Nicușor Dan reiterează acuzațiile la adresa lui Crin Antonescu: „34 de hectare au fost transferate dezvoltatorilor imobiliari”/ Replica lui Antonescu: „Ori e manipulat, ori un calomniator de cea mai joasă speță”

Primarul general Nicușor Dan l-a acuzat pe Crin Antonescu, în cadrul unei dezbateri de la Digi24, că, în rolul său de ministru al Tineretului și Sportului, a aprobat transferul unor terenuri din București care au ajuns în posesia unor dezvoltatori imobiliari. În replică, Antonescu a precizat că semnătura sa nu apare pe nicio astfel de tranzacție, descriindu-l pe Dan ca fiind „fie manipulat, fie un calomniator”.
Conflictele s-au intensificat în cadrul dezbaterii de la Palatul Cotroceni, când Nicușor Dan l-a desemnat pe Antonescu drept „șeful rechinilor din anii '90 pentru bazele sportive”. „Ați fost ministru care a cedat baze sportive către oameni precum Puiu Popoviciu, Dumitru Dragomir, domnul Paszkany. Cred că această discuție trebuie să o clarificăm”.
„Bucureștenii vor plăti avocații”
„Ați menționat niște nume și, dacă nu sunteți într-o stare de iresponsabilitate, vreau să discutăm clar. Da, am funcționat ca ministru al Sporturilor, dar nu am avut legături cu persoanele menționate. Dvs., ca juridic competent, spuneți-ne ce terenuri și cui le-am cedat”, a replicat Antonescu.
Nicușor Dan a prezentat documente semnate de Antonescu în calitate de ministru, prin care o serie de terenuri au fost transferate din domeniul public al statului în administrarea Biroului pentru Tineret și Turism (BTT): 7 hectare din parcul Herăstrău, 7 hectare din Ștrandul Tineretului, 9 hectare din baza sportivă Pantelimon, 9 hectare din Baza Sportivă Străulești și 2 hectare din Baza Sportivă Băneasa, totalizând 34 de hectare. Ulterior, BTT a încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu diverse firme.
La finalul prezentării documentelor, Nicușor Dan i-a arătat și lui Antonescu respectivele acte, acesta confirmând că cele legate de trecerea terenurilor în patrimoniul BTT îi aparțineau, dar nu și cele privind contractele a căror obiect erau dezvoltatorii imobiliari.
„Dacă vă dau în judecată, cred că Bucureștenii vor plăti din banii lor avocații. Eu, în calitate de ministru, doar am transferat în proprietate publică privată a statului ceea ce administra BTT. Este un lucru foarte clar, perfect legal. Eu nu am blocat, așa cum face domnul Dan, care nu semnează acte. Niciodată nu am fost informat că vreun procuror îmi investighează activitatea. Niciodată nu am fost chemat la Parchet, nu am fost acuzat de nimic. Dacă există vreun contract cu semnătura mea, vă rog să-l produceți”, a declarat Antonescu.
„Au înstrăinat bunuri publice”
„Contractele au fost semnate de subordonații dvs”, a replicat Nicușor Dan. „Ce subordonați și când au semnat aceste acte? Data? Citiți din contract. Eu v-am tratat cu respect, dar când permiteți ca foști ofițeri SRI să vă manipuleze, vă rog să verificați cine sunt subalternii dvs și când au încheiat ce contracte…”, a vorbit Antonescu, continuând discuția simultan.
„Antonescu a scos terenuri din domeniul privat, iar două instanțe au stabilit că a încălcat legea și că subordonații săi au înstrăinat bunuri care ne aparțineau. De aceea, șeful acelei firme a fost condamnat la 6 ani de închisoare”, a adăugat Nicușor Dan, când discuția a devenit mai calmă.
„Ce subordonați, când? Nu eu sunt de vină, spuneți că sunt subordonații mei. Totuși, cu toate acestea, nu sunt un rechin; nu am cedat nimic rechinilor… Ori e manipulat, ori este un calomniator de cea mai joasă speță”, a concluzionat Antonescu.
Un conflict prelungit
Discuția dintre cei doi continuă acuzațiile anterioare aduse de Nicușor Dan pe 23 aprilie. „În 1999, când România avea un ministru al Tineretului și Sportului, Crin Antonescu, el a semnat un certificat de atestare a dreptului de proprietate pentru o societate numită BTT,” a declarat Nicușor Dan, prezentând documente din acea perioadă.
Acesta susține că, ulterior, actele semnate de Crin Antonescu au fost declarate ilegale de instanțe: întâi în 2008 de Tribunalul București, iar apoi definitiv în 2015 de Curtea de Apel București.
„Odată ce actele ilegale au validat intrarea dreptului de proprietate la BTT, foarte repede, în 2000, se vând părți din terenurile respective. Așadar, terenul de șapte hectare, incluzând un teren sportiv al statului din epoca comunistă și un club nautic, a fost transferat de BTT către Nick Import-Export, firmă controlată de un domn Fernando Enciu”, a acuzat Nicușor Dan.
„De asemenea, o parte mare a fost vândută către firma Domino Impex SRL, în care soția domnului Bartolomeu Finiș era acționar, conform presei de atunci. În jurul anului 2010, Adrian Petrache devine acționar al acestei firme. Acum, pe acele șapte hectare sunt multe restaurante. Actul prezentat a fost anulat definitiv”, a continuat candidatul independent la președinție.
Nicușor Dan a menționat și cazul de la Ștrandul Tineretului, din zona Arcului de Triumf din București.
„De asemenea, avem două acte semnate de Crin Antonescu, în calitate de ministru, prin care anumite terenuri au fost scoase din domeniul public al statului. Există o hotărâre de guvern din 1999, inițiată de ministrul Crin Antonescu, prin care terenul a ieșit din domeniul public, care-l proteja, intrând în domeniul privat al statului. Câteva luni mai târziu, o altă hotărâre de guvern, semnată tot de Crin Antonescu, a transferat terenul în proprietatea Complexului Sportiv Național Lia Manoliu”, a spus Nicușor Dan, prezentând două documente.
Crin Antonescu a contracarat acuzațiile aduse de Nicușor Dan, argumentând că a semnat titluri de proprietate în conformitate cu legea și că acestea nu au permis dezvoltarea unor interese imobiliare.
„Știu că există funcționari, cum ar fi primarul general al capitalei, care refuză să semneze acte atunci când sunt obligați să o facă. Dar aceasta este problema lor. Eu am respectat legea, nimeni nu a fost împroprietărit ilegal, ci BTT, care a avut un patrimoniu format anterior, și care după a fost subiectul altor aventuri legale, care nu mai sunt de competența mea”, a afirmat Crin Antonescu într-o conferință de presă.