„Propunerea de pace a lui Trump reprezintă o trădare a Ucrainei, iar responsabilitatea ne revine tuturor”. O lecție ignorată de Europa

„Propunerea de pace a lui Trump reprezintă o trădare a Ucrainei, iar responsabilitatea ne revine tuturor”. O lecție ignorată de Europa
Donald Trump și alți lideri ai lumii, pe 26 aprilie 2025, la funeraliile Papei. Credit line: Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia

Criticile recente ale lui Donald Trump la adresa lui Vladimir Putin nu indică o poziție mai fermă față de Rusia. Statele Unite au fost clare că acceptarea unui acord de pace depinde de accesul la resursele minerale ale Ucrainei, având în vedere și suveranitatea Rusiei asupra Crimeei, conform jurnalistului britanic Matthew Syed, care scrie într-un editorial publicat de The Times.

  • „Dacă Europa ar fi fost cu adevărat hotărâtă să-l contracareze pe Putin, de ce nu am aplicat niciodată sancțiunile necesare pentru a distruge economia rusă?”.

Amenințarea lui Vladimir Putin cu „sancțiuni secundare sau bancare”, formulată de Donald Trump după întâlnirea cu Volodimir Zelenski la funeraliile Papei Francisc, subliniază cât de mult s-au schimbat obiectivele din prima zi a mandatului președintelui american, scrie Matthew Syed.

În prezent, solicitarea simplă adresată președintelui rus de a accepta concesii este considerată „un lucru pozitiv”, ceea ce oferă o legitimitate continuă altor regimuri tiranice, încurajându-le să sfideze frontierele fără teamă de repercusiuni.

Jurnalistul avertizează că „narațiunea ce persistă în Europa – că Ucraina este pe cale să fie trădată din cauza lui Trump – este deosebit de îngrijorătoare”.

„Aceasta este povestea care a fost promovată din primele zile ale conflictului, influențând liderii din Londra, Paris, Berlin și Bruxelles să manifeste „hotărâre” și „solidaritate”, „unitate” și „sacrificiu”, notează Syed, adăugând că temerile sunt nefondate.

„Responsabilitatea nu poate fi în întregime atribuită lui Trump”

Matthew Syed consideră că „responsabilitatea nu poate fi atribuită doar lui Trump, dată fiind ipocrizia occidentală care persistă de la începutul acestui conflict”.

„Dacă Europa ar fi avut intenții serioase de a-l confrunta pe Putin, de ce nu au fost aplicate sancțiunile necesare de a paraliza economia rusă? De ce s-a continuat vânzarea petrolului rusesc procesat – una dintre cauzele pentru care Rusia a avut una dintre economiile cu cea mai rapidă creștere în 2024?”, se întreabă jurnalistul.

El menționează un raport al Global Witness care arată că „35 de milioane de barili de petrol rusesc au fost importați în UE sub formă de produse petroliere rafinate” doar în 2023. De asemenea, raportul a descoperit că 1 din 20 de zboruri din Regatul Unit folosea combustibil pentru avioane derivat din petrol rusesc, generând venituri considerabile pentru Putin, destinate achiziției de armament.

Syed critică guvernul britanic, evidențiind că acesta nu face public faptul că „articolele militare de înaltă prioritate” și componentele de drone sunt vândute în masă foștilor aliați sovietici pentru a fi apoi livrate la Moscova, în ciuda interdicției de export. Astfel, armele utilizate în atacurile asupra ucrainenilor conțin componente fabricate din Occident, inclusiv din Regatul Unit.

Jurnalistul subliniază că acest context este „esential într-un moment în care Trump devine țap ispășitor pentru toate problemele”. Președintele SUA, afirmă el, servește ca un paratrăsnet pentru liderii care refuză să fie trași la răspundere pentru propriile temeri.

„Trump poate fi un lider moral discutabil, dar oare el este cu adevărat vinovat? Sau este vina noastră?”, se întreabă Syed.

Lecția ignorată de Europa

Matthew Syed amintește de deviza din templul lui Apollo din Delfi, „Cunoaște-te pe tine însuți”, și îndeamnă Europa să ia în serios acest avertisment.

El subliniază că europenii nu au fost „niciodată sinceri în privința Ucrainei, nu de la începutul acestui război, nu din momentul în care i-am permis lui Putin să anexeze Crimeea în 2014, fără a avea o reacție reală”.

„Este vital să cheltuim mai mult pe hidrocaiburi din Rusia decât să oferim asistență Ucrainei? Este rezonabil să ne opunem furnizării de armament suficient pentru ca Ucraina să învingă, conform modelului adoptat în timpul președintelui Biden, fiind copleșiți de teama că Putin ar putea fi provocat de un semn de forță, când riscurile de escaladare sunt mult mai mari dacă acest agresor simte slăbiciunea?”.

Punctul vulnerabil al lumii occidentale este că, deși are multe calități admirabile, a devenit incapabilă să își acorde proprile resurse, susține jurnalistul. El menționează cazul Regatului Unit, al cărui guvern a suferit critici pentru reducerea bugetului de apărare.

Jurnalistul le transmite un mesaj tuturor politicienilor: „Este posibil să fiți îngrijorați de creșterea cheltuielilor pentru apărare la 4 sau 5% din PIB prin tăierea bugetelor altor ministere, temându-vă de o reacție în alegeri, dar cel puțin veți avea respect de sine. Rearmarea nu înseamnă neapărat război, ci descurajarea și menținerea păcii. Aceasta este o lecție veche, dar totodată esențială, care rămâne neînțeleasă în aceste zile, pe măsură ce Europa se apropie de conflict.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences