Finanțare de la stat pentru panouri fotovoltaice, sisteme de stocare a energiei, pompe de căldură și feronerie pentru feronerie: oportunități de accesare a fondurilor AFM

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat că bugetul programului Casa Verde Fotovoltaice va scădea în acest an la 1,5 miliarde de lei, comparativ cu 2 miliarde de lei anul trecut. Românii vor beneficia de fonduri pentru achiziționarea sistemelor de stocare a energiei fotovoltaice, dar și a pompelor de căldură. În plus, va fi lansat programul Rabla pentru feronerie, unde cetățenii vor primi sprijin financiar pentru înlocuirea feroneriilor vechi.
De asemenea, Guvernul a aprobat bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru acest an, care ajunge la mai mult de 16,42 miliarde de lei, fiind cu 18% mai mare comparativ cu anul precedent.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că „Bugetul AFM de astăzi este unul istoric, atât prin dimensiunea sa, cât și prin impactul pe care il va avea asupra tranziției ecologice a României. Este un buget responsabil, care răspunde nevoilor cetățenilor, autorităților locale și sectorului privat în domenii esențiale, precum eficiența energetică și energia regenerabilă.”
Pentru prima dată, AFM va finanța întregul lanț al tranziției energetice pentru gospodării, prin extinderea programului de panouri fotovoltaice cu baterii de stocare și pompe de căldură.
Aceasta reprezintă un pas important spre independența energetică a românilor și va contribui la reducerea costurilor de întreținere.
Printre noutățile introduse se numără Programul Rabla auto 2025, relansarea programului de iluminat public cu LED, și sprijin pentru încălzirea locuințelor din zone montane, precum și crearea de parcuri urbane pentru combaterea poluării. Fechet a subliniat că bugetul se concentrează pe sustenabilitate și pe impactul real asupra comunităților.
Bugetul AFM din acest an cuprinde 7 noi programe de finanțare
Fondurile disponibile în cadrul bugetului AFM pentru anul 2025 vizează atât continuarea programelor existente, cât și lansarea unor inițiative noi.
„Bugetul AFM aprobat pentru anul 2025 înregistrează o creștere semnificativă de aproape 18% față de 2024, incluzând 7 programe noi, pe lângă cele deja consacrate, marcând astfel o direcție clară de extindere a sprijinului pentru soluții ecologice.”
Un exemplu relevant este Programul Casa Verde Plus, care completează schema existentă pentru panouri fotovoltaice, adăugând soluții de încălzire prin pompe de căldură”, a declarat Florin Bănică, președintele AFM.
În anul 2025, principalele programe vor include:
- Finanțarea programului pentru panouri fotovoltaice va primi 1,50 miliarde de lei;
- Programul Rabla auto va fi alocat 1,43 miliarde de lei pentru vehiculele nepoluante, având o sesiune dedicată persoanelor fizice și juridice care se vor înscrie direct;
- Programul de iluminat public cu LED va beneficia de 500 de milioane de lei;
- Proiecte de eficiență energetică în clădiri publice vor avea 500 de milioane de lei;
- Sprijinul pentru încălzirea locuințelor în zone montane va primi 250 de milioane de lei;
- Buget dedicat pentru bateriile de stocare a energiei din sistemele fotovoltaice va fi de 400 de milioane de lei;
- Se vor aloca 50 de milioane de lei pentru înființarea de parcuri în zonele aglomerate din București;
- 50 de milioane de lei pentru eficiența energetică în infrastructura de schi, în cadrul programului sportiv FOTE Brașov 2027;
- 50 de milioane de lei pentru programul de înlocuire a termopanelor;
- 200 de milioane de lei pentru creșterea sechestrării carbonului în pădurile naționale;
- 100 de milioane de lei pentru Programul Casa Verde PLUS dedicat pompelor de căldură.