Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor solicită interzicerea publicității agresive pentru farmacii: „Ne opunem brandingului farmaciilor”

Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor solicită interzicerea publicității agresive pentru farmacii: „Ne opunem brandingului farmaciilor”
La farmacie, Foto: Viorel Dudau | Dreamstime.com

Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor din România subliniază că este în beneficiul publicului și al profesioniștilor din domeniul farmaceutic ca reformele în sănătate să interzică campaniile publicitare agresive pentru farmacii în spațiul audio-vizual.

Conform unui comunicat al AFFR, organizația recunoaște importanța informării publicului despre produsele farmaceutice, conform legislației în vigoare, dar se opune strict promovării brandului farmaciilor, considerând că aceste practici contravin interesului public și statutului profesional.

De asemenea, reprezentanții asociației susțin că, în contextul dezbaterilor publice privind activitățile farmaceutice, este necesară o relansare a discuțiilor cu instituțiile competente pentru a îmbunătăți cadrul legislativ care facilitează buna funcționare a farmaciilor și respectarea codului etic și deontologic al profesiei de farmacist, în beneficiul pacienților.

„Deoarece sistemul sanitar național este supus unor provocări tot mai mari, farmacia reprezintă un punct de acces esențial pentru populație. Farmaciile servesc drept intermediari de încredere între pacienți și tratamentele acestora. Fiecare farmacie are în spate un farmacist - un profesionist calificat, cu responsabilități clare și un rol esențial în consilierea pacienților, prevenirea bolilor și asigurarea sănătății acestora”, afirmă reprezentanții asociației.

Aceștia mai subliniază că farmaciștii au un rol vital, alături de medici, în furnizarea serviciilor de prevenție și control al bolilor (testare/vaccinare), dar și în programele de screening și informare a publicului. Aceste servicii aduc beneficii considerabile pacienților și întregului sistem de sănătate publică și justifică remunerarea corespunzătoare a farmacistului, în funcție de rolul și responsabilitățile acestuia.

Reprezentanții asociației consideră că este esențial ca farmaciile să fie percepute ca infrastructură strategică în domeniul sănătății publice. De asemenea, farmacistul ar trebui să fie recunoscut nu doar ca expert în medicamente, ci și ca educator, consilier și partener activ în prevenție, monitorizare și siguranță terapeutică.

Asociația Farmaciilor și Farmaciștilor (AFFR) include în jur de 1000 de farmacii din întreaga țară, acoperind tot teritoriul național, cu o treime dintre acestea situate în mediul rural.

Recomandari
Show Cookie Preferences