Siria respinge solicitările kurzilor, subliniind: „Este o linie roșie”

Președinția Siriei a respins, duminică, cererea kurzilor pentru un stat descentralizat și a criticat „activitățile și declarațiile recente” ale acestui grup etnic minoritar, conform AFP.
„Respingem ferm orice încercare de a impune o realitate separată sau de a crea entități distincte sub pretextul federalismului (…) fără un consens național”, a afirmat Președinția siriană într-un comunicat, care a condamnat la rândul său „activitățile și declarațiile recente” ale Forțelor Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi, ce „fac apel la federalism”.
„Unitatea Siriei, a poporului său și a teritoriilor sale reprezintă o linie roșie”, se precizează în comunicat.
Această declarație a fost emisă la o zi după conferința în care partidele siriene kurde au realizat o viziune comună pentru un „stat democratic descentralizat”.
Autoritățile recente din Siria, care au preluat puterea după înlăturarea lui Bashar al-Assad în decembrie, au respins constant ideea autonomiei kurde.
Kurzii sprijiniți de SUA dețin controlul asupra unor teritorii extinse din nord-estul Siriei, zone obținute în cadrul luptei împotriva jihadiștilor organizației Statul Islamic în perioada 2015-2019. Aceștia au obținut o autonomie de facto după începerea războiului civil în 2011, dar noile autorități de la Damasc au reiterat angajamentul pentru un stat unitar.
În martie, președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa, și șeful FDS, Mazloum Abdi, au semnat un acord pentru integrarea instituțiilor kurde în statul sirian.
„Mesajul meu către toți alegătorii sirieni și guvernul de la Damasc este că această conferință nu urmărește, așa cum susțin unii, divizarea”, a declarat Mazloum Abdi, la evenimentul de sâmbătă.
El a argumentat că, de fapt, conferința promovează „unitatea Siriei”.
„Susținem ca toate componentele siriene să își primească drepturile în constituție pentru a putea construi o Sirie democratică și descentralizată care să includă pe toți”, a adăugat șeful FDS, Mazloum Abdi.
Cea mai mare parte a câmpurilor petroliere și de gaze din Siria se află în zone controlate de autoritățile kurde, care ar putea reprezenta o resursă esențială pentru noul regim de la Damasc, în demersurile de reconstrucție a unei țări devastate de război.