Victor Ponta comentează decizia Curții de Apel Ploiești: „Reluarea turului al doilea ar reprezenta o soluție politică pozitivă”

Victor Ponta comentează decizia Curții de Apel Ploiești: „Reluarea turului al doilea ar reprezenta o soluție politică pozitivă”
Victor Ponta. Foto: Inquam Photos / George Călin

Într-un interviu, Victor Ponta a menționat că nu poate oferi o opinie referitoare la decizia Curții de Apel Ploiești „fără a cunoaște motivarea”, însă a subliniat că „ascult și respect opiniile juriștilor specializați în Drept Constituțional și Administrativ”.

„Din punct de vedere politic, eu cred că nu trebuiau anulate alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Decizia CSAT, care a dus la intervenția CCR, a avut drept cauză reală lipsa unui candidat din partea PSD și PNL în turul al doilea. Având în vedere că eu sunt specializat în drept penal, ascult și respect opiniile specialiștilor în Drept Constituțional și Administrativ. Nu pot comenta decizia Curții de Apel fără a cunoaște motivarea, dar dacă Justiția decide reluarea turului al doilea, consider aceasta o soluție politică bună”, a declarat candidatul independent la președinție.

George Simion a exprimat, de asemenea, un punct de vedere referitor la decizia instanței din Ploiești, scriind pe Facebook că sprijină întoarcerea la democrație și la respectarea legii, subliniind astfel necesitatea reluării turului al doilea.

Pe 24 aprilie, Curtea de Apel Ploiești a decis suspendarea executării și anularea Hotărârii nr. 32 din 6 decembrie 2024, prin care Curtea Constituțională anulase alegerile prezidențiale din anul anterior. Decizia poate fi contestată în termen de cinci zile de la pronunțare, conform informațiilor de pe portalul instanței, iar apelul va fi soluționat de Înalta Curte de Justiție și Casație, care a respins anterior, pe 17 ianuarie, cererea lui Călin Georgescu privind reluarea turului alegerilor.

O avocată a explicat că decizia Curții de Apel Ploiești este „o aberație”, datorită faptului că nu se poate suspenda o decizie ce a produs deja efecte, iar hotărârea CCR nu este un act administrativ, nu putând fi contestată în contencios administrativ.

Contestația împotriva hotărârii CCR a fost depusă de Gheorghiță Popescu, conform informațiilor disponibile pe portal. Decizia instanței din Ploiești a fost pronunțată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.

Judecătoarea care a participat la luarea deciziei la Curtea de Apel Ploiești a explicat că cererea principală a fost anularea deciziei Curții Constituționale, iar decizia instanței nu este definitivă și poate fi contestată la instanța supremă.

Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale, câștigat de Călin Georgescu, bazându-se pe documente desecretizate de CSAT, primite de la diverse instituții de securitate. Rapoartele menționează o operațiune premeditată în favoarea lui Georgescu, având un „mod de operare al unui actor statal”.

Recomandari
Show Cookie Preferences