Sancțiuni pentru medicii de la spitalul din Târgu Jiu după decesul unui adolescent de 16 ani din cauza peritonitei

Sancțiuni pentru medicii de la spitalul din Târgu Jiu după decesul unui adolescent de 16 ani din cauza peritonitei
Cameră de urgență într-un spital Foto: Anna Bizon / Alamy / Alamy / Profimedia

Avertizări scrise și o reducere a salariului cu 10% pe durata a trei luni sunt sancțiunile primite de cei trei medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, implicați în tratarea adolescentului de 16 ani decedat din cauza peritonitei în noiembrie anul trecut, după ce operația a fost refuzată.

„Cercetarea disciplinară în cazul pacientului D.M.A. a fost finalizată, iar raportul a fost trimis managerului unității”, au declarat oficialii spitalului în cursul zilei de luni.

Încălcări legale constatate în cazul medicilor

Medicul de urgență care a preluat adolescentul la Unitatea de Primiri Urgenţe nu a consemnat în fișa UPU temperatura pacientului, precum și data și ora cererii de consult chirurgical. De asemenea, nu a solicitat consulturi în domeniile neurologie și cardiologie, neinformând telefonic colegii de gardă în aceste specialități despre starea pacientului, potrivit comunicatului unității sanitare.

Comisia a concluzionat că medicii din cele două specialități au fost informați de echipajul de Ambulanță despre necesitatea efectuării consulturilor.

Comisia de cercetare a constatat că dr. Liliana Puiu Crăciun a încălcat reglementările legale, întrucât medicul responsabil de tură și asistentul de tură aveau obligația de a consemna toate problemele care afectează desfășurarea activității pe parcursul gărzii. Aceasta a neglijat completarea fișelor pacienților și a informat necorespunzător colegii despre problemele întâmpinate.

„Medicii șefi UPU-SMURD au confirmat că nu au fost solicitați în gestionarea cazului”, conform comunicatului spitalului.

De asemenea, medicul șef al UPU din Târgu Jiu a fost identificat ca fiind responsabil pentru încălcarea protocoalelor în cazul adolescentului decedat.

În conformitate cu datele furnizate de spital, medicul șef UPU a încălcat un ordin care stipula responsabilități, inclusiv vizite regulate pentru reevaluarea pacienților.

Chirurgul de gardă putea interveni

Chirurgul de gardă în ziua decesului ar fi trebuit să-l contacteze pe medicul coordonator din secția Chirurgie generală II, ceea ce a fost realizat doar în ultimele momente, când adolescentul era deja intubat.

„Dacă pacientul s-ar fi deteriorat rapid în timpul așteptării transferului, medicul chirurg avea obligația de a interveni pentru salvarea vieții, chiar dacă aceasta depășea competențele uzuale”, a concluzionat comisia de disciplină referitor la cazul chirurgului Valentin Neagu, care a motivat inacțiunea sa prin lipsa specializării pediatrice.

Comisia a subliniat că medicul chirurg avea dreptul legal de a interveni în cazul adolescentului, având în vedere că tinerii între 15 și 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară.

Deciziile luate de comisie

Pe baza concluziilor comisiei, managerul spitalului a decis să sancționeze cu un avertisment scris șeful UPU și să reducă salariul de bază cu 10% pentru trei luni al celorlalți doi medici.

„Comisia de cercetare disciplinară a evaluat respectarea protocoalelor, procedurilor și a atribuțiilor conform regulamentelor interne și legislației în vigoare. Totuși, comisia nu are competența de a determina cauza decesului, care va fi stabilită de SML Gorj, iar eventualele suspiciuni de malpraxis sunt evaluate de instituții competente,” au declarat reprezentanții SJU Târgu Jiu.

Tragedia unui adolescent de 16 ani în spital

Un adolescent de 16 ani a decedat în luna noiembrie, după ce a fost adus la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, unde aștepta ambulanța. Diagnosticul de peritonită impunea o intervenție chirurgicală, dar medicul de gardă a refuzat operația, menționând lipsa specializării pediatrice.

Adolescentul a fost însoțit de asistenta maternală care avea grijă de el încă de la vârsta de 3 ani, după decesul părinților. La spital, băiatul prezenta simptome severe.

Medicii de la Unitatea de Primiri Urgenţe au efectuat investigații, inclusiv o tomografie, confirmând diagnosticul de peritonită și necesitatea intervenției chirurgicale.

Corpul medical pediatric era în concediu, iar chirurgul de gardă a decis să-l transfere pe adolescent la un spital din Craiova, conform unor surse.

Ambulanța inițială nu avea medic, motiv pentru care a fost solicitat un echipaj complet de urgență din Craiova.

După aproape 6 ore de așteptare la spital, băiatul a decedat în Unitatea de Primiri Urgenţe.

Recomandari
Show Cookie Preferences