Vladimir Putin afirmă că este deschis la negocieri directe de pace cu Ucraina: Rusia are „întotdeauna o atitudine pozitivă față de armistițiu”

Președintele rus, Vladimir Putin, sub presiunea Statelor Unite de a demonstra deschidere pentru pace în Ucraina, a propus luni organizarea de discuții bilaterale cu autoritatea de la Kiev, o premieră în ultimii ani, afirmând că este dispus să considere mai multe armistiții, după cel instituit cu ocazia Paștelui, conform Reuters.
Liderul rus a anunțat reluarea acțiunilor militare după o încetare a focului unilaterală de 30 de ore, anunțată sâmbătă. Ambele părți s-au acuzat reciproc de încălcări.
Autoritățile americane au exprimat că ar susține o prelungire a armistițiului. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus un armistițiu de 30 de zile care să apere țintele civile.
În aprilie, partea rusă a respins propunerea președintelui american Donald Trump pentru stabilirea unui armistițiu general pe o perioadă de 30 de zile, o propunere acceptată de partea ucraineană.
Rusia își exprimă disponibilitatea pentru inițiative de pace
Într-un interviu acordat televiziunii de stat din Rusia, Vladimir Putin a afirmat că Moscova este deschisă la orice inițiativă de pace și se așteaptă să primească aceeași deschidere din partea Kievului.
„Avem mereu o atitudine pozitivă în privința armistițiilor, motiv pentru care am înaintat o astfel de propunere, mai ales în contextul sărbătorilor pascale”, a declarat președintele rus.
Referitor la armistițiul de 30 de zile propus de omologul său ucrainean, Putin a afirmat: „Toate acestea sunt subiecte care merită o examinare atentă, posibil chiar și bilateral. Nu excludem această opțiune”.
Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a confirmat ulterior că Vladimir Putin se referea la posibilitatea unor discuții directe cu Ucraina. Nu este clar dacă astfel de contacte au avut loc după eșecul tratativelor din primele luni ale conflictului.
„Când președintele a menționat posibilitatea discutării problemei protejării țintelor civile, inclusiv bilateral, el se referea la negocieri și discuții cu partea ucraineană”, a explicat Peskov, conform agenției de știri Interfax.
Forțele ucrainene au primit ordine să reproducă acțiunile armatei ruse
Luni, înainte de declarațiile Kremlinului, Volodimir Zelenski a anunțat că forțele armate ucrainene au primit instrucțiuni de a replica acțiunile armatei ruse.
„Acțiunile Ucrainei vor urma un răspuns simetric: un armistițiu va fi întâmpinat cu un armistițiu, iar atacurile rusești cu reacții din partea noastră în apărare. Acțiunile vorbesc întotdeauna mai puternic decât cuvintele”, a transmis președintele ucrainean printr-o postare pe X.
Donald Trump și secretarul de stat american, Marco Rubio, au avertizat vineri că Washingtonul ar putea să se retragă complet din negocierile de pace dacă nu se înregistrează progrese semnificative în câteva zile. Totuși, președintele SUA a adoptat o notă optimistă duminică, exprimând speranța că părțile vor găsi o soluție „în această săptămână”.
Rusia nu a renunțat până în prezent la cerințele sale fundamentale, inclusiv solicitările de cedare a teritoriilor recunoscute ca anexate de Vladimir Putin și o neutralitate permanentă din partea Ucrainei. Aceasta din urmă a susținut că un astfel de scenariu ar echivala cu o capitulare, lăsând-o vulnerabilă în fața unui nou atac rusesc.
Când a fost întrebat despre declarațiile lui Trump referitoare la posibilitatea unui acord de pace iminent, Dmitri Peskov a evitat să comenteze, subliniind: „Nu doresc să fac niciun comentariu acum, mai ales legat de termenul de timp.”
„Președintele Putin și partea rusă rămân deschiși căutării unei soluții pașnice. Continuăm colaborarea cu partea americană și, desigur, sperăm că acest efort va da rezultate”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.