„O sete profundă de moarte și violență, observată zilnic”. Papa Francisc îndeamnă la pace în mesajul său adresat lumii, de la Ucraina până în Gaza

„O sete profundă de moarte și violență, observată zilnic”. Papa Francisc îndeamnă la pace în mesajul său adresat lumii, de la Ucraina până în Gaza
Papa Francisc în timpul unei rugăciuni pentru migranți pe care a spus-o în Piața Sfântul Petru din Roma, FOTO: Vatican Media-CPP-IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Papa Francisc a consacrat o mare parte a mandatului său apelurilor pentru stabilitate mondială. În Duminica Paștelui, nu a făcut excepție, adresând un mesaj și o binecuvântare Urbi et Orbi - către oraș și întreaga lume, conform Vatican News.

Din balconul Bazilicii Sfântul Petru, Papa a salutat mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru și a transmis în continuare mesajul său prin intermediul arhiepiscopului Diego Ravelli, coordonatorul sărbătorilor liturgice pontificale.

„Hristos, speranța mea, a înviat”, a proclamant Papa Francisc. „Și astăzi”, a adăugat el, „el își asumă tot răul care ne afectează și îl transformă”.

„Dragostea a învins ură, lumina a depășit întunericul și adevărul a triumfat asupra minciunii. Iertarea a învins dorința de răzbunare”, subliniind el.

„Răul nu va dispărea din istorie; va persista până la final, însă nu va mai avea prioritate; nu mai are puterea asupra celor ce acceptă darurile acestei zile”.

Apel pentru pace în Țara Sfântă și în Orientul Mijlociu

Papa a subliniat în mod special situația din Țara Sfântă, „afectată de conflicte” și marcată de o „explozie interminabilă de violență”.

El s-a concentrat în special pe locuitorii din Gaza și pe comunitatea creștină din zonă, unde „teribilul conflict continuă să aducă moarte și distrugere, creând o criză umanitară gravă”.

„Fac apel din nou”, a afirmat el, „la o oprire imediată a focului în Fâșia Gaza, pentru eliberarea prizonierilor și pentru asigurarea accesului la asistență umanitară”.

Mesajul său a fost un apel repetat către comunitatea internațională să acționeze și „să vină în ajutorul acestui popor înfometat care caută un viitor de pace”.

Rugăciunile Papei s-au extins și către comunitățile creștine din Liban și Siria, „care se află într-o tranziție delicată în prezent”, cerând întreaga Biserică „să-i aibă în gândurile și rugăciunile sale pe creștinii din Orientul Mijlociu”.

Mai apoi, privind către Yemen, „acolo unde se desfășoară una dintre cele mai severe și îndelungate crize umanitare din lume din cauza războiului”, Papa Francisc a invitat pe toți cei implicați să găsească o soluție „prin dialog constructiv”.

O rugăciune pentru stabilitate politică

Referitor la Ucraina, „devastată de război”, el a invocat darul păcii de Paști. Fie ca toți cei implicați, a spus el, să continue eforturile pentru o „pace justă și durabilă”.

De asemenea, a subliniat situația din Caucazul de Sud, unde tensiunile de lungă durată necesită o reconciliere urgentă. În special, s-a rugat pentru un acord de pace final între Armenia și Azerbaidjan și pentru o restaurare a unității în regiune.

Pentru Balcanii de Vest, Papa Francisc a exprimat speranța ca lumina Paștelui să inspire liderii să atenueze tensiunile și să refuze acțiunile destabilizatoare, optând în loc pentru o cale a armoniei alături de vecinii lor.

Apel la dezarmare în Africa și libertate de credință

Papa a adus în discuție și continentul african, care a ocupat un loc important în rugăciunile de Paște.

Primul său apel a fost pentru poporul din Republica Democrată Congo, urmat de cei din Sudan și Sudanul de Sud, precum și pentru cei afectați de conflicte în Sahel, Cornul Africii și regiunea Marilor Lacuri.

„În fața cruzimii conflictelor care afectează civili neprotejați și atacă instituții esențiale precum școli și spitale, nu putem uita că ceea ce suferă sunt oameni, fiecare având o suflet și demnitate umană”, a declarat el.

În mod special, s-a rugat pentru creștinii care nu pot să-și practice liber credința peste tot în Africa.

„Nu poate exista pace fără libertate religioasă, libertate de exprimare și respect pentru opiniile diferite”, a subliniat el.

De asemenea, a adăugat el, nu poate exista pace fără o dezarmare autentică.

Să distrugem frontierile care ne separă

„Lumina Paștelui ne îndeamnă să distrugem frontierile care ne despart”, a spus Papa Francisc.

Aceste impedimente sunt nu doar fizice, ci și politice, economice și spirituale.

El a cerut națiunilor să direcționeze resursele nu spre reînarmare, ci spre combaterea foametei, investiții în dezvoltare și „îngrijirea unii altora”.

Papa a îndemnat pe toți cei care dețin puterea politică să nu cedeze în fața fricii, ci să-și utilizeze resursele pentru a asista pe cei nevoiași, „luptând împotriva foametei și încurajând inițiativele care promovează dezvoltarea”.},{

Recomandari
Show Cookie Preferences