Elevii din Serbia protestează împotriva orelor online: „Nu reprezintă o soluție și sunt inacceptabile”

Mii de cetățeni, în special liceeni, au blocat sâmbătă străzile din Novi Sad, în nordul Serbiei, pentru a protesta împotriva introducerii cursurilor online, considerându-le o metodă de a ocoli actualul boicot al școlilor, conform AFP.
Liceenii din întreaga Serbia au fost primii care s-au unit în aceste proteste, închizând instituțiile de învățământ din toată țara, conform informațiilor furnizate de Agerpres.
Protestele au început în noiembrie, ca urmare a prăbușirii unei părți a acoperișului de beton al gării din Novi Sad, incident care a dus la decesul a 16 persoane. De atunci, studenții au blocat facultățile și au organizat large mitinguri.
Autoritățile au criticat aceste blocaje, iar profesorii care au sprijinit protestele sau au fost afectați de acestea s-au confruntat cu sancțiuni financiare. Conform sindicaliștilor, aproximativ 20.000 de profesori nu mai primesc salariile.
Decizia directorilor
La începutul lunii aprilie, directorii de școli au trimis notificări prin e-mail pentru a comunica reluarea cursurilor online.
„Cursurile online nu sunt o soluție și sunt inacceptabile”, au declarat liceenii înainte de mitingul de sâmbătă.
Tinerii, venind din diferite colțuri ale Serbiei, au ajuns vineri seara la Novi Sad, pe jos sau cu bicicleta, pentru a participa la protestul care a debutat oficial sâmbătă la ora 11:52, marcând o reculegere de 16 minute pentru victimele tragediei de la gară.
Protestul a fost marcat de discursurile profesorilor și ale liceenilor, precum și de spectacole muzicale.
„Sistemul de învățământ trebuie să se schimbe și trebuie să vă ascultăm. Nu mai avem nimic de învățat”, a spus o profesoară, Tanja Notaros, mulțimii.
Imnul național al Serbiei a fost cântat de un cor format din elevi.
Proteste frecvente
Indignarea publicului față de tragedia din gara din Novi Sad, văzută ca un simbol al corupției profunde, a generat cele mai ample proteste din Serbia după anii 1990.
Demonstrațiile au avut loc aproape zilnic și au reușit să atragă sute de mii de participanți în orașele mari.
Presiunea populară a dus la demisia premierului și la schimbări în guvern.
În reacție, președintele Aleksandar Vucic a alternat între apeluri la dialog și acuzații că studenții ar căuta să instige o „revoluție colorată”.