Trump afirmă că are o dată limită pentru a încheia un acord între Ucraina și Rusia

Președintele american Donald Trump a declarat joi că și-a stabilit un termen pentru finalizarea unui acord de pace între Rusia și Ucraina, fără a specifica exact această dată, conform agențiilor EFE, Reuters și Agerpres.
„Am propria mea dată limită și dorim ca aceasta să fie rapidă”, a afirmat Trump jurnaliștilor înainte de un dejun de lucru la Casa Albă cu premierul norvegian Jonas Gahr Stoere.
„Considerăm că ambele părți doresc pacea, dar este esențial să se așeze la masă pentru negocieri”, a spus el referitor la conflictul dintre cele două țări. „Așteptăm de mult timp”, a adăugat președintele american.
Secretarul său de stat, Marco Rubio, a avertizat la sfârșitul săptămânii trecute că se apropie clipa în care Trump ar putea decide retragerea Statelor Unite din eforturile de soluționare a conflictului ruso-ucrainean dacă nu se obțin rezultate.
Vicepreședintele american, J.D. Vance, a afirmat miercuri că propunerea lui Trump pentru un plan de pace este „foarte explicită” și că a venit momentul ca Moscova și Kiev să o accepte, altfel „Statele Unite se vor retrage din proces”.
Trump a inclus în planul său de pace controlul rusesc de jure asupra peninsulei Crimeea, o idee respinsă ferm de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, ceea ce a provocat noi tensiuni între acesta din urmă și liderul de la Casa Albă.
„Facem tot ce ne cer partenerii noștri, cu excepția a ceea ce contravine legislației și Constituției” ucrainene, a declarat Zelenski joi, în timpul unei conferințe de presă din Africa de Sud.
Trump continuă să critice poziția lui Zelenski
Marți, Zelenski a afirmat că Ucraina nu va accepta niciodată ocupația rusă în Crimeea, subliniind că „acesta este pământul nostru, pământul poporului ucrainean” și că, de asemenea, Constituția nu îi permite cedarea de teritorii. Această declarație a fost urmată de un mesaj al lui Trump pe rețeaua de socializare Truth Social, în care l-a avertizat că „poate alege între a avea pace sau a lupta timp de trei ani și a pierde întreaga țară”.
„Crimeea a fost pierdută cu mulți ani în urmă în timpul administrației președintelui Barack Obama și nu este un subiect de discuție. Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu al Rusiei, dar dacă dorește Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea cu 11 ani în urmă când a fost predată Rusiei fără niciun conflict?”, a continuat Trump.
„Nu am de-a face cu Rusia, ci am un obiectiv în a salva, în medie, cinci mii de soldați ruși și ucraineni pe săptămână, care pier, fără un motiv clar. Declarațiile lui Zelenski din ziua de azi nu vor conduce decât la prelungirea conflictului, iar nimeni nu își dorește asta”, a încheiat Trump, subliniind că „situația din Ucraina este foarte gravă” și că afirmațiile președintelui ucrainean „sunt extrem de dăunătoare pentru negocierile de pace cu Rusia”.
Detaliile planului de pace propus de Trump
Conform publicației americane Axios, propunerea de plan de pace avansată de Trump include recunoașterea de către SUA a Crimeei ca parte a Rusiei și o recunoaștere de facto a controlului rusesc asupra altor teritorii ucrainene ocupate. De asemenea, planul care nu pare să fie agreat de Ucraina și de aliații ei europeni, ar include excluderea aderării Ucrainei la NATO, ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei și subordonarea centralei nucleare Zaporojie sub control american.
Propunerea lui Trump a fost discutată miercuri la Londra într-o reuniune care a implicat Marea Britanie, SUA, Franța, Germania și Ucraina. Această întâlnire ar fi trebuit să fie una la nivel de miniștri de externe, dar a fost redusă la un nivel inferior după ce secretarul de stat american Marco Rubio și-a anulat participarea în urma declarațiilor lui Zelenski.
Zelenski a menționat că un document cu propunerile rezultate în urma întâlnirii de miercuri de la Londra ar trebui să fie acum pe biroul lui Trump. „În urma propunerilor venite din partea Statelor Unite, au fost formulate și alte inițiative și cred că acest document este acum pe biroul președintelui Trump”, a spus joi președintele ucrainean. El a caracterizat discuțiile de la Londra ca fiind „dificile, dar constructive”.