Acord între România și Statele Unite pentru dezvoltarea unei rețele de „baterii verzi” în Carpați. Primul pas: studiu de fezabilitate

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că o serie de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj (CHEAP-uri) vor fi construite în întreaga zonă a Carpaților. Acest demers este posibil datorită unui acord semnat între Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă din SUA și compania Hidroelectrica.
Burduja a declarat, luni, că se va dezvolta un lanț de „baterii verzi” în Arcul Carpatic, prin colaborarea Hidroelectrica cu parteneri americani. „Vă anunț în premieră că am semnat un memorandum între NREL și Hidroelectrica, un pas care plasează România în avangarda Europei în domeniul stocării energiei verzi prin intermediul hidrocentralelor cu acumulare prin pompaj. Urmează studiile de prefezabilitate și fezabilitate, realizate cu sprijin American,” a afirmat ministrul.
Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj sunt capabile să stocheze energie electrică. Spre deosebire de hidrocentralele tradiționale, care produc energie doar atunci când apa curge prin turbine, CHEAP-urile pot utiliza surplusul de energie electrică pentru a pompa apă dintr-un bazin inferior într-un bazin superior în perioadele cu consum scăzut.
Atunci când cererea pentru energie electrică este ridicată, apa stocată în bazinul superior este utilizată pentru generarea de electricitate prin turbine, funcționând practic ca o baterie uriașă pentru rețeaua electrică.
Colaborarea cu Fluor pentru proiectele energetice din România
Ministrul energiei a avut o întâlnire luni la Varșovia cu omologul american, Christopher Allen Wright, Secretar al Departamentului pentru Energie, în marja Three Seas Summit.
Discuțiile au inclus și proiectarea mini-reactoarelor de 462 MW de la Doicești, un proiect inovator dezvoltat de NuScale cu sprijinul statului român, prin Nuclearelectrica.
Proiectul se află în etapa a doua de inginerie și proiectare, iar decizia finală de investiție este așteptată până la sfârșitul anului 2025. Compania Fluor Corporation este principalul contractor, colaborează cu NuScale, dezvoltatorul mini-reactoarelor.
Pe agenda întâlnirii s-a aflat și proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, unde Fluor este de asemenea implicată. Anul trecut, o asociere internațională a fost aprobată pentru atribuirea contractului de servicii de inginerie și management de proiect.
Contractul de servicii de inginerie, procurare și management al construcției a fost încheiat între EnergoNuclear S.A. și o asociere de companii din SUA, Canada și Europa, având un cost total de 3,16 miliarde de euro, incluzând 800 de milioane de euro pentru bonusuri de performanță.
Sebastian Burduja a discutat și despre proiectul HVDC, pentru interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu, dezvoltat cu implicarea Fluor. Ministerul Energiei a anunțat recent finalizarea studiului de fezabilitate pentru cablul subteran HVDC din România, cu rezultate pozitive. Proiectul va constă într-un cablu de 5000 MW traversând țara de la est la vest, și este gestionat de Transelectrica și alți parteneri.
Fluor Corporation este o companie multinațională de inginerie cu sediul în Texas, cu o cifră de afaceri anuală de aproximativ 15 miliarde de dolari.
Un alt proiect de colaborare include energia geotermală din București, în care Electrocentrale București și Sage Geosystems Incorporated au semnat un memorandum pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind utilizarea energiei geotermale pentru încălzirea orașului.
Acest studiu va implica cartografierea și evaluarea potențialului geotermal din București, fiind susținut prin Fondul pentru Modernizare.
Hidrocentrale considerate de „securitate națională”
Un proiect de lege inițiat de Ministerul Energiei va permite ca unele hidrocentrale să fie clasificate prin hotărâre de Guvern, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, ca fiind de „securitate națională”, beneficiind astfel de derogări legislative.
În noiembrie trecut, Guvernul a hotărât că Ministerul Energiei poate administra lacurile de acumulare care au fost finanțate din fonduri publice, cu scopul de a le concesiona investitorilor în capacități hidro de stocare.
Ministerul Energiei pregătește licitația pentru concesionarea unui teren de aproape 7000 mp din lacul Bicaz pentru proiecte hidroenergetice, cu Hidro Blue Energy din Iași manifestându-și interesul.
România are în continuare proiectul hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești, care a întâmpinat dificultăți de-a lungul anilor.
După dizolvarea companiei de proiect Hidro Tarnița, Ministerul Energiei a căutat noi investitori, dar fără succes în ultimii doi ani.