Verificarea adevărului în cadrul dezbaterii prezidențiale de la Digi24: declarațiile greșite ale candidaților

Platforma dedicată verificării adevărului, Factual, a semnalat că în primele două ore ale dezbaterii prezidențiale de la Digi24, Elena Lasconi și Crin Antonescu au făcut două afirmații eronate.
Prima dezbatere prezidențială a avut loc între trei candidați - Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, în timp ce cinci inițial confirmaseră participarea. Victor Ponta a anunțat astăzi, cu câteva ore înainte de începutul dezbaterii, că nu va mai participa, iar George Simion, deși a fost prezent, a părăsit dezbaterea imediat după introducere.
Dezbaterea este programată pentru o durată de trei ore, până la ora 23:00. Până acum, Factual a identificat două afirmații false.
1. Elena Lasconi și protestele din 2012
Într-o întrebare adresată lui Crin Antonescu, Elena Lasconi a afirmat că a ieșit în stradă în 2012, când s-a constituit alianța USL, prima coaliție între PNL și PSD.
„Am ieșit în stradă din cauza acțiunilor dumneavoastră. În 2012 ați încălcat statul de drept. Ați scandalizat liderii europeni! Cum puteți asigura că veți apăra statul de drept în România?”, a întrebat Lasconi.
Echipa Factual explică faptul că, în 2012, au avut loc proteste în România împotriva guvernului condus de Emil Boc și a reformelor în domeniul sănătății. Principala nemulțumire se centra pe faptul că banii din asigurările de sănătate urmau să fie gestionați în sistem privat. Emil Boc i-a cerut demisia lui Raed Arafat din funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății. Protelele au dus la păstrarea lui Raed Arafat în funcție, iar Emil Boc a demisionat ca premier.
„Astfel, USL a fost beneficiarul acestor proteste din 2012, nu generatorul lor”, concluzionează Factual.
2. Acuzații la adresa lui Antonescu
Primarul general Nicușor Dan l-a acuzat pe Crin Antonescu că, în calitate de ministru al Tineretului și Sportului, a aprobat transferurile unor terenuri din București care au ajuns ulterior în posesia unor dezvoltatori imobiliari. Dan a furnizat o listă cu terenurile implicate și a prezentat documente pentru a susține acuzațiile.
Crin Antonescu a răspuns afirmând că „niciodată nu am fost informat, sunt 20 de ani de la acele evenimente, că vreun procuror mi-a cercetat activitatea pentru a interveni prescripția. Nu am fost acuzat niciodată, niciodată nu am fost chemat la parchet”.
Factual a calificat această declarație ca fiind eronată, având în vedere că, în 2014, Crin Antonescu a fost audiat la Parchetul General în urma unei plângeri formulate de Fundația Mișcarea Populară.
După audierile respective, el a declarat: „Am fost la Parchetul General pentru o simplă formalitate, având în vedere că undeva în 2014, nu-mi amintesc exact, Fundația Mișcarea Populară a depus o plângere la Parchet împotriva lui Ponta și, de asemenea, împotriva mea – pentru niște nevinovății. Nu am avut cunoștință de asta”.
La doi ani după acea audire, el și soția sa au fost din nou chemați de procurorii DNA Ploiești în urma unei plângeri depuse de Alina Petre, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, primul șef al SRI.
„Astfel, Crin Antonescu a fost chemat de procurori în cel puțin două cazuri. Deci, a fost convocat la parchet”, este concluzia la care ajunge platforma de verificare a adevărului.