele vamale impuse de SUA.

A urmat o schimbare fără precedent în tendințele sondajelor.

Noul prim-ministru a adoptat o atitudine sfidătoare față de Washington și a impus tarife reciproce asupra importurilor din SUA. Pe măsură ce războiul comercial și amenințările cu anexarea s-au intensificat, liberalii au început să recupereze rapid decalajul în sondaje.

„Angajamentul meu de a proteja lucrătorii canadieni”

Carney s-a prezentat ca un profesionist experimentat, capabil să conducă economia Canadei în vremuri dificile, cum notează sursele.

„Înțeleg cum funcționează economia globală”, a declarat Carney într-un interviu.

„Am relații cu liderii unora dintre cele mai mari companii din lume și am o bună înțelegere a instituțiilor financiare și a piețelor. Voi folosi această experiență pentru binele Canadei”, a adăugat el.

Carney a promis, de asemenea, să îmbunătățească infrastructura țării pentru a reduce dependența de SUA, incluzând construcția de locuințe, fabrici și surse de energie sustenabile.

„Angajamentul meu este să îi protejez pe lucrătorii canadieni și să apăr valorile noastre și suveranitatea națională”, a afirmat Carney în martie.

Promisiuni conservatoare pentru „Canada pe primul loc”

În același timp, liderul conservator Poilievre a subliniat aceste alegeri ca o luptă între canadienii obișnuiți și „elitele din Ottawa” care au condus în ultimul deceniu.

„Aceiași indivizi care l-au susținut pe Trudeau îl sprijină acum pe Carney”, a declarat Poilievre susținătorilor săi după preluarea funcției de premier de către Carney.

„Liberalii încearcă să convingă canadienii să le acorde un al patrulea mandat”, a subliniat el.

Candidatul conservator, sub sloganul „Canada pe primul loc”, își propune să reducă cheltuielile guvernamentale, să eficientizeze birocrația și să abolească reglementările de mediu pentru a exploata resursele naturale ale țării.

„Conservatorii promit reduceri de taxe, construcția de locuințe și o reparare a bugetului, angajându-se să dezvolte infrastructuri economice care să ne permită să ne vindem resursele pe piețele internaționale”, a declarat Poilievre în martie.

Trump, o provocare importantă pentru conservatori

Poilievre a încercat să transforme aceste alegeri într-un referendum privind gestionarea lui Trudeau, despre care popularitatea a scăzut pe măsură ce prețurile alimentelor și locuințelor au crescut.

Faptul că Trump a devenit o problemă dominantă a dus la destabilizarea campaniei conservatoare, iar asemănările între Poilievre și președintele american ar putea să-i afecteze negativ.

„El adresează aceleași nemulțumiri”, a afirmat istoricul Robert Bothwell.

În campania sa, Trump a renunțat la retorica anterioară privind transformarea Canadei într-un stat american.

Săptămâna trecută, el a menționat că Canada „ar înceta să mai existe” dacă SUA nu continuă să cumpere bunuri din țară, subliniind că nu face glume în legătură cu anexarea.

„Liberalii ar trebui să profite de acest lucru”, a spus Bothwell. „Amenințările lui Trump afectează negativ șansele conservatorilor”, a adăugat el.

Cert este că intensitatea campaniei a stimulat interesul pentru vot.

În săptămânile dinaintea alegerilor, un număr record de canadieni au votat anticipat, cu cozi lungi în fața secțiilor de votare.

Elections Canada a anunțat că 7,3 milioane de alegători au optat pentru vot anticipat, o creștere de 25% față de alegerile din 2021.

Sondajele înaintea votului

În ziua alegerilor, Partidul Liberal are o avans de patru puncte procentuale față de conservatori, conform ultimului sondaj Ipsos.

Competiția strânsă la nivel național ascunde avantajul liberalilor în provinciile cheie Ontario și Quebec, care vor influența probabil rezultatul alegerilor pentru un al patrulea mandat consecutiv.

Sondajul Ipsos, realizat pentru Global News, arată că liberalii au un sprijin de 42% la nivel național, comparativ cu 38% pentru conservatori și doar 9% pentru Noii Democrați conduși de Jagmeet Singh.

Sondajul sugerează că majoritatea alegătorilor canadieni au luat deja o decizie cu privire la votul lor.

„În acest stadiu, doar 5% dintre canadieni rămân indeciși, iar 71% dintre cei care s-au decis sunt „complet siguri” de alegerea lor”, subliniază Ipsos.

„Aceste voturi fiind acum blocate, întrebarea principală se mută către participarea și motivația alegătorilor”, a mai adăugat comunicatul Ipsos.

Când vor fi anunțate rezultatele?

Rezultatele preliminare sunt așteptate să fie publicate luni seara tarziu sau marți dimineața, ora locală.

Rețelele de știri, inclusiv CBC, vor anunța de obicei un câștigător estimat în noaptea alegerilor, după numărarea majorității voturilor, bazându-se pe datele inițiale de la Elections Canada.

Închiderea secțiilor de votare este organizată pe fusuri orare multiple.

Primele urne se vor închide în Newfoundland și Labrador la ora 19:00 EDT (marți 02:00, ora Bucureștiului), iar ultimele urne din Columbia Britanică se vor închide la ora 22:00 EDT (marți 05:00, ora Bucureștiului).

Cele mai multe secții vor închide la ora 21:30 EDT (marți 04:30, ora Bucureștiului), inclusiv în Ontario și Quebec, ceea ce va fi un moment crucial pentru anticiparea rezultatului final.

Dacă liberalii sau conservatorii obțin victorii semnificative în estul țării, se pot clarifica estimările mai devreme în noapte.

Totuși, va fi necesar mai mult timp pentru a determina dacă canadienii aleg un guvern majoritar sau minoritar.

Recomandari
Show Cookie Preferences