Președintele Germaniei solicită reînarmarea națională. „O Germanie slab echipată reprezintă o amenințare mai serioasă decât una bine echipată”

Președintele Frank-Walter Steinmeier a declarat luni că reînarmarea Germaniei este unul dintre cele mai importante proiecte politice pentru țară în următorii ani, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la aderarea Germaniei la NATO, conform DPA, citată de Agerpres.
„Consider că principala misiune a noului guvern este consolidarea forțelor noastre armate”, a afirmat Steinmeier în cadrul ceremoniei de la sediul NATO din Bruxelles. „Germania este somată să reacționeze, iar noi am auzit apelul și mesajul”, a adăugat el.
Germania a devenit al 15-lea membru al NATO pe 6 mai 1955, iar alianța cuprinde în prezent 32 de state membre.
„Este mai dificil pentru noi, germanii, să acceptăm”
„Astăzi, o Germanie slab echipată constituie o amenințare mai mare pentru Europa decât o Germanie bine echipată”, a menționat Steinmeier, făcând referire la dilema țării de a veni la termen cu trecutul său. „Cred că toți aliații noștri au recunoscut această realitate de mult timp. Este mult mai greu pentru noi, germanii, să o acceptăm”, a precizat președintele.
În 1939, Germania nazistă, condusă de Adolf Hitler, a invadat Polonia, declanșând al Doilea Război Mondial, un conflict care a dus la moartea a peste 60 de milioane de oameni, inclusiv șase milioane de evrei în Holocaust. Responsabilitatea Germaniei pentru declanșarea războiului a dus la o dezbatere îndelungată în țară cu privire la reînarmare.
Steinmeier a îndemnat cetățenii să se adapteze la noul peisaj de securitate din Europa, în contextul continuării conflictului din Ucraina și a presiunii din partea Statelor Unite asupra aliaților europeni. NATO se confruntă cu o reorganizare profundă, în principal din cauza deciziei Washingtonului de a-și diminua semnificativ responsabilitățile de securitate în Europa.
Președintele american Donald Trump a declarat recent că aliații europeni trebuie să își gestioneze propriile capacități de apărare și descurajare convențională pe continent în viitor, cu excepția descurajării nucleare. Anul trecut, contribuția SUA a reprezentat peste 60% din totalul cheltuielilor statelor NATO, ceea ce obligă aliații europeni să investească sume semnificative în apărare și reînarmare.
„Astăzi, Germania este o putere centrală în Europa și un lider activ în NATO”, a afirmat secretarul general al Alianței, Mark Rutte, cu ocazia ceremoniei de luni. El a subliniat contribuțiile Germaniei la securitatea membrilor estici ai NATO și sprijinul militar oferit Ucrainei.
Rutte a apreciat, de asemenea, Germania pentru creșterea recentă a cheltuielilor militare și angajamentele suplimentare, considerându-le „o altă dovadă a leadership-ului german”.
Celebrările cu ocazia aderării Germaniei la NATO, la care a participat și ministrul german al apărării, Boris Pistorius, au avut loc cu câteva zile înainte de 6 mai pentru a permite astfel prezența lui Steinmeier și Rutte. În prezent, conform planurilor, Friedrich Merz urmează să fie ales cancelar al Germaniei de către Bundestag pe 6 mai.