Film Netflix despre Papa Francisc și cele trei nominalizări Oscar: „Un duel între două epoci”

Film Netflix despre Papa Francisc și cele trei nominalizări Oscar: „Un duel între două epoci”
Jonathan Pryce și Anthony Hopkins/Foto: Peter Mountain / Hollywood Archive / Profimedia

„The Two Popes” este un film Netflix care îl are ca subiect pe Papa Francisc și predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, și a fost readus în discuție de The New York Times după decesul suveranului pontif, care a împlinit 88 de ani. Pelicula, cu actorii Jonathan Pryce și Anthony Hopkins în rolurile principale, a fost bine primită la lansare, obținând chiar și trei nominalizări la Premiile Oscar.

Regizat de talentatul cineast brazilian Fernando Meirelles (recunoscut pentru filme precum City of God și The Constant Gardener), filmul a fost lansat în 2019 pe platforma de streaming Netflix, înfățișând o întâlnire imaginară între Benedict, care se găsea într-o criză de credință și lua în considerare demisia, și Francisc, pe atunci cardinalul Jorge Mario Bergoglio. Cei doi discută timp de o zi despre credință, doctrină și istorie.

Filmul, setat în anul 2012, reușește să fie „adesea amuzant și profund umanizant”, incluzând o secvență ce analizează îndoielile lui Bergoglio legate de un episod din trecutul său. Forța principală a filmului constă în modul în care ficțiunea sa aruncă lumină asupra diviziunilor din cadrul Bisericii Catolice, între o aripă tradiționalistă și una progresistă, „ca și cum ai privi două epoci ciocnindu-se, apoi rugându-se una pentru cealaltă”, conform revistei The New York Times.

Lungmetrajul acoperă perioada dinainte de retragerea lui Benedict al XVI-lea din funcția de papă în 2013, un act fără precedent, și discuțiile pe care le-ar fi avut cu succesorul său.

Pelicula se bazează pe piesa de teatru cu același nume scrisă de Anthony McCarten, autor neozeelandez renumit pentru scenarii precum The Theory of Everything, Darkest Hour și Bohemian Rhapsody.

Cei doi papi i-a adus în 2020 lui McCarten o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, în timp ce actorii Jonathan Pryce și Anthony Hopkins au fost nominalizați pentru cel mai bun actor în rol principal și respectiv secundar. Deși premiile au fost câștigate de Joaquin Phoenix (Joker) și Brad Pitt (Once Upon a Time in Hollywood), performanțele lui Pryce și Hopkins au fost apreciate de critici.

Fiind un film original Netflix, acesta este în continuare disponibil pe platforma americană de streaming. A obținut o rată a aprobării de 88% atât din partea criticilor, cât și a publicului pe agregatorul de recenzii Rotten Tomatoes, iar pe IMDb are o notă medie de 7,6 din 10, având aproape 140.000 de recenzii.

Filmul despre papi nu trebuie confundat cu un documentar

Revista Vanity Fair a subliniat încă din 2019 că filmul realizat de Meirelles și scris de McCarten își asumă unele libertăți creative față de faptele reale.

Chiar dacă întâlnirea din 2012 este fictivă, se știe că cei doi s-au văzut la Castel Gandolfo, dar acest lucru a avut loc în martie 2013, după ce Benedict a demisionat și Bergoglio a devenit papă.

O altă diferență importantă este legată de discuțiile despre Marcial Maciel Degollado, fondatorul Legiunii lui Hristos, un abuzator protejat de Vatican în perioada în care Benedict era responsabil de doctrină. „Ni se sugerează să deducem că Benedict a mușamalizat faptele acestui abuzator, iar un Bergoglio indignat îi reproșează acestuia eșecul său”, observă Vanity Fair.

Realitatea este că imediat după ce a devenit papă, Benedict a luat măsuri împotriva lui Marcial.

În film, Bergoglio refuză să devină papă, dar în realitate a avut politici clare formulate înainte de alegerea sa, pe care le-a comunicat într-un discurs înaintea conclavului. Acestea includ acceptarea comunităților LGBTQ, respingerea clericalismului, colaborarea cu alte religii, admiterea la Euharistie a persoanelor divorțate și recăsătorite, deschiderea la discuții despre diaconi femei și preoți căsătoriți, accentuând păcatele împotriva mediului mai degrabă decât cele legate de moralitate.

„Conclavul”, un thriller despre intrigile de la Vatican pentru alegerea unui nou papă

The New York Times face de asemenea referire la un alt film cu subiect papal, thrillerul „Conclave”, regizat de Edward Berger. Acesta este un lungmetraj de ficțiune bazat pe un roman publicat în 2016.

Un personaj central din film este un arhiepiscop mexican, un reformator care îndeamnă Biserica să se concentreze asupra celor marginalizați.

„Între personajul din Conclav și actualul papă care a decedat luni, a doua zi după Paște, sunt multe deosebiri. Însă, similaritățile sunt evidente, amintind de Francisc, primul papă latino-american, care a stârnit atât admirație cât și controverse prin susținerea sărăciei, imigranților și refugiaților.”, conchide NYT.

De asemenea, se preconizează că, odată cu alegerea succesorului lui Francisc în lunile următoare, filmul va câștiga popularitate: o dramă plină de suspans, cu Ralph Fiennes în rolul unui cardinal implicat într-o luptă pentru putere în jurul papalității.

Atât Conclavul cât și Cei doi papi ilustrează diviziunile din conducerea Bisericii legate de gen, sexualitate, putere și sensul credinței, dar Conclav este și un thriller captivant cu un final neașteptat. „E un pic absurd, desigur, dar emoționant și amintește ce este în joc pentru viitorul Bisericii”, concluzionează NYT.

Recomandari
Show Cookie Preferences