Impactul tarifelor lui Trump asupra alegerilor din Canada: Sondajele dinaintea scrutinului de luni

Impactul tarifelor lui Trump asupra alegerilor din Canada: Sondajele dinaintea scrutinului de luni
Liderul Partidului Liberal și prim-ministru Mark Carney (stânga) și liderul Partidului Conservator și liderul opoziției Pierre Poilievre (dreapta), în timpul unei campanii electorale în Edmonton, Alberta, Canada, pe 25 aprilie 2025. Sursă foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Pe fundalul temerilor și instabilității generate de acțiunile lui Donald Trump, canadienii se pregătesc să voteze luni în cadrul alegerilor legislative, în care liberalii sunt considerați favoriți, după o campanie axată pe economie și relațiile cu Statele Unite, conform France Presse.

Cu câteva luni în urmă, părea că conservatorii canadieni, sub conducerea lui Pierre Poilievre, vor reveni la putere după un deceniu în care Justin Trudeau a fost prim-ministru.

Însă, întoarcerea lui Donald Trump în fruntea Casei Albe și atacurile sale constante asupra Canadei, incluzând taxe vamale și amenințări cu anexarea, au schimbat peisajul politic.

Cu doar două zile înainte de alegeri, deși diferențele în sondaje s-au micșorat recent, candidatul liberal și desemnat prim-ministru, Mark Carney, continuă să conducă, alegătorii având mai multă încredere în capacitatea sa de a gestiona relația cu președintele american.

Bancherul de 60 de ani, care nu a deținut anterior un mandat public, nu încetează să sublinieze dificultățile reprezentate de amenințarea americană pentru Canada. „Ei doresc resursele noastre, apa noastră. Americanii doresc țara noastră”, a avertizat Carney.

El a promis că va lupta împotriva vecinului său și va menține taxele vamale pe produsele americane cât timp politicile de la Washington rămân în vigoare, atacându-l pe rivalul său conservator pentru lipsa un plan concret în fața lui Donald Trump.

„Spre deosebire de Pierre Poilievre, eu am gestionat bugete, economii și crize. Acum este momentul experienței, nu al experimentelor”, a declarat Mark Carney, care a crescut în vestul Canadei, având o cunoaștere limitată a limbii franceze.

În fața sa, Pierre Poilievre, liderul conservator, își propune să convingă alegătorii din această națiune G7, a noua putere mondială, să se abată de la liberali, promițând schimbări prin reduceri de taxe și cheltuieli.

„Traiectoria pe care ne aflăm, după acest deceniu de guvernare liberală, va conduce la și mai multă disperare, inflație și costuri crescute, dacă această situație va continua”, a declarat Poilievre.

Cu toate acestea, campania sa a fost afectată de percepția că se aliniază, atât prin stil, cât și prin unele dintre ideile sale, cu președintele american, ceea ce a dus la alienarea unei părți din electorat, în special a femeilor, conform analiștilor.

„Toți sunt afectați”

În acest climat ahgitat, mulți canadieni consideră că aceste alegeri au o semnificație istorică: în jur de 7 milioane dintre cei 28,9 milioane de alegători cu drept de vot au exercitat deja votul anticipat în weekendul de Paște.

Aceste alegeri „sunt cu siguranță mai importante și diferite” datorită „evenimentelor din Statele Unite”, a spus Nathalie Tremblay pentru AFP.

„Cred că toată lumea se simte afectată”, a adăugat această locuitoare din Montreal, care își dorește un „guvern puternic”.

Simon-Pierre Lépine se arată îngrijorat de „posibilitatea de a mai avea zece ani de regres” în cazul în care liberalii, aflați la conducere din 2015, vor reveni la putere.

„Cheltuielile excesive și managementul defectuos” ale acestora au dus țara „într-o criză financiară”, crede antreprenorul de 49 de ani.

Potrivit ultimelor sondaje, liberalii au un sprijin de aproximativ 42%, în timp ce conservatorii au 38%. Urmează Noul Partid Democrat (NPD) cu 9%, Blocul Quebecois cu 6% și Partidul Verde cu 2%.

„Persoana adecvată”

Liberalii „au reușit să-l promoveze pe Mark Carney ca fiind persoana potrivită pentru acest moment crucial”, în care țara trebuie să facă față provocărilor din partea Statelor Unite, a declarat Daniel Béland, profesor de științe politice la Universitatea McGill din Montreal.

Deși partidele de opoziție au încercat „să schimbe subiectul campaniei”, eforturile lor au fost în van „și situația nu s-a modificat substanțial”, a adăugat el.

„Conservatorii sperau că vor exista mai multe dezbateri pe tema costului vieții și altor subiecte unde au avut de câștigat”, a subliniat analistul politic Tim Powers.

Ei mai au la dispoziție un weekend în care să își intensifice activitățile pe teren, întrucât, după cum a spus el, „surprizele pot apărea chiar înainte de ziua alegerilor”.

Recomandari
Show Cookie Preferences