Dmitri Peskov reafirmă condițiile Moscovei: „Dacă Ucraina depune armele și se retrage din aceste regiuni, operațiunile militare se vor încheia imediat”

Războiul din Ucraina s-ar finaliza „imediat” dacă autoritățile de la Kiev ar accepta să se retragă din teritoriile pe care le controlează și să renunțe la planurile de aderare la NATO, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu din 23 aprilie pentru publicația franceză Le Point, reiterând condițiile Moscovei care au fost respinse constant de Ucraina și aliații săi.
Peskov a detaliat cerințele Moscovei pentru a pune capăt luptei, inclusiv recunoașterea tuturor pretențiilor Rusiei asupra celor patru regiuni ucrainene parțial ocupate: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina și încetarea oricărui sprijin militar din partea țărilor occidentale.
„Dacă Ucraina depune armele și se retrage din aceste regiuni, operațiunile militare se vor încheia instantaneu”, a afirmat Peskov. „Aceste patru regiuni sunt incluse în constituția noastră ca parte integrantă a Rusiei”, a subliniat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, conform The Kyiv Independent.
Kremlinul a anexat cele patru regiuni ucrainene la sfârșitul anului 2022, în urma unor referendumuri contestate de comunitatea internațională, adăugând aceste teritorii în constituție ca parte a Federației Ruse.
Moscova consideră peninsula Crimeea, anexată din 2014, și cele patru regiuni ucrainene ca parte din Rusia, însă forțele ruse nu le controlează integral. În prezent, Rusia ocupă aproximativ 20% din suprafața Ucrainei, incluzând majoritatea regiunii Luhansk, două treimi din Donețk și aproximativ 73% din Zaporojie și Herson, precum și întreaga peninsulă Crimeea.
Peskov a contestat de asemenea legitimitatea așa-numitei „coaliții a bunăvoinței”, o alianță de 31 de națiuni care s-au angajat să trimită trupe pentru menținerea păcii și să ofere garanții de securitate Ucrainei în eventualitatea unui acord de pace cu Moscova.
„Dacă această coaliție există înainte sau după semnarea unui acord, pentru noi este un detaliu”, a afirmat el. „Cel mai important este proveniența acestor soldați”, a adăugat Peskov.
Kremlinul consideră desfășurarea de trupe străine, în special din statele NATO, ca un risc de securitate, potrivit purtătorului de cuvânt.
Întrebat despre posibila expansiune militară dincolo de Ucraina, Peskov a negat ideea, afirmând că Rusia nu are „nicio problemă sau pretenție teritorială” față de statele baltice sau nordice. Moscova a declarat, de asemenea, că nu are intenția să invadeze Ucraina chiar înainte de începerea „operațiunii militare speciale” din februarie 2022.
Peskov l-a elogiat pe fostul președinte american Donald Trump ca fiind un „lider puternic” deschis dialogului, sugerând că aceasta este o calitate care îl diferențiază de predecesorul său. „Putin apreciază oamenii puternici”, a explicat Peskov.
Propunerea finală a administrației Trump pentru a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina ar include concesii semnificative pentru Rusia, cum ar fi recunoașterea „de jure” de către SUA a controlului Moscovei asupra Crimeei și recunoașterea „de facto” a ocupării de către forțele ruse a celor patru regiuni ucrainene, conform publicației Axios.
Axios a evidențiat că garanțiile de securitate oferite Ucrainei sunt încă vagi.
Conducerea Ucrainei, împreună cu partenerii europeni, a respins categoric orice acord care ar implica cedarea de teritorii suverane.
„Acesta este un act premeditat, contrar Constituției noastre. Acest teritoriu ne aparține, aparține poporului ucrainean”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Miercuri, președintele american Donald Trump l-a criticat pe Zelenski pentru declarația sa că Ucraina nu va recunoaște ocuparea Crimeei de către Rusia, numind-o „o declarație problematică” care ar îngreuna finalizarea unui acord de pace cu Moscova, conform unei relatări anterioare de la Reuters.
„Această afirmație este foarte problematică pentru negocierile de pace cu Rusia”, a scris Trump pe rețeaua sa socială Truth Social.
Liderul de la Casa Albă a mai spus că peninsula Crimeea a fost pierdută cu mulți ani în urmă „și nu ar trebui să fie un subiect de discuție”.
„Nimeni nu-l obligă pe Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar, dacă vrea Crimeea, de ce nu au luptat pentru ea acum unsprezece ani, când a fost cedată Rusiei fără să tragă un foc?”, a adăugat Trump în postarea sa.
Anterior, vicepreședintele american J.D. Vance a avertizat că Washingtonul poate renunța la eforturile de mediere pentru un armistițiu în Ucraina dacă Moscova și Kievul nu ajung la un acord pe termenii actuali. „Am făcut o propunere foarte clară atât rușilor, cât și ucrainenilor, și este timpul ca ei să spună «da» sau ca Statele Unite să se retragă din acest proces”, a declarat Vance reporterilor într-o vizită de patru zile în India.
Afirmațiile lui JD Vance au fost similare cu ale președintelui Donald Trump și au fost formulate în ziua în care diplomați de frunte din SUA și Europa nu s-au prezentat la o nouă rundă de negocieri de pace în Ucraina la Londra.
„Cred că este momentul să facem, dacă nu ultimul pas, unul dintre pașii finali – adică, în general, părțile să declare că vor opri violența și că vor îngheța liniile teritoriale în starea actuală”, a spus Vance.
Vicepreședintele american a recunoscut că acest plan ar necesita atât Rusia, cât și Ucraina să „cedă o parte din teritoriul pe care îl controlează în prezent”.