De ce România importă energie în această perioadă, când consumul atinge un minim istoric, iar Transelectrica a oprit aproape toate centralele

De ce România importă energie în această perioadă, când consumul atinge un minim istoric, iar Transelectrica a oprit aproape toate centralele

Începând de vineri, sistemul energetic românesc se confruntă cu o situație excepțională, având un consum minim istoric și o producție semnificativă de energie din surse fotovoltaice. Aceasta face dificilă menținerea unui echilibru, astfel că Dispeceratul Energetic Național din cadrul Transelectrica a închis aproape toate centralele. Totuși, au existat momente în care s-au înregistrat importuri de energie de peste 1.000 de MW, fiind mai avantajoase din punct de vedere financiar decât energia produsă local.

Duminica a marcat un record minim istoric al consumului de electricitate în România. Conform datelor Transelectrica, cel mai scăzut consum instantaneu a fost observat la ora 14:57, când s-au utilizat doar 2.483 de MW, depășind astfel limita de 2.500 de MW estimată pentru aceste zile de către Dispeceratul Energetic Național.

În acest context, Transelectrica a închis centrala de la Rovinari începând de vineri și a redus capacitatea Hidroelectrica la aproximativ 200 de MW, iar centralele pe gaz la 170 MW. Complexul Energetic Oltenia a activat doar centrala de la Turceni, iar parcurile fotovoltaice au generat 670 MW.

Din fericire, centrala nucleară de la Cernavodă a funcționat la capacitate maximă, specialiștii luând în considerare și posibilitatea reducerii acesteia pentru a evita întreruperi de curent pentru consumatori.

România a importat electricitate și în acest weekend

Chiar și în aceste condiții, România a continuat să importe energie. De exemplu, sâmbătă s-au realizat importuri aproape toată ziua, pe fondul închiderii centralelor din țară.

Aceasta s-a datorat prețului scăzut al energiei în vestul Europei – un preț de zero în Germania și Elveția, 2 euro pe MWh în Spania și Portugalia, și 23 de euro în Franța, spre deosebire de România, unde prețul a fost de 72 de euro pe MWh.

Astfel, a fost mai rentabil să importăm energie în acele momente decât să o generăm pe plan intern.

Mai mult, în timpul nopții și în perioadele fără soare, România a importat câteva sute de MW din cauza lipsei producției din parcurile fotovoltaice.

Consumul național de electricitate rămâne redus și luni

Luni, la ora prânzului, consumul continuă să fie extrem de redus, ajungând la doar 2.800 de MW.

Centrala de la Cernavodă funcționează la capacitate maximă de 1.300 MW, iar panourile fotovoltaice generează peste 1.000 MW.

Centralele pe cărbune și cele pe gaze naturale continuă să funcționeze la 200 MW, iar reglarea este realizată prin hidrocentrale, care la ora 11:30 produceau 970 MW.

Recomandari
Show Cookie Preferences