Donald Trump își exprimă nemulțumirea față de Zelenski, care refuză recunoașterea anexării Crimeei: „A fost cedată Rusiei fără un foc de armă”

Președintele SUA, Donald Trump, l-a criticat miercuri pe Volodimir Zelenski, liderul Ucrainei, pentru anunțul că Ucraina nu va accepta ocuparea Crimeei de către Rusia, considerând că această poziție reprezintă „o declarație incendiara” ce ar putea complica negocierile de pace cu Moscova.
Trump a comentat pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, afirmând: „Această declarație este extrem de dăunătoare pentru procesul de pace cu Rusia”.
El a subliniat că peninsula Crimeea a fost pierdută cu mulți ani în urmă și că, în opinia sa, nu mai există motive de discuție pe această temă.
Zelenski a reafirmat, marți, că Ucraina nu va accepta ocuparea Crimeei, precizând: „Nu este nimic de discutat în acest sens. Aceasta contravine constituției noastre”.
Trump a adăugat că nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar a întrebat retoric de ce nu au luptat ucrainenii pentru acest teritoriu în urmă cu unsprezece ani, când a fost cedat Rusiei, fără a exista un conflict armat.
El a subliniat că depune eforturi pentru a opri violențele din Ucraina și că negociatorii sunt „foarte aproape” de a ajunge la un acord care să încheie conflictul.
„Declarații precum cele ale lui Zelenski complică extrem de mult soluționarea acestui război. El nu are de ce să se mândrească!”, a mai spus Trump, reiterând tonul său critic față de Zelenski, similar cu cel folosit în discuția din Biroul Oval din martie.
Postarea lui Trump a inclus următoarele afirmații:
- „Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă mândru în Wall Street Journal că: «Ucraina nu va recunoaște legal ocuparea Crimeei. Nu este nimic de discutat aici». Această declarație dăunează grav negocierilor de pace cu Rusia, având în vedere că Crimeea a fost pierdută cu mulți ani în urmă, în timpul președinției lui Barack Obama, și nu mai este un subiect de discuție. Nimeni nu îi cere lui Zelenski să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc, dar dacă el vrea Crimeea, s-ar putea întreba de ce nu au luptat pentru ea în acel moment crucial, când a fost cedată fără o singură împușcătură? Această zonă găzduia, de multe ori înainte de a fi «predată de Obama», importante baze navale rusești. Declarațiile provocatoare ale lui Zelenski îngreunează și mai mult soluționarea acestui război. Situația Ucrainei este foarte gravă – poate alege pacea sau poate continua lupta până când va pierde întreaga țară. Deseori, miza este salvarea a aproximativ cinci mii de soldați, ruși și ucraineni, care mor în fiecare săptămână fără motiv. Declarația lui Zelenski nu va face altceva decât să întârzie și mai mult conflictul, ceea ce nimeni nu își dorește! Suntem foarte aproape de a ajunge la un acord, iar cei care nu au argumente forte ar trebui să accepte.
Reacția lui Trump survine în contextul informațiilor conform cărora un plan de pace propus de SUA ar include recunoașterea oficială a anexării Crimeei în mod ilegal de către Rusia.
Miercuri, 23 aprilie, vicepreședintele american J.D. Vance a avertizat că Washingtonul ar putea renunța la rolul său de mediator în Ucraina dacă Moscova și Kievul nu acceptă termenii discutați. „Am prezentat o propunere foarte clară, iar acum trebuie să decidă dacă o acceptă sau dacă Statele Unite se vor retrage din acest proces”, a declarat Vance reporterilor în cadrul unei vizite de patru zile în India.
Afirmațiile lui Vance sunt similare cu cele exprimate anterioar de Trump, apărând în ziua în care diplomații de top din SUA și Europa nu s-au prezentat la noi discuții de pace pentru Ucraina la Londra.
„Cred că este momentul să facem progrese semnificative, iar partenerii să declare că vor opri violențele și să înghețe liniile teritoriale la nivelul actual”, a adăugat Vance.
Acesta a recunoscut că planul ar necesita concesii de teritoriu de la ambele părți, Rusia și Ucraina.
Precedent, publicația Axios a raportat că secretarul de stat american, Marco Rubio, și trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, s-au retras de la discuțiile de miercuri de la Londra după ce Ucraina a sugerat că dorește să se concentreze pe o propunere de încetare a focului pe termen scurt.
Acest cadru presupune recunoașterea de către SUA a anexării Crimeei, recunoașterea controlului Moscovei asupra altor patru regiuni ucrainene parțial ocupate, diminuarea sancțiunilor și angajamente pentru cooperare economică viitoare.
Axios a adăugat că detalii despre garanțiile de securitate propuse pentru Ucraina rămân neclare.
Kievul reafirmă că nu va accepta Crimeea ca teritoriu rusesc
Vicepremierul ucrainean, Iulia Sviridenko, a subliniat miercuri că Ucraina nu va recunoaște niciodată ocuparea Crimeei de către Rusia, într-o zi în care la Londra erau planificate întâlniri pe tema întreruperii conflictului între oficialii ucraineni și partenerii săi din Europa și Statele Unite.
„Nu vom accepta niciodată ocupația Crimeei”, a declarat Sviridenko pe contul său de X, făcând referire la una dintre cerințele pe care SUA le-ar putea impune Ucrainei pentru a ajunge la un acord.
De asemenea, a precizat că Ucraina va solicita garanții de securitate în cazul în care nu i se va permite aderarea la NATO, opțiune ce a fost exclusă de SUA.
Ea a mai reiterat că „primul pas necesar” pentru pace este „o încetare a focului pe uscat, în aer și pe mare”.
„Nu va exista niciun acord care să ofere Rusiei avantajele necesare pentru a se reorganiza și a reveni cu o violență mai mare”, a concluzionat vicepremierul.
Sviridenko a afirmat că „poporul nostru nu va accepta un conflict înghețat deghizat în pace”.