Orban și Fico avertizează UE cu privire la eliminarea dreptului de veto: „Un pas către dizolvarea Uniunii”

Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au tras un semnal de alarmă luni Uniunii Europene în legătură cu posibila eliminare a regulii unanimității, o opțiune discutată de diplomați pentru a contracara veto-ul Budapestei asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar.
Orban a declarat: „Imaginează-ți că unanimitatea nu ar mai fi necesară în politica externă. Am putea ajunge să fim implicați într-un conflict, deși nici cetățenii noștri, nici guvernele nu își doresc asta”, în timpul unei vizite oficiale la Bratislava.
„Aceasta ar implica o negare a suveranității națiunilor noastre”, a continuat premierul ungar, subliniind că Ungaria este „un membru constructiv al Uniunii Europene”, care nu acționează doar în interes propriu.
„Democrația nu se află la Bruxelles, ci în statele membre. Competențele acestora sunt reduse constant de amendamente ascunse și de interpretări sau reinterpretări ale tratatelor fundamentale. Cerem ca Bruxelles să respecte statele membre, nu doar simbolic, ci și prin respectarea intereselor lor”, a declarat Viktor Orban.
Robert Fico, la rândul său, care împărtășește o viziune similară cu cea a lui Orban și se opune asistenței militare pentru Kiev, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „evoluțiile recente din UE”.
„Eliminarea dreptului de veto reprezintă un pas către distrugerea Uniunii”, a afirmat el, lansând „un apel către marii actori”. „Nu adoptați măsuri care ar putea amenința integritatea blocului”, a solicitat liderul slovac.
Actualmente, 14 din cele 27 de state membre ale UE susțin modificarea regulilor, a precizat comisarul european pentru extindere, Marta Kos, cu toate că această reformă necesită un vot cu unanimitate care pare puțin plauzibil.