Ucraina, supusă presiunii din partea SUA pentru a accepta planul de pace inițiat de Trump, care implică recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia. Detalii despre propunerea americanilor.

Ucraina, supusă presiunii din partea SUA pentru a accepta planul de pace inițiat de Trump, care implică recunoașterea anexării Crimeei de către Rusia. Detalii despre propunerea americanilor.
Soldați ruși în marș pe 5 martie 2014 în Perevalne, Crimeea, Ucraina. La 28 februarie 2014, forțele militare ruse au invadat peninsula Crimeea. Sursa foto: Dreamstime.com

Planul de pace avansat de SUA într-o întâlnire la Paris include o posibilă recunoaștere a anexării Crimeii de către Rusia în 2014 și excluderea Ucrainei din NATO. Ucraina este, în acest context, presată să accepte aceste condiții, conform raportului publicat de un cotidian american.

Ideile administrației Trump privind încetarea conflictului din Ucraina au fost prezentate în timpul vizitei secretarului de stat american, Marco Rubio, care a avut loc joi la Paris, la discuții la care au participat oficiali din Marea Britanie, Germania, Franța și Ucraina.

Propunerea americană include posibilitatea unei reduceri a sancțiunilor aplicate Moscovei și menținerea teritoriilor ucrainene ocupate sub controlul forțelor ruse. De asemenea, Ucraina este presată să ofere un răspuns americanii până la sfârșitul săptămânii, la o întâlnire ce va avea loc la Londra, între reprezentantii americani, ucraineni și europeni.

Dacă există un acord comun între pozițiile americanilor, europenilor și ucrainenilor, propunerea ar putea fi ulterior prezentată Moscovei.

Kievul, sub presiune pentru acceptare

Pentru a amplifica presiunea asupra Ucrainei și Rusiei, secretarul de stat Marco Rubio a declarat vineri că administrația ar putea suspenda eforturile de negociere, în lipsa progreselor semnificative în următoarele săptămâni.

„Trebuie să stabilim rapid dacă (pacea) este o opțiune viabilă, iar dacă nu, atunci trebuie să ne orientăm spre alte priorități”, a menționat Rubio, la aeroportul Le Bourget din Paris.

Demersul diplomatic al SUA ar putea congela conflictul de-a lungul liniilor de front curente, lăsând teritoriile ocupate sub controlul Rusiei. Totuși, acceptarea ideilor administrației Trump ar putea fi o provocare pentru Kiev, care refuză să recunoască pretențiile rusești asupra teritoriilor sale.

Zelenski a afirmat în mod repetat că Ucraina nu va accepta ca regiunile ocupate să fie considerate teritorii rusești, indiferent de forma unui eventual acord de pace.

Deși Rubio face presiuni, un înalt oficial din Departamentul de Stat a sugerat că Ucraina ar trebui să analizeze propunerile, dar nu este obligată să le accepte.

După întâlnirea de la Londra, la care va participa și Marco Rubio, emisarul special al președintelui american pentru Rusia, Steve Witkoff, ar putea efectua o vizită în Rusia, conform surselor raportate.

Steve Witkoff, un antreprenor în domeniul imobiliar și apropiat de Trump, a avut trei întâlniri cu președintele rus Putin și a raportat progrese în discuțiile avute cu liderul de la Kremlin. Alți oficiali americani l-au sfătuit pe Trump să rămână sceptic cu privire la intențiile lui Putin.

Ce ar însemna recunoașterea de către SUA a controlului Rusiei asupra Crimeei

Propunerea de recunoaștere a anexării Crimeei de către Rusia din 2014 a fost raportată anterior.

O decizie a SUA de a valida controlul Rusiei asupra Crimeei ar contrazice o politică americană menținută timp de peste un deceniu, atât de administrațiile democrate cât și republicane.

În 2018, secretarul de stat Mike Pompeo a condamnat anexarea Crimeei de către Rusia ca o amenințare la adresa „unei norme internaționale fundamentale prin care nicio țară nu poate schimba granițele altei țări prin forță.”

Congresul SUA a adoptat legislația care se opune recunoașterii Crimeei de către americani. Planurile avansate în Paris de SUA includ, de asemenea, excluderea Ucrainei din NATO, a menționat Kellogg.

O altă propunere a SUA ar putea implica desemnarea teritoriului din jurul reactorului nuclear Zaporojie ca zonă neutră, eventual sub control american.

Într-o discuție cu Zelenski, Trump a sugerat și achiziția de centrale electrice din Ucraina, inclusiv centrale nucleare, considerând-o drept „cea mai bună protecție pentru infrastructură.”

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ar putea alimenta atât teritoriul ucrainean, cât și regiunile ocupate de Rusia în urma invaziei din 2022.

Rusia interested in reviving economic relations with the US

Conform oficialilor occidentali, propunerile administrației Trump nu corespund anumitor cerințe rusești. Acestea nu recunosc drepturile legale ale Rusiei asupra celor patru regiunii din estul Ucrainei, pe care Rusia le pretinde că le-a anexat, dar nu solicită retragerea trupelor ruse.

De asemenea, oficialii occidentali au observat că SUA nu stabilesc un plafon pentru forțele ucrainene și nu exclud continuarea sprijinului militar pentru Kiev sau desfășurarea de trupe europene în Ucraina, ceea ce constituie o divergență majoră față de Moscova.

„Fiecare națiune suverană are dreptul să se apere”, a afirmat Rubio vineri. „Ucraina trebuie să aibă dreptul de a-și proteja integritatea și de a încheia acorduri după cum consideră necesar.”

Deși administrația Trump a suspendat ajutorul militar și transferurile de informații pentru Ucraina la începutul lunii martie, nu au fost impuse sancțiuni economice și nu au fost luate măsuri concrete de presiune asupra lui Putin.

Ucraina a transmis că este dispusă să accepte o încetare a focului cuprinzătoare de 30 de zile, dar cu condiția ca Kremlinul să acționeze similar. Deși Putin a declarat o scurtă încetare a focului pentru sărbători, oficialii ucraineni susțin că Moscova a continuat atacurile.

Până în prezent, nu este clar ce tip de garanții de securitate ar putea fi oferite Ucrainei în cazul acceptării unui acord de pace.

Administrația Trump nu a arătat, deocamdată, disponibilitatea de a oferi sprijin militar țărilor europene care trimite trupe în Ucraina pentru a contribui la o „forță de reasigurare” metodă ce ar putea descuraja o eventuală agresiune rusă. Kremlinul a semnalat, în schimb, interesul de a ridica sancțiunile americane și de a relansa relațiile economice cu SUA în cadrul discuțiilor atât în Moscova cât și în Arabia Saudită.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences