Sebastian Burduja afirmă că „derapajul” judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti „trebuie sancţionat exemplar”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, consideră că acțiunea judecătorului de la Curtea de Apel Ploieşti este extrem de gravă, iar încălcarea unei decizii a Curții Constituționale a României (CCR) de către un magistrat constituie o abatere disciplinară ce poate duce la excluderea din magistratură.
Oficialul guvernamental a precizat că nu comentează deciziile judecătorești, ci își exprimă o opinie personală, bazată pe argumente și reglementări legale.
„Deciziile Curții Constituționale a României sunt definitive și obligatorii general, conform articolului 147 alin. (4) din Constituție, având aplicabilitate imediată după publicarea în Monitorul Oficial. Nu este opțional. Este legea supremă. În contenciosul prezidențial, CCR susține rezultatul alegerilor și garantează respectarea normelor, conform articolului 146 lit. f) din Constituție. Aceasta este instanța electorală supremă. Legea pentru alegerea Președintelui reiterează caracterul definitiv al hotărârilor CCR în acest domeniu. Hotărârea CCR privind anularea alegerilor a fost luată în unanimitate, iar judecata Curții nu poate fi contestată. Încălcarea unei hotărâri a CCR de către un judecător reprezintă o exercitare cu rea-credință a funcției și o disregardare a ierarhiei constituționale. Este o abatere disciplinară gravă, ce poate fi sancționată cu excluderea din magistratură, conform legii 303/2022. Ca ministru și deputat, am jurat să respect Constituția și să apăr autoritățile de rang constituțional, de aceea îmi permit să fac această afirmație. Gestul unui judecător de la Curtea de Apel Ploieşti este extrem de grav”, a transmis Burduja pe pagina sa de Facebook.
Ministrul subliniază că, din perspectiva sa, hotărârea judecătorului respectiv este inexistentă, violând în mod flagrant articolul 147 alin. (4) din Constituție.
„Avem datoria de a denunța acest abuz evident. Hotărârea Curții de Apel depășește limitele puterii judecătorești și este contestabilă pe baza articolului 488 alin. (1) pct. 4 din Codul de Procedură Civilă”, a declarat Sebastian Burduja.
El solicită public, în conformitate cu Constituția, ca orice persoană de bună-credință să sesizeze CCR în vederea stabilirii unui conflict juridic de natură constituțională între CCR și Parlament, pe de-o parte, și puterea judecătorească, pe de altă parte.
„Acest derapaj trebuie sancționat exemplari. Toleranța față de ignorarea Constituției devine complicitate la erodarea democrației românești, lucru pe care adversarii țării noastre urmăresc constant. Statul de drept nu se negociază! Constituția este baza democrației noastre, iar Curtea Constituțională are tot dreptul să o apere”, a concluzionat Burduja.
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti a decis, într-o zi de joi, anularea și suspendarea deciziei CCR referitoare la anularea alegerilor prezidențiale din decembrie 2024, hotărârea putând fi atacată în termen de cinci zile de la pronunțare, conform portalului instanței. Apelul va fi judecat de Înalta Curte de Casație și Justiție, care a respins definitiv pe 17 ianuarie cererea lui Călin Georgescu de reluare a turului al alegerilor prezidențiale.
Hotărârea CCR a fost contestată la Curtea de Apel Ploiești de Gheorghiță Popescu, conform celor publicate pe portal. Decizia instanței din Ploiești a fost pronunțată cu zece zile înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale.
O judecătoare de la Curtea de Apel Ploiești a explicat că cererea principală a fost anularea deciziei CCR, iar hotărârea instanței nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea Supremă.
Pe 6 decembrie, Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale câştigate de Călin Georgescu, pe baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS. Rapoartele SRI indică o operațiune premeditată în favoarea lui Călin Georgescu, având un „mod de operare de stat”.