Moscova respinge 'lecțiile de democrație' din partea Europei, afirmă Peskov, criticând România: 'Un candidat a câștigat alegerile, dar a devenit inacceptabil din cauza dorinței sale de a dialoga cu Rusia'.

Moscova respinge 'lecțiile de democrație' din partea Europei, afirmă Peskov, criticând România: 'Un candidat a câștigat alegerile, dar a devenit inacceptabil din cauza dorinței sale de a dialoga cu Rusia'.
Președintele rus Vladimir Putin (stânga) și purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov (dreapta), sosesc la o reuniune a Consiliului Economic Suprem Eurasiatic, în stațiunea de schi Igora, situată la nord de Sankt Petersburg, regiunea Leningrad, pe 26 decembrie 2024. FOTO: TASS / ddp USA / Profimedia

Europa își exprimă constant critici la adresa Rusiei, încercând să-i impună un model de democrație, dar aceste 'lecții' sunt percepute ca fiind lipsite de relevanță pentru că vin de la 'ipocriți', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu recent pentru revista franceză Le Point, conform agenției ruse de presă TASS. Peskov a menționat și recentul scrutin prezidențial din România, anulat ulterior, afirmând că 'un candidat a câștigat, dar a devenit inacceptabil din cauza dorinței sale de a dialoga cu Rusia'.

Peskov a continuat să sublinieze că europenii au dorit să le ofere lecții de democrație și au început să-l critice frecvent pe președintele rus, Vladimir Putin. 'Nu avem nevoie de aceste lecții din partea europenilor. Nu vrem ca cei care acționează ipocrit să ne învețe,' a adăugat el.

Peskov a adus ca exemplu retragerea candidaturii bancherului Dominique Strauss-Kahn în alegerile prezidențiale din Franța din 2012, pe baza unor 'acuzații fabricate', evidențiind astfel ipocrizia ce o identifică în Europa.

El a menționat: 'Cine a dat lecțiile? România, Franța, Republica Moldova! Vă amintiți de scandalul bancherului prins în Washington cu o femeie?', făcând referire la controversatul incident legat de Dominique Strauss-Kahn.

Peskov a adăugat că 'am scăpat de Marine Le Pen, care, potrivit sondajelor, era populară și care nu a participat la alegerile prezidențiale ulterioare', subliniind evoluțiile politice din Franța.

Peskov a reiterat ideea că 'în România, un candidat a câștigat alegerile, dar a devenit inacceptabil din cauza dorinței sale de a dialoga cu Rusia', fără a menționa numele acestuia.

Reprezentantul Kremlinului a întrebat retoric: 'Cine a condamnat România pentru aceasta?'.

'Este simplu: nu mai dorim lecții de la europeni! Nu vrem ca cei ce se comportă ipocrit să ne ofere sfaturi!' a declarat Peskov.

În aceeași discuție, purtătorul de cuvânt al președintelui rus a afirmat că războiul din Ucraina s-ar încheia 'imediat' dacă autoritățile de la Kiev ar accepta să se retragă de pe teritoriile pe care le ocupă și să renunțe la aspirațiile de aderare la NATO.

Peskov a reiterat astfel cerințele Moscovei pentru un armistițiu, inclusiv recunoașterea pretențiilor Rusiei asupra celor patru regiuni ucrainene controlate parțial de armata rusă: Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie. De asemenea, a cerut statut de neutralitate pentru Ucraina și încetarea sprijinului militar din partea Occidentului.

'Dacă Ucraina depune armele și se retrage din aceste regiuni, operațiunile militare vor înceta instantaneu', a afirmat Peskov, adăugând că aceste regiuni sunt parte integrantă a Rusiei conform constituției.

Întrebat despre posibile expansiuni militare ale Rusiei dincolo de Ucraina, Peskov a respins categoric această idee, afirmând că Rusia nu are 'nicio problemă sau pretenție teritorială' față de statele baltice sau nordice. Totodată, el a reamintit că Moscova a negat orice intenție de invazie a Ucrainei înainte de începerea 'operațiunii militare speciale' din februarie 2022.

Peskov a adus și în discuție percepția sa asupra președintelui american Donald Trump, descriindu-l ca un 'lider puternic' dispus să se angajeze în dialog, subliniind contrastul cu administrația lui Joe Biden. 'Putin apreciază liderii puternici', a mai spus el.

Recomandari
Show Cookie Preferences