Statele Unite acuză Uniunea Europeană de 'extorcare' în urma sancțiunilor aplicațe Apple și Meta

Statele Unite acuză Uniunea Europeană de 'extorcare' în urma sancțiunilor aplicațe Apple și Meta
Casa Albă. Foto: Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Oficialii americani au declarat că SUA nu vor accepta sancțiunile severe impuse de Comisia Europeană companiilor Apple și Meta, denumind aceste penalizări drept 'o nouă formă de extorcare economică', conform unui purtător de cuvânt al administrației.

Brian Hughes, reprezentant al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, a afirmat într-un comunicat că reglementările extraterritoriale care vizează specific companiile americane, inhibă inovația și facilitează cenzura vor fi recunoscute de SUA ca fiind obstacole comerciale și o amenințare la adresa unei societăți civile libere, conform relatărilor AFP și Agerpres.

Comisia Europeană a impus miercuri sancțiuni financiare Apple și Meta (Facebook, Instagram) pentru abaterea de la normele de concurență stabilite la nivel european. Această decizie a fost luată în ciuda riscurilor de escaladare a tensiunilor cu administrația americană privind taxe vamale.

Apple a fost penalizată cu 500 de milioane de euro pentru clauze abuzive în cadrul magazinului său de aplicații App Store, clauze care, conform Comisiei Europene, afectează alți furnizori de aplicații și utilizatorii acestora. Meta, pe de altă parte, are de plătit o amendă de 200 de milioane de euro pentru nerespectarea normelor europene referitoare la utilizarea datelor personale.

Comisarul european pentru concurență, Teresa Ribera, a subliniat că aceste amenzi nu sunt legate de tensiunile comerciale generate de taxele vamale implementate de fostul președinte Trump, care sunt acum suspendate parțial în timp ce negocierile continuă, și că reprezintă 'doar aplicarea legii'.

La începutul anului, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a acuzat că 'numărul legilor care promovează cenzura în Uniunea Europeană este în continuă creștere, ceea ce face dificilă inovația în această regiune'. Această afirmație a fost contestată de Comisia Europeană, care a promis că va continua să supravegheze respectarea reglementărilor de către Meta.

Recomandari
Show Cookie Preferences