Ce afirmă cel mai mare fond suveran de investiții din lume despre riscurile de confiscare a activelor de către SUA

Fondul suveran de investiții al Norvegiei, cel mai mare din lume, deține peste 50% din activele sale, evaluându-se la 1.700 miliarde de dolari, în Statele Unite. Cu toate acestea, directorul general al operatorului fondului a declarat joi că nu consideră că există un risc semnificativ de confiscare a acestor active, conform unui raport citat.
La finalul anului trecut, aproximativ 53,2% din activele fondului se aflau în SUA, acestea fiind distribuite în acțiuni, titluri de stat și proprietăți imobiliare.
Unii analiști din regiunile nordice și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile riscuri asociate cu activele din SUA, cum ar fi confiscarea acestora sau un schimb forțat de datorii—de exemplu, transformarea titlurilor de stat cu cupoane pe termen scurt într-o obligațiune pe termen extrem de lung.
În răspuns la întrebările despre aceste riscuri, Nicolai Tangen, directorul general al Norges Bank Investment Management, a afirmat: „Desigur, avem în vedere astfel de aspecte. Este doar unul dintre numeroasele riscuri pe care le analizăm. Totuși, nu vedem acest lucru ca un risc credibil.”
Tangen, recent reconfirmat pentru un nou mandat la conducerea NBIM, a subliniat că fondul „monitorizează constant toate riscurile.”
„Nu este nimic nou”, a explicat el. „Evaluăm aceste aspecte în mod constant.”
Fondul suveran norvegian dispune de diverse investiții la nivel global
NBIM, ce investește veniturile din explorarea petrolului și gazelor norvegiene, este unul dintre cei mai importanți investitori globali, având în medie 1,5% din toate acțiunile listate la nivel mondial. Fondul este implicat de asemenea în obligațiuni, proprietăți imobiliare și industrii de energie regenerabilă.
Trond Grande, directorul adjunct al fondului, a menționat că libertatea de acțiune a fondului poate fi restrânsă de deciziile politice.
„Este adevărat, o națiune își poate modifica legislația și poate confisca activele – am fost martorii acestui fenomen în cazul Rusiei – dar probabil că nu există o modalitate de a te proteja complet, altfel nu ai mai putea investi acolo”, a explicat acesta.
„Cel mai bun lucru pe care îl putem realiza este să avem un custode eficient care să ne asigure o imagine clară asupra activelor”, a adăugat Grande.
Custodele fondului suveran norvegian este Citibank. Grande a menționat că fondul nu a discutat recent cu Citibank despre riscurile potențiale din SUA.
„Nu ne-am schimbat opinia despre titlurile de stat americane”, afirmă liderul fondului
În alt context, fondul a declarat că nu a realizat achiziții sau vânzări de titluri de stat americane în aprilie, o lună marcată de volatilitate crescută provocată de declarațiile președintelui american despre tarifele comerciale și de critici la adresa conducerii Rezervei Federale pentru politica de dobânzi.
La sfârșitul anului 2024, Norges Bank Investment Management deținea obligațiuni indexate și titluri de stat americane în valoare de 157,5 miliarde de dolari, reprezentând aproximativ 9% din totalul activelor fondului, în creștere față de 132,4 miliarde de dolari în anul precedent.
„Nu ne-am schimbat perspectiva asupra titlurilor de stat americane”, a declarat Grande. „Continuăm să le considerăm cele mai sigure active de pe piețele financiare.”
Tangen a precizat că, în general, fondul a exercitat „foarte puține măsuri” în perioada de instabilitate recentă a piețelor datorită mandatului său pe termen lung. În multe cazuri, volatilitatea a fost o oportunitate de a achiziționa acțiuni la prețuri redus, a adăugat el.
„Am avut administratori de portofoliu care au acționat în acest sens. Totuși, nu am intervenit la nivelul conducerii pentru a face schimbări semnificative”, a explicat Tangen.
De asemenea, fondul a raportat o pierdere trimestrială de 415 miliarde de coroane (39,72 miliarde de dolari) pentru perioada ianuarie-martie, în principal din cauza performanțelor slabe din sectorul tehnologic. Această perioadă s-a încheiat înainte de turbulențele care au afectat piețele în aprilie, în urma anunțurilor de taxe comerciale.
La sfârșitul trimestrului, aproximativ 70% din activele fondului erau în acțiuni, o scădere față de 71,4% la finalul anului 2024, în timp ce obligațiunile constituiau 27,7% din portofoliu, în creștere de la 26,6%.