Transelectrica: Sistemul energetic românesc a gestionat cu succes provocările inedite din perioada Paștelui / Burduja: Momentele de stres au fost inevitabile

Transelectrica: Sistemul energetic românesc a gestionat cu succes provocările inedite din perioada Paștelui / Burduja: Momentele de stres au fost inevitabile
Rețele de transport electricitate, Foto: Artinun Prekmoung | Dreamstime.com

Conform Transelectrica, operatorul sistemului de transport și electricitate, Sistemul Electroenergetic Național (SEN) a reușit să facă față provocărilor tehnice unice în primele zile festive, când cererea de electricitate a atins valori minime istorice, datorită suprapunerii Sărbătorilor Pascale pentru creștinii ortodocși și catolici. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, a subliniat că au existat momente de stres, în special în zonele cu supratensiuni.

Un bilanț al celor două zile arată că, în prima zi de Paște, cererea de electricitate a scăzut la aproximativ 2.500 MW - cel mai redus nivel istoric, iar în a doua zi, între orele 12:00 – 13:00, consumul minim a fost de 2.701 MW.

Aceste cifre sunt echivalente cu jumătate din consumul obișnuit al unui weekend și un sfert din consumul unei zile lucrătoare.

Instalațiile de stocare au avut un rol crucial în menținerea echilibrului sistemului, cu un consum ce a depășit 130 MW în ambele zile, respectiv 135 MW duminică și 133 MW luni.

Reprezentanții companiei menționează că acest echilibru în condiții excepționale s-a realizat datorită colaborării strânse între entitățile SEN, autorități, producători și operatori de rețea, precum și datorită profesionalismului și dedicării celor care au fost implicați.

Printre principalii parteneri care au contribuit la menținerea echilibrului în sistem se numără Ministerul Energiei, ANRE, Hidroelectrica, CNE Cernavodă, CE Oltenia, ELCEN, Nova Power & Gas, Monsson, Distribuție Energie Electrică România, Distribuție Energie Oltenia, Delgaz Grid, Rețele Electrice România, sub coordonarea eficientă a Dispeceratului Energetic Național.

Burduja: Momentele de stres au fost prezente. Supratensiunile au afectat anumite zone

Sebastian Burduja analizează în detaliu evenimentele din zilele de Paște:

  • „Am trecut cu bine prin cea mai critică perioadă pentru sistemul energetic național, în prima și a doua zi de Paște. Pe scurt, totul a fost gestionat cu succes, atât în ceea ce privește echilibrul – producție versus consum, cât și al tensiunilor din rețelele electrice de transport și distribuție.
  • Momentele de stres au fost reale. Presiunea a fost cea mai mare în regiunile București, Craiova și Slatina, unde s-au înregistrat supratensiuni. Dispeceratele teritoriale și operatorii de distribuție s-au coordonat eficient, fără incidente.”

Burduja a subliniat că pregătirile pentru această perioadă au demarat cu trei săptămâni înainte.

„Am elaborat multiple scenarii, analize, planuri de acțiune, și am luat măsuri specifice. În această perioadă, am monitorizat constant prognozele meteorologice și am rediscutat fiecare detaliu. Am considerat chiar posibilitatea de a reduce controlat producția cu 40% la reactoarele de la Cernavodă, ceea ce nu s-a dovedit necesar în niciuna dintre zile.”

Instalațiile de stocare din sectorul energetic au absorbit 133 MW – un record pentru sistem

Multe dintre măsurile luate au început încă de miercuri, când s-au realizat teste de capacitate la companii care dețin centrale fotovoltaice și sisteme de stocare, având ca scop absorbția energiei reactive și controlul tensiunilor, urmată de oprirea treptată a termocentralelor.

  • „În noaptea de Înviere, am început să oprim hidrocentralele. Am scăzut de la o producție de 2.300 MW sâmbătă seara, la 270 MW în a doua zi de Paște.
  • Astfel, atunci când consumul minim al zilei a fost de aproximativ 2.500 MW, jumătate din energia produsă provenea de la cele două reactoare de la Cernavodă, iar restul de la termocentrale, hidrocentrale, și centrale fotovoltaice și eoliene, acestea din urmă fiind aproape inexistente.
  • Luni, în orele de vârf (13-15), consumul a fost de aproximativ 2.700 MW. Spre deosebire de duminică, luni am avut un export de energie, de câteva sute de MW, dar care a fost semnificativ pentru echilibrarea SEN.
  • Comparativ cu duminică, producția de energie fotovoltaică a fost mai mare cu aproximativ 200 – 300 MW, iar producția la prosumatori a fost mai mare cu 250 – 300 MW.”

În intervalul 13:00 – 13:15, instalațiile de stocare au avut un impact semnificativ, absorbind 133 MW, stabilind un nou record.

„În concluzie, în urma acestor două zile: avem profesioniști dedicați și pregătiți, un mix energetic echilibrat și flexibil, dar care necesită o continuare accelerată a investițiilor”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Recomandari
Show Cookie Preferences